Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2022 07:59 | Správy | Domáce správy

Haščák chce od štátu ospravedlnenie alebo milióny: Odškodné sa môže vyšplhať poriadne vysoko

Jeden z najbohatších Slovákov sa rozhodol brániť. Bývalý spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák (52) strávil Vianoce v roku 2020 vo väzbe za obvinenie súvisiace s Gorilou.

Desiatky miliónov

Kubina tvrdí, že právne zastupovanie prevzal, pretože sa plne stotožňuje s dôvodmi, pre ktoré sa ich klient rozhodol žiadať od štátnych orgánov náhradu. Obvinenie Haščáka malo byť podľa neho postavené len na výňatku z internetového spisu Gorila bez toho, aby bol dôkazne overený jej obsah a pôvod. „Vyšetrujúce orgány nepredložili žiadny dôkaz o tom, že by Ľubomír Arpáš mal vyniesť nahrávky Gorila či čokoľvek iné zo SIS a poskytnúť to priamo alebo nepriamo Jaroslavovi Haščákovi,“ dodal Kubina. Gorilu pritom už Slovensko počulo, keďže sa nahrávka našla pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka v Kočnerovom dome, znalci povedali, že hlasy sú pravé.

V najbližších týždňoch bude Ministerstvu spravodlivosti SR a Generálnej prokuratúre SR doručená žiadosť o predbežné prerokovanie nároku vrátane návrhu na ospravedlnenie sa Haščákovi. „Ak by uvedené štátne inštitúcie tento návrh na ospravedlnenie akceptovali, predišli by tak pripravovanej žalobe o náhradu škody, ktorá by sa v tomto prípade mohla vyšplhať k niekoľkým desiatkam miliónov eur,“ uviedli od Haščáka s tým, že ide o „stratu spojenú s tým, že klient nemohol, resp. musel prestať vykonávať svoju prácu v pozícii managing partnera Penty.

Generálna prokuratúra SR uviedla, že nebude túto záležitosť riešiť prostredníctvom médií. Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že po doručení každej žiadosti o predbežné prerokovanie nároku na náhradu škody podľa zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci si v prvom kroku zabezpečuje podklady pre jej posúdenie a následne pristupuje k vecnému posúdeniu.

"Vo  všeobecnosti platí, že v prípade posúdenia žiadosti ako dôvodnej je možné pristúpiť k poskytnutiu satisfakcie aj formou ospravedlnenia. Otázka možnosti poskytnutia satisfakcie formou ospravedlnenia však nie je závislá od skutočnosti, či osoba žiadateľa hrozí miliónovou žalobou, ale je závislá od posúdenia dôvodnosti žaloby," povedal Peter Bubla z rezortu spravodlivosti.

Kto je Kubina

Kubina je známym menom v advokátskych kruhoch. Zastupuje aj vyšetrovateľov NAKA Jána Čurillu a Pavla Ďurku, ktorých nedávno zadržali, neskôr prepustili, ale sú stále obvinení vo veci zločinu marenia spravodlivosti, aj keď krajský súd pri prepustení skonštatoval, že obvinenie je neopodstatnené. Kubina zároveň zastupuje aj rodičov zavraždeného Jána Kuciaka, kde vo veci vypovedal aj Haščák ako svedok v súvislosti so svojimi správami s Kočnerom. Okrem toho je právnym zástupcom aj kajúcnikov Borisa Beňu a Bernarda Slobodníka.

O čo ide v kauze Haščáka

- Bývalého spolumajiteľa finančnej skupiny Penta obvinili spolu s bývalým šéfom kontrarozviedky SIS Ľ. Arpášom a jeho manželkou Danou za to, ako vraj „zobchodovali“ zvukové nahrávky kauzy Gorila. Haščák mal podľa obvinenia zaplatiť Arpášovi za nahrávku takmer pred pätnástimi rokmi 6 mil. korún. Sumu splácal postupne, vo viacerých splátkach cez firmu, ktorú Arpášovci založili. Haščák to odmieta. Generálna prokuratúra neskôr skonštatovala, že vznesené obvinenie bolo nezákonné. „Vo svojom zdôvodnení sa generálny prokurátor odvoláva na rozhodnutie Najvyššieho súdu zo 7. januára, kde sa konštatuje že ,orgánom činným v trestnom konaní sa v predmetnej veci nepodarilo zabezpečiť dôkazy v takom množstve a kvalite, ktoré by v tomto štádiu trestného konania umožňovali vyvodiť podozrenie v určitej rozumnej miere pravdepodobnosti, že obvinení sa skutkov tak, ako sú im kladené za vinu, dopustili‘, informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
V Rusku zadržali amerického vojaka: Spojené štáty reagujú! Čoho sa mal dopustiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Otáčajú sa mu chrbtom? Veľvyslanec EÚ sa nezúčastní na Putinovej inaugurácii: Nie je jediný
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres
Šéf OSN je hlboko znepokojený: Vyzýva Izrael aj Hamas! Urobte niečo navyše, tvrdí
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v pásme Gazy v pondelok 6. mája 2024.
Mesto Rafah je pod paľbou! Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu: Drsný odkaz
Ruský prezident Vladimir Putin.
Poliaci majú čo robiť: S Rusmi vedú kybernetickú studenú vojnu, drsné obvinenia
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!