Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2022 13:06 | Správy | Domáce správy

Emotívne slová Aliny z Charkova na konferencii o vojne a utečeneckej kríze: Mali sme srdce plné bolesti!

V pondelok prebehla v Bratislave konferencia Vizionári, ktorá sa venovala mimoriadne dôležitej a aktuálnej téme. Moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová privítala hostí, s ktorými diskutovala o vojne na Ukrajine a utečeneckej kríze.

Pozvanie prijal aj premiér Eduard Heger. Ďalšími hosťami bola Alina z Charkova, ktorá prišla na Slovensko, predseda ZMOS Michal Kaliňák, Beata Havelková zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha, Zuzana Števulová z Ligy pre ľudské práva, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza Henrich Krejča, Andrea Najvirtová z organizácie Človek v ohrození, Andrea Cocherová z iniciatívy Kto pomôže Ukrajine a primátor Košíc Jaroslav Polaček.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Diskusia prebiehala v intenzívnom duchu s tým, že situáciu ohľadne ukrajinských utečencov zhodnotili zástupcovia neziskových organizácii a zástupcovia štátu. Premiér Eduard Heger je presvedčený, že neziskovky a dobrovoľníci musia fungovať spolu so štátom, tak ako aj cirkev. Iba tak to môže fungovať a verí, že aj bude. " Krízy nás vyzliekajú do naha, iba keď budeme všetci fungovať spolu, až vtedy to bude fungovať," povedal premiér.

Šéf spravodajstva Tv Markíza otvoril diskusiu s tým, že na Slovensku chýba krízový manažér, ktorý by riadil ľudí, aby vedeli, čo majú robiť. " Akonáhle sa stane akákoľvek situácia, ako bola teraz vojna, dokázali sme my ako tím, ako jediní okamžite vysielať živé vstupy. Dokázali sme fungovať, lebo máme ľudí, ktorí vedia okamžite reagovať a pracovať. Toto by som ja očakával aj od vlády, aby vedela takto fungovať," povedal Henrich Krejča. Premiér k tejto veci zaujal jasné stanovisko a povedal, že aj on by privítal niekoho, kto by vedel, čo v takýchto situáciách. "Budeme sa musieť zamyslieť nad tým, " uzavrel.

Do diskusie sa veľmi emotívne zapojila aj Alina z Charkova, ktorá opísala ťažkú situáciu, no zároveň vyzdvihla dobrovoľníkov. " Ja verím, že vojna sa čoskoro skončí a my sa budeme môcť vrátiť späť do rodnej Ukrajiny. Zažili sme obrovský strach a museli sme utekať pred vojnou. Napriek tomu, že sme mali srdce plné bolesti, na Slovensku sa nás ujali dobrí ľudia a pomáhajú nám ako len vedia. Neviem presne povedať, ako pomáha štát, ale viem, že pomáha, no dobrovoľníci nám dali ubytovanie v Piešťanoch, stravu a starajú sa o nás. Teraz chcem vybaviť mojej dcérke, aby mohla chodiť do školy a aby ja som mohla ísť do práce," uzavrela Alina.

Premiér tiež podotkol, že je momentálne 80-tisíc voľných pracovných miest na Slovensku a Ukrajinci budú mať kde pracovať. Či je to však naozaj pravda, ukáže až skutočná prax. Práve o tejto téme sa budú na konferencii Vizionári rozprávať v piatok priamo s ministrom práce a inými hosťami.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nad Danielom Krajcerom s dlhými vlasmi bývalý reprezentačný útočník Marek Uram.
Foto
Štvrťfinále proti Kanade prilákalo množstvo Slovákov: Aké osobnosti nechýbali v hľadisku?
Elvisova vnučka Riley predaj Gracelandu napadla žalobou.
Vnučka Presleyho († 42) odhalila PODVOD: Napráva chybu Elvisovej jedinej dcéry!
Srbský prezident Aleksandar Vučič.
Nový medzinárodný deň vyvolal kritiku: Aha, čo si budeme 11. júla pripomínať
Ruský prezident Vladimir Putin a prezident USA Joe Biden.
Podpásovka pre Bidena! Putinova pomsta Západu za zmrazené ruské aktíva
Benjamin Netanjahu
Krajiny, ktoré uznajú Palestínu, budú mať problém: Varovanie Izraela
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin vycestuje za hranice Ruska: Diskusia o kľúčových medzinárodných otázkach
Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze
Gruzínsky premiér terčom vyhrážok: Odkazoval na atentát na Roberta Fica
Andy Kraus (56) a manželka Janka (38) - 7 rokov spolu
FotoVáš Tip
Andy Kraus vzal rodinu do sveta, s manželkou vyzerali ako dvojičky: Sledujte ich rovnakú frizúru!
Vojvodkyňa Kate Middleton.
Foto
Nový portrét Kate Middeton: Fanúšikovia zostali ZHROZENÍ! Toto že je naša princezná?
(ilustračné foto)
V raji dovolenkárov vyčíňa nákaza: Stovky chorých detí! Traja pacienti zomreli
Búrky sa dnes vyzúria najmä na strednom a východnom Slovensku. (Ilustračné foto)
Búrkové PEKLO na Slovensku: Bude to ešte HORŠIE! Vo viacerých obciach hrozí pohroma
Daniel bojuje s typom rakoviny, ktorý často postihuje mladých pacientov.
Danielovi dávajú lekári len 10% šancu na prežitie: Zúfalá mama bojuje s časom!