Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.02.2022 08:38 | Správy | Domáce správy

Špecializovaný trestný súd odmietol obžalobu na Zoroslava K. a Tomáša R.: Sudkyňa sa vyjadrila jasne

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v januári obžalobu na bývalého údajného člena skupiny piťovci Tomáša R. a podnikateľa Zoroslava K. za tri skutky z roku 2019 do februára 2020.

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odmietla obžalobu na podnikateľa Zoroslava K. a Tomáša R. spájaného so skupinou piťovcov. Vo videu na sociálnej sieti o tom informoval advokát Zoroslava K. Matúš Gémeš. Dôvodom je podľa neho zistenie závažnej procesnej chyby zakladajúcej porušenie práva na obhajobu.

Podla obhajcu je dôvodom odmietnutia podanej obžaloby skutočnosť, že vyšetrovanie nebolo ukončené v súlade si zákonom a obhajobe nebolo umožnené preštudovať vyšetrovací spis. Dôvodom takéhoto postupu bolo podľa neho udržať Zoroslava K. vo väzbe, pretože tá má uplynúť 20. februára.

„V prípade, ak by vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry spolu s prokurátorom postupovali zákonne, bol by náš klient z viac ako 16 mesačnej väzby prepustený na slobodu. Týmto by však zmarili jediný účel tohoto konania, ktorým je za každú cenu držať Zoroslava K. vo väzbe," povedal Gémeš.


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v januári obžalobu na bývalého údajného člena skupiny piťovci Tomáša R. a podnikateľa Zoroslava K. za tri skutky z roku 2019 do februára 2020. Obžaloba na Špecializovaný trestný súd v Pezinku bola právne kvalifikovaná ako pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku spáchaný formou účastníctva. Malo ísť o poskytnutie úplatkov v státisícoch eur za to, aby Kriminálny úrad finančnej správy (KUFS) umožnil bezproblémovú nelegálnu výrobu cigariet, teda poskytol „ochranu“ pred vyšetrovaním.

Bývalého údajného príslušníka skupiny piťovci Tomáša R. dopravili zo Španielska na Slovensko v piatok 3. decembra 2021. Jeho extradíciu zo Španielska zabezpečila Národná kriminálna agentúra (NAKA) a Úrad medzinárodnej policajnej spolupráce (Sirene). Po obvinenom pátrala polícia od marca 2021 na základe vydaného medzinárodného a európskeho zatýkacieho rozkazu.

Podnikateľ Zoroslav K. je tiež obvinený v kauze Víchrica týkajúcej sa korupcie v súdnictve. V tomto prípade ho v máji 2021 prepustili z väzby. Vzápätí ho však vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry opätovne zadržal pred bránou Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici. Špecializovaný trestný súd ho následne vzal do väzby pre hrozbu ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať