Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.02.2022 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Krčméry predpovedá: Pandémia ešte nekončí, čakajú nás dve nové vlny! Kedy sa začne uvoľňovať?

Slovensko sa zmieta vo vlne omikronu, ktorá zatiaľ zaplnila nemocnice maximálne 2400 pacientmi v jednom čase. Člen Ústredného krízového štábu a odborník na tropické choroby profesor Vladimír Krčméry (61) vysvetľuje, že čoskoro sa dočkáme uvoľnenia opatrení.

Novému Času v rozhovore prezradil, že Slováci sa už môžu tešiť aj na letné festivaly a sám predpokladá, že rúšok sa počas teplých dní zbavíme aj vo vnútorných priestoroch. Zároveň varuje, že pandémia sa ešte nekončí.

Ako vidíte aktuálnu situáciu s koronavírusom na Slovensku? Niektorí vaši kolegovia odhadujú, že do konca februára budeme na vrchole a následne rýchlo klesneme.

- Už v novembri, keď sme začali sprísňovať opatrenia, som dostal túto otázku a odpoveď je taká istá ako vtedy. Vtedy sme predpokladali, že táto omikronová vlna, ktorá bola importovaná z Južnej Afriky, bude trvať 90 dní. Keď počítame, tak nám vyjde, že začiatkom marca dôjde k poklesu.

Ja som vtedy spomínal Veľkú noc ako míľnik, keď by sme sa mali dostať do normálu. Čím, samozrejme, nevylučujem, a dokonca si myslím, že je veľmi pravdepodobné, že prídu ešte aspoň dve ďalšie vlny.

Je možné očakávať, že sa opatrenia uvoľnia už v marci a budeme žiť bez obmedzení? Alebo to možno predpokladať až v apríli?

- Nie, ja si myslím, že tie čísla začnú klesať, takže opatrenia sa budú môcť uvoľňovať v marci a do Veľkej noci už dôjde okrem rúšok k uvoľneniu všetkých opatrení.

Zdá sa, že omikron nie je až taký vážny alebo až taký veľmi nebezpečný. Hrozia ešte nejaké ďalšie mutácie?

- Akútny omikron je relatívne v poriadku. Bohužiaľ, každý deň zomrie 20 ľudí, tak­že stále je to vírus, ktorý neočkovaných zabíja. Toxicita omikronu ani nie je tak na mortalitu, ako je tá ter­ciárna, čiže ako nám ničí ekonomiku, keďže vypadáva veľa ľudí pre jeho nákazlivosť.

A ďalší veľmi negatívny vplyv omikronu uvidíme za tri až šesť mesiacov - to je dlhý covid. Niektoré štúdie ukazujú, že frekvencia postcovidového syndrómu, čiže chronického únavového syndrómu po covide, je pri omikrone rovnako častá, ako bola pri delte a alfe. Takže toto bude tá štvrtá vlna, ktorú budeme tlačiť.

Nebudeme to vidieť na číslach, budeme mať všetky opatrenia uvoľnené, ale pritom sa bude prejavovať toxicita na rozpočet a ekonomiku, lebo long covid je aj obrovský nápor na péenky a Sociálnu poisťovňu a aj obrovský nápor už na špecialistov.

Ktoré oblasti života by sa podľa vás mali otvárať alebo zbavovať obmedzení ako prvé? Má zmysel pri prudkom poklese nakazených ešte nejako brzdiť občanov a deliť uvoľňovanie na niekoľko fáz?

- Myslím si, že nemá, ak bude prudký prepad nakazených, tak sa, samozrejme, tie opatrenia zrušia. Musíme však pri omikrone sledovať aj iné indikátory, a to sú toxicita na ekonomiku, toxicita na primárnu a sekundárnu sféru a toxicita na bielu medicínu. Keď pôjdu tieto 4 faktory dole, nie je tam žiadna prekážka na uvoľnenie.

O čom momentálne diskutujete v rámci konzília s ministrom zdravotníctva či premiérom?

- Diskutujeme práve aj o indikátoroch, to znamená, ktoré ďalšie údaje potrebujeme, aby sme vedeli zodpovedne uvoľniť. Takisto diskutujeme o tom, či to pôjde v jednej vlne uvoľňovania alebo na dvakrát, alebo na trikrát.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, naja

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Manželia majú spolu synčeka Janka.
Ďurovčíkova manželka Barbora prezradila na partnera pikošku: Keď robí TOTO, nejde ma bozkávať!
Vo filme dostal tenisky ako dar od milovanej Jenny.
Foto
Milovníci ikonického modelu, máte sa na čo tešiť: Kultový kúsok z Forresta Gumpa je späť!
V roku 2021 vlastnila 6 300 kúzelných predmetov, avšak odvtedy sa jej zbierka výrazne rozrástla.
Foto
Väčšiu fanúšičku Harryho Pottera nenájdete: Na kúzelnú zbierku minula šialené množstvo peňazí
Ovečky sa minulý týždeň na chvíľu naozaj zúčastnili vyučovania.
Škola zápasila so závažným problémom: Zabehne vám, ako sa na pomoc využili štyri milé ovečky!
Péter Magyar, kritik vlády maďarského premiéra Viktora Orbána.
Popularita Orbánovho najväčšieho súpera stúpa: Jeho strana raketovo vyskočila
Obrovská komplikácia pre českú televíziu: Známy expert mal vážnu autonehodu!
Odchádzajúci minister Sergej Šojgu so svojím nástupcom Andrejom Belousovovom (vľavo).
Výmena ruského ministra veľa napovedá: Krajina sa mení, už nebude ako predtým
Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo