Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.12.2021 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Moderátorka Alena Heribanová s dcérami Barbarou a Tamarou: Ako trávia Štedrý deň a prečo odmietajú darčeky?

Na najkrajšie sviatky v roku nedajú dopustiť! Moderátorka Alena Heribanová (66) spolu s dcérami Barbarou „Babsy“ Jagušák (31) a Tamarou Šimončíkovou Heribanovou (36) porozprávali ako vyzerajú ich Vianoce, bez ktorých tradícií sa nezaobídu a prečo si nedávajú honosné dary.

V dvojgeneračnom rozhovore pre Nový Čas Nedeľa si „Heribanky“ zaspomínali na vianočnú atmosféru detských čias, ktorej čaro a vôňu si uchovali v pamäti.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Čo pre vás znamená čas adventu a akú príchuť majú vianočné sviatky v rodine Heribanovcov?

Alena: Pre mňa je to spomienkový čas čakania na príchod Vianoc. Obdobie sladkého spomalenia, kedy si veľmi intenzívne uvedomujem rýchlosť, ktorú žijeme a súčasne aj tú zbytočnú dynamiku, ktorou sa v živote zaoberáme. Akosi stále máme pocit, že niečo doženieme, napriek tomu, že často sa to už ani nedá dohnať. A advent akoby nás v tomto zhone zastavil. Už dlhé roky neholdujem nákupným horúčkam a skôr premýšľam, ako by sme si naplánovali pár spoločných dní s mojimi najbližšími na horách, v Piešťanoch alebo iba tak - jednoducho sa všetci stretli. A čím som staršia, tým je pre mňa advent viac obdobím spomienok na detstvo. Moje detské Vianoce boli vždy krásne a ja si ten pocit nesiem po celý život.

Aké konkrétne spomienky a intenzívne momenty sa vám vynárajú v pamäti ako prvé?

Alena: Napríklad táto: Bývali sme v Košiciach a na Vianoce sme chodili k mojej milovanej babičke, teda k starým rodičom, u ktorých som do svojich piatich rokov trávila maximum času. Mrzli sme na stanici, a potom nasadali do vlaku s obrovskými kuframi. Otec bol veľký fešák, mal dlhý kožený kabát s teplou kožušinkou a klobúk. Mama bola tiež mladá a krásna, ich obraz mám dodnes pred očami. Nasadli sme do studeného kupé vlaku a pýtali sa sprievodcu, či sa bude aj kúriť alebo bude zima počas celých siedmych hodín cesty. Ubezpečoval nás, že bude teplo a v Poprade sa budeme už potiť. Nepotili sme sa, ale prežívali sme šťastné chvíle. Celú noc sme cestovali k babičke a ja som spala pod otcovým teplým kabátom. Keď sme dorazili, všade bolo veľa snehu a dedko nás čakal s károu a bicyklom, na ktorom nešiel, len ho tlačil. Babička nás privítala, zobrala ma do komory a hneď mi ukázala, kde sú koláčiky, medvedie labky, kde stromček. A na Štedrý večer sme chodili „na koledu“. Vianoce môjho detstva boli o láske a o radosti, a to je intenzívny pocit, ktorý v človeku zostáva.

Dievčatá, spomeniete si aj vy na nejaký emocionálne silný zážitok z Vianoc vášho detstva?

Babsy: Bol to moment, keď som počas Štedrej večere prevrhla na seba a svoje krásne vianočné šaty kapustnicu. Celkovo som bola dieťa, ktoré často robilo neplechu. Mama mi vynadala, lebo po celý večer nestíhala, keďže ráno bola ešte aj v telke. Potom som asi dve hodiny trucovala sama v izbe v tme a tuším som si ani nerozbalila darčeky, lebo som bola zo seba sklamaná a nahnevaná na celý svet. Ale veľmi pekné boli aj naše prvé Vianoce s Izi (red. poz. Izabelou). Mala štyri mesiace, od svokrovcov dostala pekný škriatkovský kostým a Vianoce sme oslávili ako jedna veľká rodina.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Alexandra Mrázová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


vojaci
Máme nedostatok vojakov? Ministerstvo obrany pripravuje zmeny: Toto môže niekoho presvedčiť
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí