Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.03.2022 00:00 | PR články
PR článok

Test odhalí vážnu chorobu dieťaťa. Ako ho získať?

Možno si poviete, že vás a vašich detí sa závažné geneticky podmienené ochorenia netýkajú, pretože sa v rodine ešte nevyskytli. Nemusí to byť pravda. Pri niektorých diagnózach sú rodičia iba prenášačmi. Riziko sa môže znásobiť, ak má chybný gén matka aj otec.

Krehké ako kvietok. Také sú deti, ktoré trpia na genetické ochorenie nazývané spinálna svalová atrofia. Ich ruky a nohy sú slabé ako lupienky. V prípade, že sa táto diagnóza neodhalí včas, teda ešte pred nástupom prvých príznakov, deti so svalovou atrofiou majú oveľa menšie šance na úspešnú liečbu.

Čo je vlastne spinálna svalová atrofia? Ide tu o závažné dedičné ochorenie. Prenášačom chybnej genetickej informácie je každý 40-ty dospelý, pričom väčšina o tom ani netuší.

Otvoriť galériu
Zdroj: Unilabs Slovensko

Mnohí o prenose netušia

Ak sú prenášačmi mutácie génu, ktorý zodpovedá za fungovanie motorických neurónov riadiacich prácu svalov obaja rodičia, riziko, že dieťatko zdedí spinálnu svalovú atrofiu je vysoké. Až v 25 percentách prípadov totiž prichádza k prenosu genetickej poruchy.

Spinálna svalová atrofia znemožňuje normálny vývoj pohybových schopností dieťaťa, pričom mentálne je bábätko úplne v poriadku. Choré dieťatko zvyčajne nie je schopné stáť, chodiť či sedieť, prípadne o tieto schopnosti vekom prichádza.

„Identifikovať, ktoré dieťatko je nositeľom takéhoto génu, môže iba rýchla a spoľahlivá diagnostika čo najskôr po narodení. Test, ktorý odhaľuje genetickú poruchu na spinálnu svalovú atrofiu, je pritom už dostupný a pre bábätko minimálne invazívny,“ vysvetľuje MUDr. Marta Dobáková, medicínska riaditeľka zo spoločnosti Unilabs Slovensko.

Otvoriť galériu
Zdroj: Unilabs Slovensko

Včasná liečba zlepší kvalitu života

Výhodou Testu spinálnej svalovej atrofie (SMA) je, že prítomnosť mutácie génu odhalí aj u dosiaľ bezpríznakových detí. „Vďaka pokroku v medicíne dnes existuje liečba, ktorá dokáže nástup ochorenia spomaliť a v prípade včasného nasadenia výrazne ovplyvniť budúcu kvalitu života dieťaťa. Včasnosť jej podania je jedným zo základných predpokladov úspechu,“ hovorí odborníčka.

Test je spoľahlivý a na jeho odber stačia tri kvapky krvi, štandardne z päty alebo pršteka dieťatka. Výhodou je, že z tej istej vzorky krvi možno spraviť aj ďalší test. V rámci diagnostiky novorodencov BabyLab od spoločnosti Unilabs Slovensko si totiž možno kúpiť v balíčku BabyLab DUO aj Test bezpečnosti očkovania (TREC | KREC). Ten pomôže nájsť odpoveď napríklad na to, či imunitný systém dieťaťa dokáže čeliť vakcínam so živými oslabenými mikroorganizmami a či ho teda môžu nechať zodpovedne a bez obáv zaočkovať aj týmito typmi vakcín. Podstatou tohto druhého testu je identifikovať deti s vrodenými poruchami imunity, čo má u nich za následok časté a ťažko prebiehajúce infekcie s minimálnym efektom štandardnej liečby. Balík BabyLab DUO je vo zvýhodnenej cene, pri ktorej ušetria rodičia až 21 eur.

Test bezpečnosti očkovania (TREC | KREC) je možné podstúpiť od prvého mesiaca života bábätka (v prípade, že sa krv odoberá mimo pôrodnice) do prvého očkovania živou vakcínou, Test spinálnej svalovej atrofie (SMA) sa rovnako vykonáva v ambulanciách od dosiahnutia prvého mesiaca, má však význam aj neskôr, aj vo veku troch rokov. Tieto testy nie sú zahrnuté do prenatálneho skríningu. Ide teda o prvé vyšetrenia, ktoré podstúpi novorodené dieťatko. Tieto testy si môžete objednať tu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Unilabs Slovensko

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Hrôza v známej metropole: Lietadlo zišlo pri štarte z dráhy! Nasledovalo peklo
(ilustračné foto)
Explózia nad Berlínom! Neuveriteľné, čo zaznamenali: Úlomky dopadli na zemský povrch
Po akcii v Klenovci zadržala polícia pre drogovú trestnú činnosť dve osoby.
Foto
Kriminalisti zmarili ďalší drogový biznis! Nevedia sa poučiť? Aha, čo zistili o zadržanej žene
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Pohyb medveďa v ďalšom slovenskom meste: Polícia vyzýva na opatrnosť!
Boris Kollár sa rozhodol reagovať.
Foto
Šimkovičová sa cíti Kostelným šikanovaná: Prekvapivo drsný ODKAZ Kollára! Reaguje i Koleník
ilustračné foto
Veľký úspech! TOTO mala ukrajinská bezpečnostná služba zasiahnuť: Rusi budú zúriť
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Dolinková o projekte novej nemocnice v Bratislave: Kedy ho chce predstaviť vláde?
Čínskeho prezidenta prijali na Budínskom hrade
Foto
Vzácna návšteva v Maďarsku! Aha, kto tam prišiel: Privítali ho vo veľkom
Prvé lety vzducholode by sa mali uskutočniť v roku 2026.
Výroba luxusnej vzducholode AirYacht sa blíži k realizácii: Cestujúci v nej obletia celý svet!
ilustračné foto
AktualizovanéFoto
Vyhrážky o výbušninách pokračujú: Mail s hrozbou malo dostať TOTO gymnázium!
Šimkovičová tvrdí, že ju v divadle šikanovali.
Váš Tip
Ministerka Šimkovičová tvrdí, že ju v divadle šikanoval herec Kostelný: Boli ste na predstavení? Napíšte nám, čo ste počuli
Banskobystrická polícia preverovala 14 pobočiek VÚB a 5 predajní elektrotechniky a prijala oznámenie od 85 škôl kvôli vyhrážkam o výbušninách.
Foto
Vyšetrovanie rozsiahlych bombových hrozieb: Zapojí sa doň aj prokurátor GP SR