Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.12.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Rok od začiatku očkovania proti COVID-19: Ako ďaleko sme od konca pandémie? Profesor Krčméry to povedal na rovinu!

Máme za sebou ťažké časy! V nedeľu uplynul presne rok, čo dostal prvý Slovák, lekár Vladimír Krčméry, vakcínu proti ochoreniu COVID-19.

Odvtedy sa na Slovensku dal zaočkovať každý, kto mal záujem, niektorí už dokonca trikrát. Ani toto číslo však podľa odborníkov nebude ešte konečné. Ako sa vyvíjal záujem o očkovacie látky, ktoré mestá sú z hľadiska vakcinácie na tom najlepšie a kde ľudia nenašli žiadnu motiváciu?! 

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Testovanie, karanténa, rúška. Ani v roku 2021 sme nežili normálny život, na aký sme boli zvyknutí pred pandémiou. A to napriek tomu, že všetci pred rokom dúfali, že očkovanie nám pomôže ochorenie poraziť.

„Tešila som sa, že už máme vakcínu, do ktorej sme vkladali veľkú nádej na zvládnutie COVID-19. Určite som si nemyslela, že sa do roka zbavíme tohto koronavírusového ochorenia, no predsa som si myslela, že by situácia o rok už mohla byť lepšia,“ konštatovala epidemiologička Henrieta Hudečková, ktorá bola očkovaná medzi prvými. Úplne prvou osobou bol však odborník na tropické choroby Vladimír Krčméry, ktorý hovoril v tom čase o vianočnom zázraku. „Je to moja sedemnásta vakcína. Cítim sa výborne. Dostali sme na Vianoce darček od Všemohúceho,“ povedal po očkovaní profesor Krčméry.

Najprv predbiehačky, potom nezáujem

Počiatočný záujem o vakcináciu bol enormný. Na verejnosť sa dostali mená viacerých celebrít, ktoré sa predbehli na úkor starých ľudí či zdravotníkov. Ešte na jar neváhali ľudia cestovať stovky kilometrov kvôli vakcíne, leto však so sebou prinieslo klesajúci záujem, blížiaci sa nule. V auguste sa začali zatvárať aj veľkokapacitné centrá a motiváciu sa nepodarilo zvýšiť ani prostredníctvom očkovacej lotérie, ktorú vymyslel financmajster Igor Matovič.

V súčasnosti je potrebné zvýšiť očkovanie najmä z dôvodu rýchlo sa šíriaceho variantu omikron. Štát totiž očakáva v prvých mesiacoch roku 2022 vyše 25-tisíc hospitalizácií. Preto sa nahlas hovorí aj povinnom očkovaní.

„Prístupy sú možné dva. Buď to bude plošné, či už podľa vekových kategórií, alebo plošne úplne od 18 rokov, alebo to budú vybrané kategórie pracovníkov,“ objasnil pre Topky minister zdravotníctva Lengvarský s tým, že ide napríklad o zdravotníckych pracovníkov, hasičov, vojakov, policajtov, možno zamestnancov štátnej správy. „Som toho názoru, že pokiaľ štátna správa niečo presadzuje, mala by ísť príkladom a zamestnanci v štátnej správe by mali byť zaočkovaní ako prví, a teda aj povinne.“

Otvoriť galériu

Zlé manažovanie očkovania

Riaditeľ odboru zdravotníctva Bratislavskej župy Tomáš Szalay tvrdí, že tento štát a jeho momentálni správcovia opakovane zlyhávajú pri manažmente pandémie vrátane manažmentu očkovania. „Prečo sa neočkovalo treťou dávkou od septembra, ale až od novembra? Prečo nemá štát po roku očkovania objednávkový systém? Na kerú Máriu sú tie PIN kódy? Prečo sa nedá dovolať do call centra a prečo tam dostávajú ľudia zmätočné informácie?“ doslova vypenil Szalay na sociálnej sieti s tým, že poriadnu nakladačku schytal aj bývalý premiér a súčasný minister financií.

„Asi najlepšie protipandemické opatrenie by bolo priviazať ho niekde k stoličke a zobrať mu prístup k sociálnym sieťam. Lotéria, bonusy a iné ,motivačné´ nástroje efektívne podrývajú celú autoritu vakcinácie,“ neudržal sa známy lekár.

Turbulentný rok

Štát sa práve neblysol kampaňou, ktorá by ľudí nahnala do vakcinačných centier. Hoci súčasný minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nesedel na svojej stoličke celý rok, zaujímalo nás, ako hodnotí situáciu s očkovaním on. „Tie naše plány boli väčšie, o 10 15 % ako je realita, musíme si však uvedomiť, aká spoločenská situácia tu vznikla,“ povedal pre Nový čas Lengvarský s tým, že posledné čísla ho však tešia.

Otvoriť galériu

„Nárast záujmu o tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 je enormný. Ide to raketovým tempom hore,“ dodal. Podľa ministra mala finančná odmena v tomto prípade najväčší efekt. Záujem mierne rastie aj o prvú a druhú dávku. Pripomenul, že počas tohto týždňa sa spúšťa aj očkovanie pre všetky deti od piatich rokov, a to v troch centrách - Bratislave, Martine a Košiciach.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú