Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.01.2022 15:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti
Váš Tip

Filmy režiséra legendárnych Básnikov Dušana Kleina († 82) bavia aj dojímajú: Rodák z Michaloviec prežil Terezín

Režiséra Dušana Kleina, ktorý v nedeľu zomrel vo veku 82 rokov, preslávili najviac filmoví "básnici", natočil ale aj desiatky detektívok a komédií, Vážení přátelé, ano, Andělské oči alebo Konto separato, ako aj seriálov pre Českú televíziu.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Tvorca s neodmysliteľnou fajkou, ktorý v detstve prežil Terezín, napísal aj niekoľko scenárov. Prvé tri časti Kleinovej legendárnej "básnickej série" v 80. rokoch prilákali do kín vyše päť miliónov divákov. Trochu iné filmy o dospievajúcej mládeži, než bývalo vtedy zvykom, sršali humorom a nadsadením a nadchli divákov aj kritiku. Trilógia sa dočkala aj porevolučných pokračovaní reflektujúcich novú realitu, ďalšie tri časti vznikli v rokoch 1993, 2004 a 2016.

Z ďalšej Kleinovej tvorby si diváci spomenú hlavne na trpkú satiru Dobří holubi se vracejí z roku 1988. V hlavnej úlohe s Milanom Kňažkom sa odohráva v protialkoholickej liečebni, poslednú úlohu tu stvárnil Vladimír Menšík. A ďalej na pôvabné filmové spracovanie novely Bohumila Hrabala Andělské oči (1994), korupčnícku retrokomédiu Konto separato (1996) či úsmevne ironický príbeh Vážení přátelé, ano (1989).

Otvoriť galériu

Láskavý a inteligentný humor si Klein uchovával napriek svojej otrasnej skúsenosti židovského dieťaťa za nacizmu: patril k deťom, ktoré prežili Terezín. Narodil sa 27. júna 1939 v slovenských Michalovciach ako Julius, pred hrozbou transportov sa s rodičmi aj dvoma staršími bratmi skrýval v jednom statku v Nízkych Tatrách. Po pol roku otec našiel kontakt na katolícky kláštor pre siroty v Bratislave, kde ich tamojší farár ukryl pod menom Ružiakovi, čo boli chlapci, ktorým sa podarilo odísť do Anglicka. Bratia Kleinovci dostali ich doklady a z Juliusa sa stal Dušan. Toto meno si potom ponechal.

Kvôli zrade iných sa ale nakoniec ocitli v Terezíne. "Našťastie sme sa už nedostali do iného koncentračného tábora, dožili sme v Terezíne do oslobodenia. Domov sme sa už nevrátili, pretože dom v Michalovciach vyhorel," spomínal Klein neskôr. Farára, ktorý ich ukryl, nacisti popravili. Už ako chlapec hral Klein v ochotníckom divadle. "Na základnej škole som založil mandolínový súbor, hrali sme pesničky, ja som naše vystúpenie uvádzal, a dokonca aj dirigoval."

Na strieborné plátno vstúpil prvýkrát v snímkach Rodná zem a Môj priateľ Fabián z roku 1953. Na pražskej FAMU vyštudoval odbor filmovej réžie a v rokoch 1975 až 1991 bol režisérom Filmového štúdia Barrandov. Jeho špionážne, detektívne a kriminálne drámy zo 70. a 80. rokov charakterizuje snaha o maximálnu vierohodnosť príbehu a o hlbšiu psychologickú motiváciu. Veľkú popularitu si získal jeho televízny seriál z 90. rokov Hriechy pre pátra Knoxa na motíve krimipríbehov Jozefa Škvoreckého.

Impulz k natáčaniu detektívok prišiel po Kleinovom návrate z krátkej emigrácie. „Mal som po auguste 1968 pocit, že zostaneme v Nemecku – manželka s Laternou magikou hosťovala v Amerike a dohodli sme sa, keď prišli Rusi, že vezmem malého syna astretneme sa v Paríži. Keď sme potom v tom Nemecku naozaj už boli, zrazu sa mi nejako vrátili zážitky z vojny, bolo tých Nemcov na mňa skrátka veľa. Vrátili sme sa domov a ja som sa detektívkami vyhol spoločenským témam."

Otvoriť galériu

Televíznej tvorbe sa venoval hlavne v 90. rokoch, priniesla aj seriály Strážce duší či Cukrárna. Klein pracoval aj na seriáli Ulice. Napriek tomu bola pre neho kľúčová filmová tvorba. „Mágia plátna je úplne iná. Na televíziu sa pozeráte vzpriamene, k filmu vzhliadate. Je to niečo, nechcem povedať božské, ale vyššie. Obzvlášť teraz, keď sú plátna také veľké! Je tam vidieť každé pohnutie mysle. Pôsobivosť filmu na diváka je silnejšia. Televíziu predsa len vnímate povrchnejšie."

Režisér Klein, ktorý tiež pedagogicky pôsobil na FAMU, mal s manželkou Silverou dvoch synov. V posledných rokoch mal veľké zdravotné problémy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, pkr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili