Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.05.2022 00:02 | Nové Časy

Zázračná metóda v boji s rakovinou

Vedci v Británii vyvíjajú novú revolučnú liečbu rakoviny.

Konečne sme sa dočkali! V Londýne tím vedcov pracuje na novej revolučnej metóde, ako poraziť túto zákernú chorobu. Využívajú pri tom úplne prirodzenú funkciu každého ľudského tela, a to likvidáciu bunkového odpadu.

Vedci zdokonaľujú novú protirakovinovú liečbu, ktorá využíva vlastný systém likvidácie bunkového odpadu v tele. Niektoré lieky už prinášajú sľubné výsledky a očakáva sa, že počet nových liekov sa v blízkej budúcnosti zvýši aj vďaka otvoreniu britského centra, ktoré sa venuje práve používaniu tejto techniky. Pätnásť výskumníkov bude pracovať v Centre pre degradáciu proteínov, ktoré založili filantropi David a Ruth Hillovci, keď darovali 9 miliónov libier Inštitútu pre výskum rakoviny v Londýne.

„Mnohé moderné lieky proti rakovine fungujú tak, že blokujú funkciu škodlivých bielkovín. Táto technika je však iná,“ povedal profesor Ian Collins, vedúci nového centra a dodal: „Úplne ich odstráni.“
Naše bunky majú vyvinutú vysoko účinnú techniku na odstraňovanie škodlivých bielkovín. Je to súčasť každodenného života. Procesy degradácie proteínov v našich bunkách však rozpoznávajú iba niekoľko špecifických proteínov. „Veda teraz našla spôsob, ako túto množinu zväčšiť – označiť nové proteíny, ktorých by sa bunka inak nedotkla, ale o ktorých si teraz uvedomujeme, že sú škodlivé a podieľajú sa na vývoji nádoru. Hovoríme našim bunkám: Prosím, môžete pridať tento škodlivý proteín do odpadu, ktorý vynášate?“ Prvým príkladom tohto prístupu je liek na degradáciu proteínov lenalidomid, ktorý sa používa na liečbu myelómu rakoviny krvi a ktorý preukázateľne zlepšuje kvalitu života pacientov.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

„Nikdy som ani nepočula slovo myelóm,“ povedala Cecelia Brunottová (45) z Farnhamu v Surrey, ktorej diagnózu určili v roku 2020. „Dnes sa mi darí udržať môj stav stabilný a udržať môj myelóm pod kontrolou dlhšie.“

Collins povedal, že lieky ako lenalidomid by mohli určiť molekulu, ktorá by inak pokračovala vo vykonávaní svojej funkcie pri vzniku rakoviny. „V podstate je to viditeľné pre mechanizmus na likvidáciu odpadu bunky. Označí ho ako odpad a zabezpečí, aby bol skartovaný a zničený.“ Podobný typ lieku je zameraný aj na rakovinu prsníka. Ide o selektívny degradátor estrogénových receptorov, odstráni proteín, ktorý je dôležitým hnacím motorom vzniku rakoviny prsníka.

„V súčasnosti sa veľa úsilia sústreďuje na využitie degradácie proteínov na vývoj nových liekov proti rakovine,“ dodal Collins. „Dúfame však, že v budúcnosti sa táto technika bude používať aj na vývoj liekov na boj proti iným typom chorôb. Má silný potenciál.“

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Boris odfotil halo v Levoči.
Váš Tip
Každý deň si pre nás niečo pekné pripraví: Boris sa pozrel náhodne na oblohu, aha, akú nádheru zbadal!
Čo si myslí o Darinom zákroku odborník?
Foto
Na Darinu plastiku reaguje český Ken: Speváčke radí JEDINÉ! Takto okomentoval jej zákrok
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Viktor Orbán stojí pred vážnym rozhodnutím: Volal mu sám Zelenskyj
Millennial generation mother and her baby girl outdoors on sunny spring day, sharing moments and love together.
ZHROZENÉ mamičky v Trnave: Chlap si mal sadnúť na lavičku a... Veď to je odporné!
Rada Európy v Štrasburgu
Rada Európy má obavy pri návrhoch zákonov o mimovládkach a RTVS
Český prezident Petr Pavel.
Petr Pavel o konci vojny: Musíme byť realisti, TOTO Rusko nespraví!
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Takáč spolu s Huliakom podáva trestné oznámenie: Rozhodli sa na základe kritickej situácie
Polícia hľadá svedkov nehody v Sliači, vodič pri cúvaní zranil 88-ročného muža.
Nehoda v kúpeľnom mestečku: Vodič zranil 88-ročného starčeka! Takto sa oňho postaral, potom sa vyparil
Ilustračné foto
Potvrdené! Členské krajiny EÚ definitívne rozhodli o novom pakte o migrácii a azyle
(ilustračné foto)
Presúva sa vojna do Ruska? Aha, čo mal spôsobiť ukrajinský dronový útok
(ilustračné foto)
Predpoveď počasia na LETO v Chorvátsku: V TENTO dátum tam radšej ani nechoďte!
Podnik zachvátili plamene v pondelok ráno.
Foto
Obľúbený bar v Bratislave takmer zhorel! Môže za to dúhová vlajka? Fanúšikovia podávajú pomocnú ruku