Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.04.2022 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Syn Ľuba Romana († 77) otvorene o otcovi: Jedna otázka zostala pre hercove deti zahalená tajomstvom

V marci navždy odišiel nezabudnuteľný herec, politik a džentlmen zo starej školy Ľubo Roman († 77). Posledné roky na dôchodku najradšej trávil v kruhu milovanej rodiny, s ktorou plánoval 12. apríla osláviť aj svoje 78. narodeniny.

Perfekcionista

Herec Ľubo Roman miloval svoju rodinu a prácu v divadle. Tí, ktorí ho dôverne poznali, vedeli, že nebol prísny len na seba, ale nároky kládol aj na svoje okolie. „Vyžadoval od nás, aby sme robili všetko na sto percent. Niekedy to s ním bolo ťažké. Bol perfekcionista. Napríklad, keď som začal hrať v detstve tenis, ktorému som sa neskôr venoval aj závodne, otec vždy chcel, aby som bol najlepší. Zohnal mi trénera Petra Vajdu, čo vtedy nebolo celkom bežné, a mával som individuálne tréningy. Bol na nás s bratom veľmi prísny a v škole neuznával nič iné ako samé jednotky,“ približuje otcovu zásadovú povahu Rado, ktorý neskôr v podobnom duchu viedol aj vlastných potomkov. „Pri výchove našich detí som si naňho veľakrát spomenul. Je potrebné nasmerovať deti tým správnym smerom, aby mali nejaký cieľ, a niekedy nepoľaviť vo výchove, aby v živote niečo dosiahli a nespadli do priepasti. Takú filozofiu mal aj otec.“

Divadlo West

K najkrajším spomienkam Rada Romana na otca patria aj chvíle, ktoré spolu strávili v divadle West. To vzniklo v roku 1996, keď vláda Vladimíra Mečiara odvolala Romana z postu riaditeľa Novej scény. „Zásluhou môjho otca a Jožka Bednárika mala Nová scéna veľa muzikálov a na činohru zrazu akosi nebolo miesto. V tom čase otec stretol Ivana Čarnogurského a dohodli sa, že v budove bývalého kina Slovan urobia priestor pre činohru, aby si zahrali aj činoherní herci z divadla Nová scéna, ktorí nemôžu hrať v muzikáloch. A tak vzniklo divadlo West,“ vracia sa do minulosti Rado Roman.

Prvý kabaret

Divadlo West sa zapísalo do povedomia ako prvé kabaretné divadlo svojho druhu na Slovensku. „Herci to najprv odmietali, že tam bude niekto niečo konzumovať. Bolo to kabaretné divadlo s malými stolčekmi, kde sa podávali len nápoje. V zásade to bolo divadlo, ktoré predbehlo dobu svojím repertoárom, lebo anglické bulvárne komédie v tom čase u nás žiadne divadlo nehralo. Samozrejme, niektorí herci to kritizovali, čo to je za žáner. A potom, keď otec videl, kde všade hrajú, tak sa nad tým pousmial.“

Zároveň si Rado pochvaľuje obdobie, keď si aspoň symbolicky zahral po boku slávneho otca v predstavení Dokonalá lúpež. „Bola to rola policajta. Na javisku som strávil asi tri minúty, počas ktorých som otcovi povedal - Zatýkam ťa! Tak som ho zatkol a odviedol do zákulisia. Keďže nie som herec, bol som extrémne nervózny a vypadával mi aj tento krátky text. Samozrejme, na premiéru prišli naši kamaráti a keď som prišiel na javisko, začali tlieskať a robili si zo mňa žarty,“ hovorí hercov syn s úsmevom.

Humor a zážitky

V divadle West bola vždy rodinná atmosféra. K dobrej nálade prispeli aj generácie vynikajúcich hercov ako Michal Dočolomanský († 66), Emil Horváth ml. (76), Miroslav Noga (62), Zuzka Tlučková (60), Jana Hubinská (57), Maroš Kramár (62), Pavol Topoľský (61), Jaro Filip († 51), Stano Radič († 49), Rasťo Piško (59) a mnohí ďalší. V časoch, keď sa herec Ľubo Roman venoval vrcholovej politike, na javisku ho zaskakoval jeho herecký kolega a dlhoročný priateľ Emil Horváth ml. Na toto obdobie rád spomína aj syn Ľuba Romana. „Emil Horváth ml. nám v divadle veľmi pomáhal. Radil mi a vždy hovoril: Nie sú dobré hry, kde hrajú len dvaja muži a nie je tam žiadna žena. To nikdy nerob. Musí prísť žena a s ňou aj napätie. Keď sa majú ľudia pozerať dve hodiny na dvoch mužov, prestane ich to baviť,“ spomína s láskavým úsmevom Rado.

Ako James Bond

Keďže Ľubo Roman stvárnil desiatky divadelných a filmových postáv, zaujímalo nás, v ktorej role a polohe je najbližší svojej rodine? „Otec sa mi veľmi páčil v kriminálnom filme Akcia Edelstein z roku 1986, ktorý režíroval Zoro Záhon. Hrá tam zápornú postavu a deťom hovorím, že dedko je tam ako agent James Bond, ktorý pašuje drahé kamene,“ približuje Rado.

A podobnosť s akčným hrdinom veru nebola len tak čisto náhodná. „Aj otec mal rád drahé autá a pamätám sa, keď si raz doniesol z Nemecka Nissan Stanza. Bolo to úžasné auto, ktoré použili aj v tomto filme. Taktiež si tam kúpil pekný kostým, ktorý počas filmovačky zničil, lebo na konci filmu bežal cez bahno. Československí policajti ho na konci dobehnú a zastrelia. Je to menej známy film, ale otec tam hral hlavnú postavu a mám ten film veľmi rád,“ uzatvára svoje rozprávanie Rado Roman.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Alexandra Mrázová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Oceňované divadelníčky sedia v base v Rusku: Súd je nekompromisný, prišla ďalšia rana
Foto
Martin Pospíšil chýbal v zostave Slovenska: Ramsay ozrejmuje dôvod!
(ilustr. foto)
Klimatická zmena má na čmeliaky katastrofálny vplyv: Hrozí im... Toto neveští nič dobré
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko stoplo obchod s Izraelom: Nechceme tu vidieť konflikt, krv a slzy, vysvetľuje Erdogan
Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni