Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2022 10:15 | Ukrajina vojenský konflikt

Odpor Ukrajincov zaskočil Kremeľ, deň vojny stojí Rusko 20 miliárd dolárov: Dokedy môže ťahať inváziu?!

Čas je na strane Ukrajiny. Dokedy môže ruský diktátor Vladimir Putin (69) pokračovať vo vojenskom ťažení proti nej bez toho, aby sa mu celá vojenská mašinéria rozpadla pod rukami z dôvodu nedostatku prostriedkov, materiálu a demoralizácie vlastných vojsk?

Vystrieľali si všetky moderné rakety?

Čo sa týka letectva, Rusko už v nedeľu oznámilo, že kontroluje celý vzdušný priestor nad Ukrajinou a dokonca ponúklo obyvateľom Kyjeva konkrétny smer, ktorým môžu údajne bez obáv o život z metropoly odísť. Podľa Bednára sú však reči o ovládnutí ukrajinského vzdušného priestoru Rusmi klamstvom, o čom podľa neho svedčí viacero skutočností.

„Ukrajinci od nás žiadajú letecký petrolej, ktorý postačuje na stovky vzletov lietadiel MiG-29 a SU-27, ktorými disponujú. Zároveň včera dostali zo zahraničia aj zásielku protilietadlových riadených striel pre tieto lietadlá,“ vypočítava Bednár.

„Podľa tých informácií, ktoré sú k dispozícii, sa zdá, že bola degradovaná protilietadlová kapacita ruských ozbrojených síl. Ukrajinské vzdušné sily boli zničené zhruba na 50 %, ale tá druhá polovička zostáva. Čo sa týka ukrajinských protilietadlových pozemných systémov ako S-300, Buk a podobne, tam tá kapacita bola poškodená možno ešte menej ako z jednej štvrtiny,“ hovorí vojenský analytik.

Rusi navyše podľa Bednára už po dvoch dňoch upustili od vysielania výsadkárov, pretože zistili, že ich tak vydávajú napospas nemilému osudu, s čím pôvodne nerátali. „Videli sme, že Ukrajincom sa v prvý aj druhý deň invázie podarilo odrážať a likvidovať výsadky ruských výsadkových síl. Rusi od toho následne ustúpili, pretože nevedeli zásobovať zo vzduchu oblasti, v ktorých boli ruskí výsadkári vysadení,“ hovorí Bednár.

Aj to podľa neho svedčí o tom, že Rusko nemá kontrolu nad vzdušným priestorom Ukrajiny a ak to tvrdí, ide len o propagandu. „Vidíme tiež, že útoky ruských vzdušných síl slabnú. V prvých hodinách sme videli modernú vojenskú operáciu s nasadením riadených balistických rakiet krátkeho doletu. Ale tieto zbrane Rusi stále viac spotrebúvajú a stále viac sa musia uchyľovať k menej kvalitným. Je vidieť, že erózia sily nie je len na ukrajinskej, ale aj na ruskej strane,“ dodáva Bednár.

Otvoriť galériu
Vladimír Putin
Zdroj: sita

Putin pôjde až na dno svojich možností

Vladimír Tarasovič, bezpečnostný analytik

- Putin určite nečakal, že Ukrajinci budú tak vzdorovať, a nečakal ani takú masívnu morálnu, vojensko-technickú a  finančnú podporu Ukrajiny zo zahraničia. Navyše, prichádzajú informácie o podpore ukrajinských obrancov aj zahraničnými dobrovoľníkmi, ktorí sú vycvičení na tento typ operácií a  mohli by vystriedať miestnych dobrovoľníkov a príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl na najťažších úsekoch bojovej činnosti.

To neznamená, že Putin nedokáže v agresii pokračovať. Podľa mňa pôjde až na  dno svojich možností. Na druhej strane je potrebné dodať, že ruskí vojaci sú už v poľných podmienkach dlhú dobu, čo môže mať vplyv na ich morálku. Nevieme posúdiť kvalitu vojenských jednotiek, ktoré sú teraz v zálohe.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Štyri chutné potraviny, s ktorými SCHUDNETE: Dodržiavajte toto a kilá ZMIZNÚ samé!
Eva Gribová (24)
Sexi herečka Gribová z Nemocnice: Zachránila život v POSLEDNEJ chvíli! Išlo o stotiny
HPV vírus
Stovky Slovákov každý rok zomrú na TOTO ochorenie: Takto jednoducho tomu ZABRÁNITE
Povinnosti voči Sociálnej poisťovni bezprostredne po ukončení štúdia absolventi nemajú.
Absolventi, pozor! Takéto povinnosti máte voči štátu: 6 praktických rád, ktoré vám pomôžu
(ilustračné foto)
Objav, ktorý prepíše učebnice: O tom, že TOTO sa deje v mozgu, vedci nemali tušenie!
(ilustračné foto).
Posun v prípade nálezu mŕtveho novorodeniatka: Išlo o vraždu? Podozrivá je v rukách mužov zákona
Ilaria Salis
Prípad, ktorý otriasol Talianskom: Antifašistku držali dlhé mesiace v domácom väzení, zachránili ju až eurovoľby
Vedúci predstavitelia krajín skupiny G7 na summite v Taliansku počas piatkových rokovaní.
Olympijské hry v Paríži sú za rohom: Lídri krajín G7 vyzývajú na dočasné zastavenie konfliktov
Foto
Obrovská tragédia: Futbalový reprezentant († 26) zomrel počas dovolenky!
Novozvolený prezident SR Peter Pellegrini.
Pellegriniho inauguráciu pozorne sledovali aj zahraničné média: Aha, čo napísali o novom prezidentovi
Kolóna izraelských vojenských vozidiel opúšťa Pásmo Gaz v stredu 12. júna 2024.
Výbuch neďaleko mesta Rafah: Izrael hlási jednu z najväčších strát pre armádu
ilustračné foto
Aktualizované
Hrôza pri Žiline: Neďaleko škôlky našli telíčko novorodenca