Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.12.2021 13:30 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Najkrajšie sviatky u starostov a starostiek bratislavských mestských častí: Aké vianočné a novoročné zvyky dodržiavajú?

Najkrajšie sviatky roka slávia aj starostovia! Pýtali sme sa starostov mestských častí, ktoré vianočné a novoročné zvyky dodržiavajú. Pre všetkých je najdôležitejšia rodinná pohoda, no dajú si záležať aj na Štedrej večeri. Možno vás niektoré tradície, či zvyky inšpirujú a možno si poviete, že sviatky trávite rovnako.

Starosta MČ Nové Mesto -  Rudolf Kusý

Otvoriť galériu

Snažíme sa dodržiavať čo najviac z pekných zvykov, ktoré patria k slovenským Vianociam. Keďže však máme doma veľmi radi jablká, aj za štedrovečerným stolom sa osobitne tešíme na tradičné prekrajovanie najkrajšieho jabĺčka. Prajem aj vašim čitateľom, aby aj ich vianočné jabĺčko malo pekný hviezdičkový jadrovník – a teda zdravie a pokoj počas celého nasledujúceho roka!

Starosta MČ Ružinov - Martin Chren

Otvoriť galériu

Na stole nemôže chýbať misa s ovocím – z každého jeden kus, čo má symbolizovať hlavne zdravie a tiež hojnosť. Každý člen rodiny tiež pred štedrou večerou zje strúčik cesnaku, aby bol každý člen rodiny zdravý. Tradičnou súčasťou sú aj oblátky s medom.

Starosta MČ Dúbravka - Martin Zaťovič

Otvoriť galériu

Sviatky a koniec roka strávim pravidelne komorne v kruhu s tými najdôležitejšími, mojou rodinou. Mimoriadne zvyky nemáme, možno skôr také „naše“- dobrá nálada, úsmev na tvári a slovenské klasiky – kapor a zemiakové šaláty, oblátky, med, ovocie, koláče. Možno to znie ako klišé, ale radšej obdarúvam ako dostávam. V poslednom čase je to však ťažšie a ťažšie, nakoľko deti sú už dospelé a vymýšľať darček je zložité. Manželku sa snažím každý rok prekvapiť niečím, zatiaľ sa to darí.

Starostka MČ Bratislava – Devín Ľubica Kolková

Otvoriť galériu

Pridám recept na v našich končinách nie najtradičnejšiu vianočnú polievku: priniesla ju do rodiny moja babka, sudetská Nemka a ktorú „smieme“ (roky prísne v rodine dodržiavané pravidlo) variť výlučne raz v roku, takže si viete predstaviť ten kotol, ktorý vždy na Vianoce spolu so sestrou varíme. Sestra spravidla obstará sušené hríby, ja vyrobím domáce fliačky, všetko sa uvarí v čo najväčšom hrnci v mlieku a potom všetci jeme od rána do večera kým sa polievka (žiaľ veľmi rýchlo) neminie. Tu sú potrebné suroviny – všetkého treba primerane chuti, veľkosti apetítu a hrnca. Niekoľko litrov mlieka, veľa veľa sušených hríbov, rovnako veľa domácich fliačkov (cestovina - ja robím z 8 vajec) tak, aby ste záverom dosiahli hustotu, akú máte pri polievkach radi. Všetko osve uvaríme, uvarené mlieko osolíme, pridáme uvarené fliačky a na drobnejšie nakrájané uvarené sušené hríby, ako som spomínala – čím viac, tým chutnejšie. Potom už len vychutnávame. Prajem krásne sviatky a dobrú chuť ak recept vyskúšate.

Starosta MČ Vajnory - Michal Vlček

Otvoriť galériu

Na Vianoce máme viacero zvykov, a jeden z takých je napríklad, že pri štedrovečernom stole si každý otvoríme orech, a nazrieme či budeme v nadchádzajúcom roku zdraví. Pri vianočnom stole je vždy pripravené jedno miesto navyše pre pocestného a po večeri nemôže chýbať zazvonenie zvončekom, čo znamená, že sa môžeme všetci spoločne presunúť k vianočnému stromčeku.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, ghl

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Aktualizované
Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 635 miliónov eur
(ilustračné foto).
Súdna rada rešpektuje právo na kritiku: Účelové výzvy na stíhanie sudcov však považuje za neakceptovateľné
Richard Rybníček
Únia miest Slovenska: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy