Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.03.2022 06:00 | Ukrajina vojenský konflikt

Putin mení plány: Príprava na veľký útok na Donbas?!

Priznanie porážky alebo len taktický manéver? Čo sleduje Vladimir Putin odsunom časti ruských vojsk z okolia Kyjeva?

Podľa oficiálnych vyhlásení Moskvy ide o ruskú reakciu na počiatočné úspechy mierových rokovaní. Ukrajina a západné spravodajské služby sa skôr prikláňajú k verzii, že môže ísť buď o snahu zmiasť Ukrajincov, alebo o súčasť preskupovania vojsk, ktoré sa odteraz budú koncentrovať hlavne na Donbas. Rozhodlo sa Rusko dobyť aspoň Donbas a môže sa mu to podariť?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Správy o presunoch časti ruských vojsk z okolia Kyjeva naspäť do Ruska či Bieloruska sa začali objavovať už krátko pred začiatkom utorňajších mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou v Turecku. Moskva následne potvrdila, že sa rozhodla „výrazne znížiť“ vojenskú aktivitu v okolí Kyjeva aj Černihiva. Informácie o odsune potvrdila aj ukrajinská armáda, no dodala, že môže ísť o ruskú snahu zmiasť ukrajinské velenie a navodiť dojem, že Moskva sa už nebude usilovať o dobytie Kyjeva.

A už v stredu ráno ukrajinské vládne zdroje hovorili o tom, že napriek slovám o odsune v skutočnosti v okolí Kyjeva stále prebiehajú ťažké boje. „Zatiaľ nemožno hovoriť o tom, že by Rusi obmedzovali intenzitu bojových operácií na kyjevskom a černihivskom fronte,“ tvrdí námestník ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko. Podľa neho sa ruské presuny „podobajú skôr striedaniu síl a hojeniu rán než reálnemu pozastaveniu bojových akcií.

S chladnou hlavou prijali vyhlásenia Moskvy aj v Londýne, aj vo Washingtone. „Je to, čo Rusko hovorí, a to, čo Rusko robí. Zameriavame sa na to druhé,“ povedal pre CNN americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Podobne to vidí aj britský premiér Boris Johnson. „Putina a jeho režim budeme súdiť podľa činov, nie podľa slov,“ citoval jeho hovorcu Guardian.

Nezískajú ani Donbas

A ako čítajú najnovšie slová a činy Moskvy vojenskí experti? Podľa analytika Lukáša Visingra si Rusi časť vojakov pri Kyjeve zrejme ponechajú, ale zároveň si už uvedomujú, že ukrajinskú metropolu dobyť nedokážu. Budú sa preto teraz koncentrovať skôr na dosiahnutie aspoň akých-takých úspechov na Donbase, keďže všetky ostatné plány sa im jeden po druhom zrútili.

Otvoriť galériu

„Prvým plánom bolo rýchle obsadenie Kyjeva výsadkom na letisku Hostomeľ, čo úplne skrachovalo. Ruská spravodajská služba naliala miliardy dolárov istej ukrajinskej skupine, ktorá mala v prvý deň invázie uskutočniť prevrat. Ale ukázalo sa, že tá skupina Ukrajincov sú agenti ukrajinskej kontrarozviedky. Takže Rusi nedosiahli nič iné ako to, že ukrajinskej kontrarozviedke poslali miliardy dolárov,“ opisuje Visingr najnovšie zistenia investigatívcov z Bellingcatu.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Péter Magyar, kritik vlády maďarského premiéra Viktora Orbána.
Popularita Orbánovho najväčšieho súpera stúpa: Jeho strana raketovo vyskočila
Obrovská komplikácia pre českú televíziu: Známy expert mal vážnu autonehodu!
Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Zrážka nákladného a osobného auta sa neobišla bez vážnych následkov
Zrážka nákladiaku s osobným autom sa neobišla bez následkov: Ženu museli previezť do nemocnice
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!
Viete, kto je na fotografii?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte malé dievčatko na obrázku? Je z neho slávna herečka, za muža má Japonca
Vysídlení Palestínčania z mesta Rafah z juhu Pásma Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy.
Ľudia v panike utekajú z Rafahu, boja sa útoku Izraela: Hrozivé slová z OSN