Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2022 10:33 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Tonga je po zemetrasení bez spojenia so svetom: Masívna erupcia sopky spôsobila značné škody!

Nový Zéland v pondelok vykonal prieskumné lety nad Tongou, aby posúdil rozsah škôd po silnom podmorskom zemetrasení pri pobreží tohto ostrovného štátu v južnom Pacifiku. Austrália zasa pripravuje odoslanie "nevyhnutných humanitárnych komodít" pre obyvateľov Tongy.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

Sobotňajšia erupcia sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai pri jednom z neobývaných ostrovov Tongy bola taká silná, že ju bolo počuť až na Aljaške. Spôsobila v Tichom oceáne aj vlny cunami, ktoré zaplavili pobrežia od Japonska po Spojené štáty a v Peru zabili dvoch ľudí.

Úrady na Novom Zélande v pondelok uviedli, že katastrofa spôsobila "značné škody" - najmä v oblasti tonžského hlavného mesta Nuku'alofa, ale zatiaľ neboli na súostroví hlásené žiadne zranenia ani obete na životoch, informovala agentúra AFP.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondelok informovala, že mesto Nuku'alofa je zakryté hustým oblakom sopečného popola, ale inak je tam situácia pokojná a stabilná". Súostrovie podľa nej potrebuje najmä dodávky vody, pretože "popol spôsobil kontamináciu" miestnych vodných zdrojov.

Novozélandské ministerstvo obrany na základe komunikácie s veľvyslanectvom Nového Zélandu v Nuku'alofe informovalo, že ostrovnému štátu sa už podarilo obnoviť dodávky energiu v mnohých častiach hlavného mesta.

Ostrovy sú aktuálne takmer bez spojenia s okolitým svetom, keďže zemetrasenie a cunami zrejme poškodili dôležitý podmorský komunikačný kábel. Nateraz je možná len komunikácia satelitnými telefónmi.

Riaditeľ siete Southern Cross Cable Networks Dean Veverka uviedol, že oprava kábla a obnovenie internetového pripojenia na Tongu môže trvať až dva týždne. Najbližšie plavidlo so zariadeniami na jeho položenie sa nachádza v Port Moresby, hlavnom meste Papuy Novej Guiney, ktoré leží viac ako 4000 kilometrov od Tongy.

V podobnej situácii sa štát Tonga na dva týždne ocitol aj v roku 2019, keď podmorský kábel presekla lodná kotva. Vtedy bola zriadená malá, lokálne prevádzkovaná satelitná služba, ktorá umožňovala aspoň minimálny kontakt s vonkajším svetom.

Geologický inštitút Spojených štátov amerických (USGS) zaznamenal sobotňajšiu erupciu ako ekvivalent zemetrasenia s magnitúdou 5,8 v nulovej hĺbke. Erupciu bolo počuť až na Aljaške, čo je "pomerne unikátna" skutočnosť, napísal na Twitteri Geofyzikálny inštitút na Aljašskej univerzite vo Fairbankse.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí