Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2021 12:47 | Správy

Kollár na stretnutí s chorvátskym prezidentom a premiérom: Slovensko je pripravené pomôcť

Slovensko je pripravené pomôcť Chorvátsku pri rokovaniach o vstupe do schengenského priestoru aj pri prijatí eura ako meny.

Deklaroval to predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) v utorok po prijatí u chorvátskeho prezidenta Zorana Milanoviča a premiéra Andreja Plenkoviča. Vzájomné rozhovory označil Kollár za veľmi podnetné. Svoje poznatky z nich chce tlmočiť aj partnerom z Vyšehradskej štvorky (V4) i Slavkovského formátu.

"Podporujeme Chorvátsko, aby sa čo najskôr začlenili do Schengenu, aby sa im čo najskôr podarilo získať euro ako menu," uviedol Kollár s tým, že spoločný postoj v tejto záležitosti zastávajú všetci vrcholní predstavitelia SR. Dodal, že Chorvátsku vieme aj poradiť, pretože sme si tým procesom prešli.

"Je veľmi dôležité si vypočuť aj priamo odtiaľto pohľady na prístupové rokovania a celkovú situáciu," skonštatoval Kollár s tým, že krajiny západnej Európy možno majú skreslený pohľad na situáciu, alebo ich až tak nezaujíma stav na Balkáne. Dodal však, že krajiny V4 i Slavkovského formátu podporujú rozšírenie Európskej únie týmto smerom. Kollár podčiarkol potrebu stabilizovať tento región. Cestu vidí práve v pripojení týchto krajín. Myslí si, že sa ich tak podarí priblížiť k západnej demokracii.

Priblížil, že s prezidentom Milanovičom sa rozprávali napríklad aj o Kosove. Zaujímal ho slovenský pohľad na túto otázku. Podľa vlastných slov mu Kollár ozrejmil historické skúsenosti Slovákov a dôvody, prečo SR neuznala Kosovo. Prezident mu vysvetlil aj postoj Chorvátska a priblížil mu situáciu a vzťahy s Bosnou a Hercegovinou. "Nabral som veľa poznatkov a skúseností," povedal a označil takéto medzištátne návštevy za dôležité.

S premiérom Chorvátska sa Kollár podľa vlastných slov rozprával viac o vzájomných hospodárskych vzťahoch. "Narastá nám vzájomná výmena obchodu. Stále je viac našich turistov v Chorvátsku. Pre mňa je dôležité, aby sme získali turistov z Chorvátska aj do našich Tatier, do našich hôr," povedal a poukázal na štatistiky počtu slovenských dovolenkárov v Chorvátsku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok