Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.03.2022 07:00 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Konflikt na Ukrajine: Ďalšie kolo rokovaní s Ruskom sa začne v Turecku

Už je to 32. deň od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Rusko sa malo podľa vlastných slov sústrediť predovšetkým na východ krajiny, napriek tomu však napadlo Ľvov, ktorý leží približne 65 kilometrov od poľských hraníc. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na nedeľu opäť prihovoril svojim krajanom aj svetu. Znovu prinášame ONLINE prenos s najnovšími správami z Ukrajiny.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

02:00 Tento online sa skončil. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť ráno o šiestej hodine.

00:35 Rusko blokádou pri pobreží Čierneho mora izolovalo Ukrajinu od medzinárodného námorného obchodu, uvádza britská vojenská rozviedka. Zničenie ruskej lode pri Berďansku však podľa rozviedky odradí ruské námorníctvo od operácií v tesnej blízkosti ukrajinského pobrežia. Informuje Denník N.

 

 

00:25 Zatiaľ nie je jasné, či Volodymyr Zelenskyj bude mať príhovor počas odovzdávania Oscarov. Vyzval na to Sean Penn, ktorý zároveň vyhlásil, že ak organizátori Zelenskému neponúknu priestor, galavečer si zaslúži bojkot.

Penn povedal, že ak Zelenskyj nedostane pozvanie, aby sa na diaľku pripojil počas galavečera, roztaví svojho Oscara. Organizátori Oscarov zatiaľ neodpovedali na otázky médií o tom, či ukrajinskému prezidentovi ponúkli priestor. Informuje The Guardian.

00:15 Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľu zopakoval, že "zmena režimu v Rusku nie je cieľom NATO". TASR prevzala správu od stanice Sky News.

Okrem toho Scholz vyzval Putina, aby súhlasil s prímerím a vytvoril na Ukrajine viac humanitárnych koridorov. Varoval, že Nemecko nebude váhať uvaliť na Rusko ďalšie sankcie, "ak budú nevyhnutné".

22:34 V Lucku, Kyjeve, Charkove av Žitomyre boli počas leteckého poplachu počuť silné výbuchy, uviedol dnes večer na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na miestne úrady a médiá. Tie medzitým potvrdili, že v Lucku bol zasiahnutý sklad pohonných hmôt. Starosta Lucku Ihor Poliščuk vyzval spoluobčanov, nech nezverejňujú žiadne snímky a videá z miesta explózií, aby si ruská strana nemohla urobiť predstavu o presnosti zásahov.

Letecký poplach bol podľa denníka vyhlásený prakticky vo všetkých oblastiach krajiny. Vojenská správa Volyňa potvrdila, že ruské rakety zasiahli sklad palív v Lucku. BBC poznamenala, že poplach pred náletmi v rôznych mestách, vrátane Černihivu a Umane, svedčí o súčasnom údere na viac miest.

20:48 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu v telefonickom rozhovore so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom zdôraznil potrebu dosiahnuť na Ukrajine prímerie. Oznámila to kancelária tureckého prezidenta. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Erdogan podľa vyhlásenia prezidentskej kancelárie takisto žiadal zlepšenie humanitárnej situáciu v oblasti. Obaja prezidenti (Putin a Erdogan) sa dohodli, že najbližšie stretnutie predstaviteľov Ruska a Ukrajiny by sa malo uskutočniť v Istanbule. Prezidentská kancelária však presný čas neuviedla.

20:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore s ruskými novinármi ako lživé odmietol tvrdenie Moskvy, že sa vraj Kyjev ako prvý chystal zaútočiť na separatistov ovládnutej časti ukrajinského Donbasu. Moskva existenciou údajného dokumentu o prípravách ukrajinského útoku odôvodňuje rozpútanie vojny proti Ukrajine. V interview znovu vyjadril svoju ochotu stretnúť sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v záujme ukončenia vojny a čo najmenšieho počtu obetí. Kyjev je podľa neho pripravený rokovať aj o neutrálnom a bezjadrovom postavení krajiny za podmienky skutočných bezpečnostných záruk. Zelenskyj zároveň zdôraznil, že prípadnú dohodu by schvaľovali Ukrajinci v referende, ktoré by sa mohlo uskutočniť jedine po stiahnutí cudzích vojsk z krajiny. Viac čítajte tu.

20:25 Starosta ukrajinskej metropoly Kyjev Vitalij Kličko v nedeľu oznámil, že školy v hlavnom meste začnú v pondelok znova fungovať a vyučovanie bude prebiehať online. Informácie priniesla americká spravodajská stanica CNN.

Kličko dodal: "Dôležitou úlohou je dnes to, aby mesto žilo a pracovalo dokonca aj počas takéhoto prísneho stanného práva. Rusi sa nás snažia zastrašiť. To sa im nepodarí! Nevzdáme sa!"

20:24 Ukrajinci v nedeľu v Budapešti na peštianskom nábreží pri súsoší holokaustu zorganizovali protivojnovú demonštráciu. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na správu servera 24.hu, podľa ktorého demonštranti k pomníku nazvanom Topánky položili 300 použitých topánok na pamiatku obetí bombardovania v Mariupole.

19:58 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon zakazujúci zverejňovanie informácií o pohyboch vojakov a vojenského vybavenia. Takéto správy môže zverejňovať alebo ich zverejnenie povoliť generálny štáb ukrajinskej armády. Podľa ukrajinskej štátnej tlačovej agentúry Ukrinform porušenie tohto zákona môže byť potrestané väzením na tri až osem rokov.

Nový zákon počas stanného práva alebo za mimoriadnej situácie zakazuje „nedovolené šírenie informácií o smerovaní, pohybe medzinárodnej vojenskej pomoci Ukrajine, pohybe alebo nasadení ozbrojených síl Ukrajiny alebo iných vojenských zoskupení na Ukrajine," uviedla agentúra Ukrinform.

19:54 Ukrajinská veľvyslankyňa v Spojených štátoch Oksana Markarová označila v nedeľu Rusko za teroristický štát, pretože Moskva vedie v jej krajine brutálnu vojnu. Markarová sa poskytla rozhovor pre americkú spravodajskú stanicu CNN. Ako v ňom povedala, "je jasné, že Rusko je teroristický štát vedený vojnovým zločincom".

Žiadala, aby bol ruský prezident Vladimir Putin postavený pred medzinárodné súdy. Dodala, že Putin a všetci ďalší vinní Rusi musia ísť do väzenia za vojnové zločiny. Veľvyslankyňa takisto vyzvala všetky civilizované krajiny, aby poskytli Ukrajincom potrebné prostriedky na obranu svojej vlasti a Európy a aby zastavili Putina. V nedeľu o tom informovala aj tlačová agentúra DPA.

19:23 Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v nedeľu vyhlásil, že ak sa nič neurobí na pomoc ukrajinskému mestu Mariupol, bude to "kolektívna vina". Povedal to počas medzinárodnej konferencie Dauha Forum v katarskom hlavom meste. "Mariupol je nové Aleppo," dodal Le Drian s tým, že si myslí, že sme sa dostali do bodu zvratu, keď ukrajinská kríza siaha ďalej a ohrozovaná je aj stabilita a bezpečnosť v Európe. Informovala o tom americká televízia CNN.

Ukrajinské prístavné mesto Mariupol je obliehané ruskou armádou a je pod jej neustálym ostreľovaním a bombardovaním. Rusi do mesta nepúšťajú vozidlá s humanitárnou pomocou. Často zlyhávajú aj pokusy o vytvorenie humanitárnych koridorov. Situáciu v Mariupole opisujú svedkovia ako "skazu".

19:06 Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor varoval ruské médiá, aby nezverejnili rozhovor, ktorý im poskytol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uviedol to server Meduza.io, ktorého šéfredaktor sa na rozhovore so šéfom ukrajinského štátu zúčastnil. Roskomnadzor svoje varovanie zverejnil na sociálnej sieti.

"Mnoho ruských médií, vrátane médií plniacich funkciu zahraničného agenta, urobilo rozhovor s ukrajinským prezidentom Zelenským. Roskomnadzor varuje ruské médiá, že je nevyhnutné, aby sa zriekli zverejnenia tohto rozhovoru," uviedol úrad. Začal vraj kontrolu dotyčných médií, aby stanovil mieru ich zodpovednosti a rozhodol o príslušných odvetných opatreniach.

19:05 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu podľa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva v krajine pre boje zomrelo 1 119 civilistov a 1 790 ľudí bolo zranených. Medzi mŕtvymi je 15 dievčat a 32 chlapcov a 52 detí, ktorých pohlavie zatiaľ nie je známe, uviedol úrad. Informuje o tom portál news.sky.com.

Predpokladá sa, že počet civilných obetí je oveľa vyšší, pretože meškajú správy z niektorých regiónov, v ktorých sú intenzívne boje. OSN uviedla, že to platí predovšetkým pre mestá Mariupoľ a Volnovacha v Doneckej oblasti, mestá Popasna a Rubižne v Luhanskej oblasti a mesto Trosťanec v Sumskej oblasti.

18:42 Ďalšie kolo mierových rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom sa uskutoční v najbližších dňoch a delegácie sa stretnú fyzicky. Oznámil to v nedeľu na sociálnej sieti vedúci ruskej delegácie Vladimir Medinskij. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Rokovania sa podľa Medinského vyjadrení uskutočnia 29.-30. marca. 

18:32 Ukrajinu, ktorá dnes 32. dňom vzdoruje ruskej invázii, pripomenuli demonštrácie a happeningy v Budapešti, Varšave, Vilniuse a v ďalších európskych mestách, ale aj v ruskej metropole Moskve a v Petrohrade. V Rusku však ich účastníkov zadržala polícia.

"Dievča v bielych šatách sa na znamenie protestu polialo červenou farbou na schodisku mestského snemu v Petrohrade," napísal petrohradský server Fontanka. "Srdce sa zalieva krvou," skandovalo dievča, kým ju zadržali policajti. Dievča podľa serveru Mediazona mala pod nohami plagát s vysvetľujúcim nápisom „Cítim, že je neužitočné vyzývať vás k rozumu, a tak sa obraciam na vaše srdce“.

 

 

18:30 Ruské úrady zablokovali webovú stránku nemeckého denníka Bild, pretože sa snažia kontrolovať obsah a informácie týkajúce sa Ukrajiny. Správu priniesla v nedeľu tlačová agentúra AP. Ruský štátny orgán pre dohľad nad komunikáciou a médiami Roskomnadzor v nedeľu oznámil, že webovú stránku Bildu zablokoval na žiadosť prokuratúry.

18:04 Falošné referendá uskutočňované Ruskom na okupovaných teritóriách nebudú mať právny základ, vyhlásila v nedeľu Ukrajina. Podľa hovorcu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí ohlasovanie referenda je pokračujúcou snahou Ruska o „podkopávanie ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti". Informuje o tom portál news.sky.com.

Rusmi podporovaná samozvaná Luhanská ľudová republika na východe Ukrajiny by mohla onedlho uskutočniť referendum o pripojení sa k Rusku. Uviedlo to tamojšie médium, ktoré citovalo lídra separatistov Leonida Pasečnika. Luhanská ľudová republika sa nachádza v regióne Donbasu, ktorý medzinárodné spoločenstvo okrem Ruska považuje za súčasť Ukrajiny. Separatistická Luhanská ľudová republika má približne 1,5 milióna obyvateľov. Správu priniesla agentúra SITA.

17:38 Ukrajina ponúkla krajinám Európskej únie vlastné podzemné zásobníky plynu s cieľom zvýšiť ich strategické rezervy, čo by EÚ mohlo pomôcť vymaniť sa zo závislosti od dovozu plynu z Ruska. Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko uviedol, že Ukrajina má najväčšie podzemné zásobníky plynu v Európe a je pripravená umožniť ich využitie krajinami Európskej únie.

17:36 Kyjev v nedeľu oznámil, že ďalšie kolo mierových rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom sa začne v pondelok 28. marca v Turecku. AFP sa odvoláva na oznámenie, ktoré na sociálnej sieti Facebook zverejnil David Arachamija, jeden z ukrajinských vyjednávačov. Rokujúce strany sa podľa jeho vyjadrení počas víkendového kola rokovaní - ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie - rozhodli, že ďalšie kolo rozhovorov oboch delegácií sa uskutoční osobne v Turecku v dňoch 28.-30. marca.

16:45 Ukrajinu od začiatku ruskej invázie opustilo viac než 3,8 milióna ľudí; tok utečencov sa však prudko spomaľuje. Vyplýva to z nedeľňajších údajov Organizácie Spojených národov (OSN). 

16:43 Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andryj Meľnyk sa v nedeľu nezúčastnil na koncerte Berlínskej filharmónie, ktorý na znak solidarity s Ukrajinou zorganizovala nemecká vláda. Odôvodnil to tým, že na podujatí nevystúpili sólisti z Ukrajiny, informovala agentúra DPA.

16:31 Moskva v nedeľu oznámila, že ruské ozbrojené sily zničili obrovský sklad palív na Ukrajine neďaleko západného mesta Ľvov.

15:55 Ukrajinské veľvyslanectvo v tureckej metropole Ankara v nedeľu oznámilo, že do prímorského mesta Antalya na juhu Turecka pricestovala skupina 159 ukrajinských sirôt. Chlapcov a dievčatá vo veku štyri až 18 rokov evakuovali z detských domovov v oblasti mesta Dnipro, pričom najprv cestovali vlakom do Poľska a odtiaľ letecky do Turecka.

15:29 Ruská armáda sa podľa pozorovaní ukrajinskej strany snaží v dôsledku svojich veľkých strát preskupiť, preto sú v pohybe aj mnohé ruské jednotky v Bielorusku, uviedol v nedeľu vo vyhlásení generInformovala o tom agentúra DPA. Ruské jednotky sa naďalej pokúšali obsadiť mesto Černihiv na severe Ukrajiny. Na juhozápade medzitým pokračovali boje o mestá Rubižne, Severodoneck a Mariupol, dodáva DPA.

Ukrajinské ozbrojené sily v nedeľu potvrdili opätovné ovládnutie mesta Trosťanec v Sumskej oblasti na severovýchode krajiny. V obsadených oblastiach na juhu Ukrajiny sa ruská armáda pokúša potlačiť odpor obyvateľstva, uvádza podľa DPA Kyjev.

15:15 Americká klenotnícka spoločnosť Tiffany je ďalšou zo známych značiek, ktoré pod tlakom udalostí obmedzujú svoje aktivity smerom k Ruskej federácii. Firma v týchto dňoch oznámila, že zastavuje nákup nových diamantov vyťažených v Rusku.

14:43 Pápež František aj tento týždeň využil nedeľňajšie modlitby na to, aby vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine, ktorú označil za barbarskú, krutú a nezmyselnú. Zdôraznil, že vojenský konflikt nemá víťazov, informovali agentúry DPA a AP. "Každá vojna je porážkou pre nás všetkých," povedal František pred veriacimi na vatikánskom Námestí sv. Petra s tým, že vo vojne rodičia pochovávajú svoje deti, pričom "mocní rozhodujú a chudobní zomierajú."

14:35 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) kategoricky odmietol tvrdenia Ukrajiny, že otvoril svoju kanceláriu v ruskom meste Rostov na Done a napomáha tak deportáciám ukrajinských občanov do Ruska. Informovala o tom v nedeľu spravodajská stanica CNN. "Nikdy nepomáhame organizovať alebo vykonávať nútené evakuácie. Platí to aj pre Ukrajinu. Platí to všade na svete, kde pracujeme. Nepodporovali by sme žiadnu operáciu, ktorá by bola zameraná proti vôli ľudí," uviedol Červený kríž na sociálnej sieti Twitter.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v piatok obvinila šéfa MVČK Petra Maurera z prijatia "veľmi pochybného rozhodnutia" o otvorení kancelárie v Rostove na Done zhruba 60 kilometrov od hranice s Ukrajinou. Takáto kancelária podľa nej "legitimizuje" deportácie Ukrajincov do Ruska.

13:14 Obyvateľstvo v ruskými jednotkami obliehanom ukrajinskom meste Černihiv musí vydržať bez elektriny, kúrenia a vody. Čiastočne funguje už iba zásobovanie plynom, oznámili v nedeľu tamojšie úrady. Informovala o tom agentúra DPA. Viac v článku.

13:08 Francúzsky prezident Emmanuel Macron varuje pred verbálnou „eskaláciou“ s Moskvou po tom, čo Biden v súvislosti s Ukrajinou označil Putina za „mäsiara“. Informuje o tom agentúra AFP na Twitteri. Viac v článku.

12:59 Rusko sa snaží rozdeliť Ukrajinu na dve časti s cieľom vytvoriť Moskvou kontrolovaný región po tom, ako sa mu nepodarilo ovládnuť celú krajinu. Uviedol to v nedeľu šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov. TASR o tom informuje na základe správ televízie Sky News a denníka The Guardian. Viac v článku.

12:36 Napriek viac než mesiac trvajúcej vojne na Ukrajine a rozsiahlym sankciám západných štátov voči Ruskej federácii dodáva ruský energetický koncern Gazprom plyn do Európy cez územie Ukrajiny podľa plánu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

12:03 Vodca separatistov v ukrajinskej odštiepeneckej Luhanskej ľudovej republike (ĽLR) Leonid Pašečnik v nedeľu vyhlásil, že región môže usporiadať referendum o pričlenení sa k Rusku po vojenskom útoku Moskvy na prozápadný susedný štát Ukrajinu. Informuje o tom agentúra AFP a spravodajská stanica Sky News. Viac v článku.

11:24 Od začiatku ruského útoku na Ukrajinu prišlo do Poľska celkovo 2,3 milióna utečencov zo susednej krajiny. Oznámila to v nedeľu poľská pohraničná stráž, podľa ktorej v sobotu hranicu smerom do Poľska prekročilo približne 31.100 ľudí, o 2,2 percenta viac ako v piatok. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a PAP.

Otvoriť galériu

11:13 Rusko útočilo na vojenské ciele v západoukrajinskom meste Ľvov riadenými strelami s vysokou presnosťou, uviedlo v nedeľu ruské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala od agentúry Reuters a spravodajskej stanice Sky News.

11:00 Stratégiou Spojených štátov nie je zmena režimu v Rusku ani inde na svete, povedal dnes pri návšteve Izraela americký minister zahraničia Antony Blinken. Americký prezident Joe Biden v sobotu vyhlásil, že ruská hlava štátu Vladimír Putin nemôže zostať pri moci, pripomína agentúra Reuters.

"Myslím, že prezident, Biely dom, včera (v sobotu) večer jednoducho zdôraznil, že prezidentovi Putinovi nesmie byť dovolené viesť vojnu alebo agresiu proti Ukrajine alebo komukoľvek inému," poznamenal Blinken na vyjadrenie, ktorým prezident USA zakončil svoj sledovaný prejav vo Varšave.

 

 

10:56 Ruské ozbrojené sily už od 24. februára, teda od začiatku svojej invázie na Ukrajinu, prišli už približne o 16 600 vojakov. Na facebooku o tom informovalo ukrajinské ministerstvo obrany, ktoré tiež zvýšilo údaje o zničenej ruskej výzbroji a vojenskej technike. O náraste strát ukrajinských síl ale informuje aj ruské ministerstvo obrany. Podobné informácie uvádzané oboma bojujúcimi stranami však nemožno nezávisle overiť.

10:49 Protitankový raketový systém Spike LR2, ktorý objednalo ešte predošlé vedenie rezortu obrany, už dodali na Slovensko. Zákazka za 18,3 milióna eur s DPH obsahovala 100 kusov protitankových riadených striel, desať kompletov odpaľovacích zariadení a potrebný logistický materiál. Viac v článku.

10:26 Ukrajina požiadala Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK), aby neotváral plánovanú kanceláriu v ruskom meste Rostov na Done, pretože by to znamenalo legalizáciu moskovských "humanitárnych koridorov" i únosov a nútených deportácií Ukrajincov. S odvolaním sa na agentúru Reuters to v nedeľu uviedol denník The Guardian.

 

 

10:23 Novinárka Olga Tokariuk zverejnila fotografie požiaru vo Ľvove, kde ruské rakety včera zasiahli sklad paliva.

 

 

10:16 V sobotu (26. 3.) prišlo na Slovensko 4310 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 876 mužov, 2283 žien a 1151 detí. O dočasné útočisko požiadalo 691 osôb. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. Viac v článku.

9:57 Ruská armáda sa podľa britského ministerstva obrany pravdepodobne snaží obkľúčiť ukrajinské sily bojujúce v separatistických regiónoch na východe Ukrajiny. Ruskí vojaci postupujú na juh z oblasti Charkova a na sever od Mariupoľa, uviedol britský rezort obrany v spravodajskom hodnotení, ktoré zverejnil v nedeľu ráno.

9:56 Moskva tvrdí, že v sobotu zasiahla objekty spojené s protivzdušnou obranou Ukrajiny. Medzi cieľmi bol podľa ministerstva obrany sklad striel pri Kyjeve a opravovňa techniky vo Ľvove. V tomto meste neďaleko poľských hraníc bol zasiahnutý aj sklad pohonných hmôt, pripomína agentúra Reuters.

9:55 Od začiatku ruskej invázie zahynulo na Ukrajine 139 detí a vyše 205 bolo zranených. Na sociálnej sieti Telegram to dnes oznámila ukrajinská generálna prokuratúra. Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková oznámila, že Kyjev a Moskva sa pre dnešok dohodli na dvoch humanitárnych koridoroch na evakuáciu civilistov.

9:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval v noci na nedeľu Moskvu, že neustálou delostreleckou paľbou a náletmi mení mestá na trosky, zabíja civilistov a ďalších núti sa ukrývať bez jedla a vody. Medzi Ukrajincami tak zasieva hlbokú nenávisť voči Rusku, citovala agentúra AP.

"Robíte všetko pre to, aby naši ľudia sami od seba zanechali ruský jazyk, pretože ruský jazyk bude odteraz vždy spojený s vami, s vašimi explóziami a vraždami, vašimi zločinmi," povedal Zelenskyj v prejave.

9:43 Ozbrojené sily (OS) SR rozmiestňujú slovenské systémy protivzdušnej obrany, a to najmä na východnej hranici Slovenska. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič. Viac v článku.

9:15 "Rusko postavilo stanový tábor pre Ukrajincov na juhovýchodnom pobreží krajiny," napísala novinárka Olga Tokariuk na Twitteri. Správa prichádza po tom, ako viaceré zdroje tvrdia, že desaťtisíce ľudí boli unesené z obliehaného mesta Mariupol a násilne presunuté cez ruské hranice.

 

 

8:48 Novinár Christopher Miller napísal na svojom Twitteri, že ruské vojská použili na frontovej línii pri východnom meste Avdijivka zakázané fosforové bomby. Zdieľal fotky od ukrajinského poručíka, ktorý situáciu opísal ako „šialenstvo“.

 

 

8:42 Starosta mesta Mariupol Vadym Boichenko hovorí, že 20 000 až 30 000 obyvateľov bolo násilne evakuovaných z Mariupolu do Ruska. Informuje o tom Kyiv Independent na svojom Twitteri.

 

 

8:41 Rusko podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Vadyma Denysenka začalo ničiť ukrajinské sklady pohonných hmôt a potravín. Kyjev preto bude čoskoro musieť rozptýliť ich zásoby. Denysenko to podľa agentúry Reuters povedal ukrajinskej televízii.

8:24 Juhoukrajinské mesto Mariupol, ťažko skúšané údery ruských síl od prvých dní invázie na Ukrajinu, stále do rúk agresora nepadlo. Agentúre Unian to povedal starosta Vadym Bojčenko. Podľa neho ruská armáda neprišla Mariupol "oslobodiť", ale vymazať zo zemského povrchu aj s jeho obyvateľmi. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková obvinila okupantov, že násilne odvážajú Ukrajincov do Ruska.

8:10 Ministerstvo zahraničných vecí ČR si v sobotu večer predvolalo ruského veľvyslanca v Prahe. Dôvodom sú "provokácie ruských orgánov" voči pracovníkom českej ambasády v Moskve, uviedol rezort diplomacie na Twitteri. Viac v článku.

 

 

7:52 Od začiatku vojny na Ukrajine bolo podľa v sobotu zverejnených údajov ukrajinskej generálnej prokuratúry zabitých 12 novinárov a ďalších desať ich bolo zranených. Celkom 56 zástupcov médií bolo podľa ukrajinských vyšetrovateľov vystavených trestným činom zo strany ruských inváznych síl, z toho 15 bolo cudzincov a medzi nimi aj dvaja občania Českej republiky.

7:27 Podľa šéfa charkovskej regionálnej správy Oleha Sinehubova sa ukrajinským vojakom podarilo vyhnať ruské sily z niekoľkých dedín, ktoré sa nachádzajú približne 20 kilometrov východne od mesta Charkov, informovala v nedeľu stanica CNN s odvolaním sa na miestnych činiteľov. CNN zároveň potvrdila pravosť videa, ktoré zachytáva, ako ukrajinskí vojaci bojujú proti ruským jednotkám v dedine Vilchivka, ktorá leží len niekoľko desiatok kilometrov od ruských hraníc.

Úspech dosiahli ukrajinské vojská aj neďaleko mesta Sumy, kde sa tiež údajne podarilo oslobodiť niekoľko obcí, vyplýva z videí, ktorých pravosť overila CNN. Ďalšie protiútoky uskutočnila ukrajinská armáda aj 103 kilometrov severozápadne od Mariupolu, kde podľa záporožskej vojenskej správy opäť prevzala kontrolu nad dedinami Poltavka a Malynivka. Ukrajinské média v sobotu navyše informovali, že ruskí vojaci boli vyhnaní aj z mesta Trosťanec v Sumskej oblasti.

 

 

7:26 V Ľvove hliadka zadržala muža, ktorý zbieral informácie o pohybe ukrajinskej armády a fotografie kontrolných stanovíšť a posielal ich na ruské telefónne čísla.

7:24 Ak sa Rusko stiahne z Ukrajiny a nedopustí sa "žiadne ďalšie agresie", je Británia pripravená zrušiť sankcie uvalené na ruských oligarchov, banky a podniky. Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová to povedala denníku Sunday Telegraph.

"Vieme, že Rusko podpísalo niekoľko dohôd, ktoré jednoducho nedodržiava," uviedla Trussová. "Tieto sankcie by mali padnúť iba v prípade úplného prímeria a stiahnutia, ale aj po prijatí záväzku, že nedôjde k ďalšej agresii. A je tu tiež možnosť sankcie obnoviť, ak by v budúcnosti došlo k ďalšej agresii. To je skutočná páka, ktorú je možné podľa môjho názoru použiť," uviedla šéfka diplomacie.

7:10 Ukrajinské sily zatkli v Ľvove mužov podozrivých z podielu na príprave ruského raketového útoku na mesto a zo špionáže. S odkazom na guvernéra Ľvovskej oblasti o tom informovala agentúra AP. Podľa starostu Ľvova bol útok odvetou za návštevu amerického prezidenta Bidena v Poľsku, blízko hraníc s Ukrajinou. Ukrajinskí vojaci pri meste Avdivka tvrdia, že tu Rusi použili zakázanú muníciu s fosforom. Informáciu nebolo možné overiť. Objavili sa správy, že ukrajinské sily znovu dobyli niekoľko menších miest po celej krajine.

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na nedeľu opäť prihovoril svojim krajanom aj svetu. Poďakoval sa tým, ktorí obraňujú mesto Mariupol pred ruskými vojskami a kritizoval Európu aj Spojené štáty za to, že Kyjevu doteraz neposkytli bojové lietadlá či tanky. TASR túto správu prevzala od denníka The Guardian.

Ukrajina potrebuje od USA a Európy stíhačky, tanky, protiraketové systémy a protilodné zbrane, pripomenul Zelenskyj s tým, že táto výzbroj "leží pokrytá prachom v skladoch (našich partnerov)". "Kto riadi euroatlantické spoločenstvo? Je to stále Moskva, svojim zastrašovaním?" spýtal sa Zelenskyj. Lídrov západných krajín porovnal ukrajinský prezident s ľuďmi, ktorí obraňujú obliehaný Mariupol. Viac v článku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový čas ©, TASR, ČTK, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Odvolanie ministerky Dolinkovej: Toto sú výsledky hlasovania v parlamente
AktualizovanéFoto
Návrh na odvolanie Martiny Šimkovičovej: Poslanci rozhodli, či ostáva ministerkou kultúry
(ilustračná foto).
Hraničné zásoby krvných skupín: Transfúzna služba vyzýva na darovanie! Kto môže pomôcť?
Mestská veža v Trnave.
Dominanta Trnavy sa ponorí do ticha: Niečo také sa udeje raz za desať rokov! Čo je za tým?
Na snímke výhľad na mesto Martin.
Pritiahne mesto Martin nových obyvateľov? Do výstavby atraktívneho projektu sa vrazia milióny!
Vodička prekročila povolenú rýchlosť o 56 km/h.
Žena za volantom dupla na plyn: Mala naponáhlo! Predpísanú rýchlosť nechala ďaleko za sebou
Magdaléna Šebestová je po nehode hospitalizovaná v nemocnici.
Foto
Modelka Šebestová po desivej autonehode: Urobila som TOTO a zachránilo mi to život!
Obrovská tragédia: Boxer zomrel po údere v ringu († 29)
(ilustračné foto)
Rozmýšľate, do čoho investovať? Pri tejto položke nepremeškajte ten najvhodnejší čas
Josef Fritzl bude zrejme prepustený z väzenia.
ROZHODNUTÉ! Monštrum Fritzl môže opustiť brány psychiatrického väzenia!
(ilustračné foto)
Rozsiahly požiar neďaleko Hlohovca! Vo vnútri budovy čakalo hasičov nepríjemné prekvapenie
Zuzana Dolinková a Martina Šimkovičová.
Rokovanie NR SR: Poslanci budú rozhodovať o návrhoch na odvolanie Dolinkovej a Šimkovičovej