Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2021 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Greenfluencerka Natália Pažická o pozitívnom vplyve sociálnych médií: Naozaj sú nám tieto veci ukradnuté?!

Sociálne médiá neraz vnímame ako bezduchého žrúta času. Milióny ľudí ich skutočne využívajú bezcieľne len pre zábavu, prípadne na osobný zisk.

Pre Nový Čas Nedeľa sme sa preto porozprávali s influencerkou Natáliou Pažickou (26) o tom, akým spôsobom je možné pozitívne vplývať na ľudí pomocou sociálnych médií, o tom, ako sa z modelky a nákupnej maniačky stala zodpovednou greenfluencerkou i ako pomocou sociálnej siete dokáže každý mesiac efektívne pomáhať ľuďom v núdzi i opusteným zvieratám. 

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

 

Ako by ste vysvetlili označenie greenfluencer?

Greenfluencer pochádza zo slova influencer, a teda, že má dosah na veľký počet ľudí. Hlavným princípom jeho práce (a teda aj mojej) je edukovať ľudí na rôzne environmentálne témy a inšpirovať ľudí k vedomému a zodpovednejšiemu životu.
 

Boli ste modelkou, naplno ste žili vo svete módy, cestovali ste, o témy, ktorým sa dnes venujete ste sa nezaujímali?

Od 14 rokov som sa venovala modelingu. Pri cestovaní som navštívila aj fabriky, v ktorých sa naše oblečenie vyrába. Keď som mala asi 16 rokov, strávila som 2 mesiace v meste Guangzhou v Číne, kde mi návšteva jednej konkrétnej fabriky vyvolala v hlave plno otázok. Šičky v tej fabrike, v otrasných podmienkach bez klimatizácie nielen pracovali, ale aj žili - niektoré aj s malými deťmi. Svojimi zarobenými peniazmi živili svoju rodinu z inej časti Číny.

Stále som bola obrovská milovníčka módy, pretože som si myslela, že v takýchto fabrikách sa šije len oblečenie, ktoré zoženieme na nejakých čínskych trhoch. Neuvedomovala som si, že sa to môže týkať aj tých značiek, ktoré svojimi peniazmi podporujem ja. Mala som módny blog, pracovala som ako freelance stylistka (poz. red. štylistka na voľnej nohe) a rozhodla som sa ísť študovať módu do Amsterdamu na AMFI (Amsterdam Fashion Institute).

O udržateľnosť v odevnom priemysle som sa začala zaujímať hneď v prvých týždňoch a ostalo mi to po celú dobu môjho štvorročného štúdia. Moje projekty boli orientované týmto smerom. Odevný priemysel sa musí zmeniť, pretože momentálne sa cca každých 20 rokov zdvojnásobuje, a to veľmi neudržateľným spôsobom. Treba ho preto transformovať, aby bol aj pri narastajúcom počte obyvateľov udržateľný.
 

Kedy prišla zmena vo vašom živote? Bolo to akési náhle pochopenie, či ste sa téme udržateľnosti najprv venovali dlhšie?

Počas prvého úvodného týždňa nám v škole pustili dokument The True Cost, ktorý si možno pozrieť online o pravdivej cene lacného oblečenia, ktorým si týždeň čo týždeň plníme svoje šatníky. Neverila som vlastným očiam. Ani vo sne by mi nenapadlo, že situácia môže byť vo svete taká kritická. Pochopila som, že ide o všetky značky, u ktorých ja tak rada nakupujem.

Ak sa človek začne zaujímať o jeden problém v oblasti ekológie trošku viac do hĺbky, pochopí, že všetky oblasti sú prepojené, v podstate človek ani nevie, kde začať. Neviem stále pochopiť, prečo sa o tom nerozpráva viac, a to verejne.

Naozaj nám je všetkým jedno, že naše oblečenie šijú deti a ženy nútené k práci a vďaka rôznym toxickým chemikáliám prichádzajú o svoje zdravie? Nehovoriac o tom, že neskôr sa tie chemikálie nosením tohto oblečenia dostávajú aj do nás. A to všetko je v našom svete legálne.

Snažím sa teda pozdvihnúť povedomie o týchto problémoch, lebo iniciatíva k zmene musí prísť od nás bežných ľudí. Tieto firmy a značky fungujú len a len vďaka našim peniazom, a teda je dôležité, na čo sa naše peniaze rozhodneme minúť.
 

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Andrea Kvintová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračná fotografia.
SMUTNÁ správa: Slovensko prišlo o oceňovaného riaditeľa (†89)
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?
Americká herečka Halle Berry.
Foto
Bývalá Bondgirl je hriešne sexi aj pred 60-kou: Horúci záber, na ktorom je úplne NAHÁ!
(ilustračná fotografia).
Prípravy na novú sezónu lesných požiarov vrcholia: EÚ robí opatrenia, čo sa zmení?
Julian Assange.
Odhalil tajomstvá USA, teraz kvôli tomu trpí: Čo je s väzneným Assangeom? Vážne obavy
Aké je vaše ideálne povolanie podľa znamenia zverokruhu?
Máte problém nájsť si prácu, ktorá vás baví? TOTO je ideálna robota pre vás podľa vášho znamenia!
Sad businessman sitting head in hands on the bed in the dark bedroom with low light environment, dramatic concept, vintage tone color
Chlapi, ak vám TOTO chýba, môžete mať vážny problém: Radšej konajte, dá sa to zvrátiť
Lawn crystals water green
Slovensko zasiahnú mrazy! V týchto krajoch to bude na teplú bundu
René zachytil na fotkách záhadného tvora sediaceho na bytovke v Petržalke.
FotoVáš Tip
René nafotil na petržalskej bytovke záhadného tvora: Čo to má byť?! Jeho zábery spôsobili medzi Slovákmi hystériu
Pede Bay Lagoon on the south-west coast of Maré Island with beautiful natural rocky turquoise lagoon and coral reef under sunny blue summer sky. Pede Bay Bay - Tadine Bay, Mare Island, Loyalty Islands, New Caledonia, Pacific Ocean Islands.
Cestovanie do týchto krajín si rozmyslite: Hrozí nebezpečenstvo! Rušia sa lety
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenského návšteva zahalená rúškom tajomstva: Kde sa chystá a čo tam plánuje robiť?!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslanci schválili dôležitú novelu: Ide o zdravie pri práci