Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.12.2021 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Úprimná spoveď Svěráka: Bol som v komunistickej strane a nehanbím sa za to! Jedno rozhodnutie ho však dodnes mrzí

Keď rozpráva o svojom živote, žiaria mu oči a zasvätenému poslucháčovi sa v mysli vynárajú zábery z kultových filmov ako Obecná škola, Vesničko má středisková či Na samotě u lesa. Podľa Zdeňka Svěráka je život len zle napísaný scenár, a preto je odsúdený k zlému koncu. Exkluzívne pre Nový Čas Nedeľa v rozhovore priznal, že dvakrát v živote vážne zlyhal aj on sám.

Rozprávky a príbehy nám často dávajú návod, ako žiť. No na rozdiel od života, v nich vždy víťazí dobro nad zlom. Prečo je to tak?

Myslím si, že literatúra, keď ešte bola v štádiu hovorového tradovania, bola taká útešná vec. Príbehy ľuďom pomáhali prežiť práve preto, že to v nich vždy dobre dopadlo. Hoci v živote to tak nebýva. Zoberme si vetu - ak neumreli, žijú tam šťastne dodnes! To je krásny koniec, s ktorým sa pekne zaspáva. Literatúra vznikla preto, že človek si dokázal napísať krajší scenár ako ten, ktorý skutočne žil.

V roku 1983 ste si spolu s Milanom Lasicom († 81) a Júliusom Satinským († 61) zahrali v rozprávke Traja veteráni, ku ktorej ste napísali aj scenár. Aký ste mali vzťah so spomínanou dvojicou?

Spomínam si, keď Milana a Jula priviedol do Českej televízie Miroslav Horníček a my spolu s Láďou Smoljakom sme ich prvýkrát videli. Boli nám okamžite blízki. Povedali sme si, tak na toto sme čakali, kedy sa znova narodí nejakí Voskovec s Werichom a oni sa narodili, ale na Slovensku! Potom som sa bližšie zoznámil s Milanom Lasicom, a to natoľko, že sme boli skoro kamaráti. Pozýval ma na svoje narodeniny alebo som v jeho réžii hral v televíznom filme Talár a vtáčí zob.

Vy ste tvorili nerozlučný tandem viac ako 44 rokov s Ladislavom Smoljakom († 78) . Často zvykol hovoriť, že ste boli „do seba zamilovaní“. Ako vyzeral váš tvorivý proces a systém spolupráce?

Uvedomili sme si, že sme sa tak dlho hľadali, až sme sa našli. Vždy to bola spoločná práca, do ktorej sme navzájom zasahovali. Veľmi nás posúvalo, keď sme zistili, že sa pred sebou nemôžeme hanbiť a je dôležité hovoriť si aj hlúpe nápady.

Autobiografické zážitky z hľadania spoločnej chalupy s Ladislavom Smoljakom ste zúročili ako predlohu kultovému filmu Na samotě u lesa. Ako si na toto obdobie spomínate?

Pána Komárka, ktorý sa v skutočnosti volala pán Lukšíček, sme pochopili až napísaním tohto filmu. Hneval som sa na neho a moja žena ešte viac. Stále nám len sľuboval, že predá kravu a odsťahuje sa k synovi na Slovensko. Mali sme mu to za zlé, ale po dopísaní scenára sme pochopili, že to my sme tí votrelci, ktorí nemajú právo vyhodiť ho z domu, kde prežil celý život.

V oscarovom filme Kolja z roku 1996, na ktorom ste sa podieľali spolu so svojím synom Jánom Svěrákom, okrem iného mapujete aj zlomové obdobie našich spoločných dejín - november 1989. Ako sa naň s odstupom času pozeráte? Nezabudlo sa priskoro, za čo sa bojovalo?

Milan Lasica hovoril, že je dobré, že bol november ´89, ale to, čo sme z neho urobili, je zlé. Tým, že sme mali takých predsedov vlád a prezidentov, ako sú Václav Klaus a Miloš Zeman, že práve nimi tá politika stratila duchovný obsah, ktorý chcel sprítomniť Václav Havel. Dnešná politika je taká bezduchá, že ja sa na ten Pražský hrad ani len nepozriem láskavými očami. Áno, tam sedia najlepší z nás... Nesedia!

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Alexandra Mrázová, © Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane