Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2022 15:00 | Správy | Servis

Sedem tipov na jarnú údržbu auta: Čo treba urobiť po zime

Pohľad z okna nám hovorí, že zima ešte nepovedala posledné slovo. Pohľad do kalendára však odhalí, že by bolo dobré dohodnúť si jarnú návštevu servisu.

Po náročnom zimnom období si totiž vaše auto vyžaduje opateru. Nasledovné tipy sú len základ, ktorý treba urobiť. To, či okrem toho dôkladne vyčistíte interiér, či opravíte lak, je už len na vás.

Otvoriť galériu

1. Prezutie

Mnohí vodiči sa najmä pri starších zimných pneumatikách rozhodnú, že ich na aute nechajú aj v lete, aby ich „dojazdili“ a ušetrili na nových letných gumách. To však so sebou prináša niekoľko problémov.

Zimné pneumatiky v lete zvyšujú spotrebu a tiež sa rýchlejšie opotrebúvajú, čo môže spôsobiť až ich zlyhanie počas jazdy. Navyše, staré zimné pneumatiky sú v letnom daždi tá najhoršia možnosť na jazdenie. Preto neváhajte a včas sa objednajte do pneuservisu. Tam už čoskoro budú typické sezónne návaly

2. Geometria

Pri kolesách ešte chvíľu ostaneme. Geometria by sa mala kontrolovať raz ročne a jarná výmena pneumatík je na to ideálna. Zaistí to, že sa vám nebude dezén opotrebúvať nerovnomerne.

3. Umytie

Otvoriť galériu

Spoliehate sa na to, že v apríli bude veľa pršať a auto vám umyje dážď? To je síce v poriadku pre vrchnú časť karosérie, po zime je však najdôležitejšie umyť spodok. Najmä v rôznych dutinách sa hromadila posypová soľ, ktorá s obľubou rozožiera, čo sa dá. Dôkladné umytie spodku auta a priestorov v blatníkoch okolo kolies je preto teraz nutnosťou!

4. Brzdy

Aj tie dostávali v zime zabrať. Jedným z dôvodov sú aj zvýšené nečistoty na vozovke v tomto období. Asi nemusíme písať o dôležitosti bŕzd a prečo ich treba skontrolovať. Pozrite sa aj na stav brzdovej kvapaliny, na tú sa často zabúda. A keď už budete pri tom, dajte skontrolovať aj všetky ostatné kvapaliny a filtre vo vozidle.

5. Batéria

Najmä v prípade, že ste v zime nechali auto dlhšie stáť, je vhodné dať premerať batériu. Tá totiž môže zlyhať úplne náhle a bez varovania. Nemusíte hneď kupovať novú, môže stačiť nechať ju len dobiť.

6. Klimatizácia

Že ste ju v zime nepoužívali a teda nevidíte dôvod na to, aby ste sa ňou zaoberali? Omyl! Práve pri nepoužívaní sa v nej množia baktérie, ktoré potom spôsobujú zápach. Treba tiež skontrolovať, či v nej netreba doplniť olej , aby sa vám v lete nezadrel kompresor.

7. Stierače

Ako všetko ostatné, aj stierače sa v zime viac namáhali. Nie je to drahá záležitosť, pritom pre dobrý výhľad z auta kľúčová. Keď vám v noci v daždi bude ostávať na čelnom skle príliš veľa šmúh a odleskov, vtedy bude neskoro myslieť na ich výmenu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bar

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
(ilustračné foto)
KVÍZ: 10 faktov zo zvieracej ríše, ktoré zvládnu len tí najlepší! Trúfate si?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!
Ilustračné foto
V noci to príde! Meteorológovia vydali výstrahy pre väčšinu Slovenska
Ilustračné foto
V obci Kolonica horí hala na spracovanie dreva! Zasahujú hasiči
David Beckham
Foto
Beckham šokoval fanúšikov: Za všetkým je jedna fotka! Pozrite sa na to
vojak
Správy, ktoré Ukrajina nechcela počuť: To neznie vôbec dobre
Foto
Prvé víťazstvo Slovákov na šampionáte, suverénne zdolali Kazachstan