Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.10.2021 08:55 | Správy | Domáce správy

Reklamným stavbám v prírode a na nábreží je koniec! Hlavné mesto sa prečistí od vizuálneho smogu

Nesystematické umiestňovanie reklamných stavieb, zasahujúce do kvality mestských priestorov, bude nahradené jasnými a jednotnými pravidlami.

Deklaruje to mesto Bratislava, ktoré zaradilo reguláciu reklamných stavieb priamo do územného plánu prostredníctvom zmien a doplnkov. Tie vo štvrtok (21. 10.) schválili bratislavskí mestskí poslanci. Magistrát tvrdí, že vďaka tomu bude môcť zásadne obmedziť umiestňovanie reklamných stavieb v Bratislave.

Schválený návrh obsahuje štyri zóny regulácie, ktoré rešpektujú prirodzené členenie hlavného mesta. Stavebné povolenie alebo ohlášku už nebude možné získať na reklamnú stavbu, ktorú v danej zóne územný plán po novom nepovoľuje. "Reklamné stavby legálne umiestnené podľa doterajších pravidiel nezmiznú okamžite, výrazne sa ale obmedzí osádzanie nových reklám a postupne sa bude znižovať počet tých, ktorým vypršia povolenia alebo vzťah k pozemku," priblížila hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Vo všetkých zónach bude po novom zakázané umiestňovať bilbordy s reklamnou plochou väčšou ako 13 metrov štvorcových (m2). Bude platiť úplný zákaz reklamných stavieb v prírodnom prostredí, na nábreží, promenáde, zeleni definovanej v územnom pláne a pri vodných tokoch a plochách. V širšom centre mesta – CMO má byť zakázané umiestňovanie reklamných stavieb okrem menších citylightov s plochou do troch m2 s minimálne 100-metrovým rozostupom a tiež vývesných štítov na označenie organizácie alebo prevádzky na budove."V pamiatkovo chránených územiach ako historické jadro mesta alebo pamiatková zóna Rusovce budú povolené len základné vývesné štíty do dvoch m2 na budovách prevádzok a organizácií," spresnila Rajčanová.

Regulácia reklamných stavieb podľa mesta prinesie aj zásadné zníženie množstva reklamných stavieb pozdĺž kompozičných osí, akými sú hlavné dopravné ťahy ako Račianska či Karloveská. Okrem vývesných štítov tu budú povolené iba citylighty do troch m2 s rozostupom minimálne 100 metrov. "V ostatnom urbanizovanom území majú byť povolené iba citylighty do troch m2 s minimálnym rozostupom 100 metrov, bilbordy do 13 m2 s minimálnym rozostupom 200 metrov a vývesné štíty na veľkých budovách obchodu a služieb s maximálnou reklamnou plochou do 13 m2 pre jednu prevádzku," podotkla hovorkyňa.

Mesto priznáva, že v Bratislave sa nachádza aj veľké množstvo reklám, ktoré sú umiestnené nelegálne. Magistrát avizuje tvrdý postup proti tým, ktorí nebudú ochotní korektne sa s mestom dohodnúť a naďalej budú prevádzkovať nelegálne reklamné stavby. "V takých prípadoch budeme podnikať kroky cez stavebné úrady mestských častí a podávať súdne žaloby," povedala Rajčanová s tým, že vďaka konštruktívnym dohodám alebo podaniami na stavebné úrady a súdy sa mestu počas roka 2021 podarilo odstrániť už 411 reklamných zariadení.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Izraelská armáda vyzvala obyvateľov východného Rafahu na evakuáciu
Izrael udrel v noci a nekončí: Zastavenie prepravy humanitárnych zásielok?
"Lezec" dopadol na tvrdý betón.
Policajti v šoku: Keď je zlá hlava, trpí celé telo! Keby to nebolo na VIDEU, neverili by ste
Foto
Obranný pilier národného tímu Martin Fehérváry: NHL už neriešim, myslím len na medailu z MS!
Na satelitnej snímke mesto Rafah (uprostred) v Pásme Gazy 4. mája 2024. Izraelská armáda v pondelok 6. mája vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa dočasne presunuli do "humanitárnej oblasti".
Je zo zlé, varuje už aj UNICEF: 600 000 deťom hrozí ďalšia katastrofa!
Na snímke pápež František.
Úsmevné slová pápeža Františka: Nezvyčajný príkaz najmenšej armáde sveta
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan telefonoval s vodcom Hamasu: Kto vie, čo by si o tomto myslel Izrael
Dcéra Kate po svojom otcovi pátra pomocou sociálnych sietí.
David šiel osláviť dôchodok: Zvláštna SMS a potom... Slová užialenej rodiny
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinova inaugurácia v tieni vojny: Británia oznámila rázny krok
Na snímke astronautka NASA  Sunita Williamsová počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
Stopka po náročných prípravách! Štart vesmírnej lode odložili: Desivý dôvod
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Izrael zaútočil v Pásme Gazy: Zmena pláno v poslednej chvíli?!
Takto vyzerá Boris Kollár 3. mesiace po transplantácii vlasov.
Foto
Borisovi Kollárovi už narástli vlasy: Multiotecko sa môže pýšiť korunou krásy, AHA!
Exminister má po prehre na výber z viacerých možností.
Neúspešný prezidentský kandidát Korčok: Ďalšia trhlina v jeho plánoch v politike!