Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2021 09:23 | Správy | Domáce správy

Hotely a penzióny mali v júli viac hostí ako za celý prvý polrok 2021: Jeden kraj u turistov boduje

Hotely a penzióny navštívilo v júli viac hostí ako za celý prvý polrok 2021.

Cestovný ruch na Slovensku podporili najmä domáci návštevníci, bolo ich o niečo viac ako pred rokom a súčasne o šestinu viac ako v rovnakom období pred pandémiou. Napriek tomu nevykryli dvojtretinový prepad hostí zo zahraničia, preto aj celková júlová návštevnosť bola nižšia o takmer 18 % ako pred dvomi rokmi. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Ubytovacie zariadenia cestovného ruchu na Slovensku v júli 2021 navštívilo takmer 585.000 osôb, návštevníci strávili v ubytovacích zariadeniach 1,8 milióna nocí. Medziročne dosiahla návštevnosť počas prvého prázdninového mesiaca rast o 2,5 %, ale v porovnaní so situáciou v rovnakom období pred pandémiou (oproti júlu 2019) bol počet hostí nižší o 17,9 %.

Služby hotelov, penziónov či ďalších ubytovacích zariadení pred rokom využil približne rovnaký počet hostí a pred dvoma rokmi, to bolo rekordných 712.000 osôb. Počet prenocovaní tiež zaostával, prvý mesiac prázdnin pred dvoma rokmi dosiahol o štvrtinu vyššie hodnoty (takmer 2,4 milióna nocí) ako v súčasnom roku.

Z pohľadu ôsmich regiónov si medziročne v počte návštevníkov polepšili štyri kraje, ale prekonať hodnoty z obdobia pred pandémiou sa podarilo len v jednom a to v Žilinskom kraji. Bol to jediný región, ktorému výrazne zvýšený počet domácich návštevníkov pomohol vykompenzovať stále len tretinovú návštevnosť cudzincov. Celková júlová návštevnosť Žilinského kraja bola o 3 % vyššia ako návštevnosť v rovnakom období spred dvoch rokov.

Návštevnosť aj v júli tohto roka naďalej tvorili najmä domáci turisti s 83-percentým podielom na celkovej návštevnosti (485.000 osôb). Najviac domácich turistov navštívilo Žilinský kraj (134.000 osôb), Prešovský kraj (102.000 osôb) a Banskobystrický kraj (71.000 osôb). Súčasne v piatich krajoch bola návštevnosť domácich turistov vyššia aj ako v rovnakom období pred pandémiou. Nárast sa pohyboval od 8,8 % v Banskobystrickom kraji po 44,6 % v Žilinskom kraji.

Ubytovacie služby využilo 99.500 zahraničných návštevníkov s takmer 278.000 prenocovaniami, návštevnosť bola o 31,8 % horšia ako pred rokom, keď sa cestovný ruch vyrovnával s dosahmi prvej vlny pandémie. V porovnaní s rokom 2019 ide o dvojtretinový výpadok zahraničnej návštevnosti, vtedy ubytovanie počas júla využilo 297.000 zahraničných návštevníkov.

V súhrne za mesiace január až júl roku 2021 sa ubytovalo v zariadeniach cestovného ruchu 1,13 milióna návštevníkov, čo predstavuje medziročný pokles o takmer 40 % a súčasne pokles o 68 % voči 2019. V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2019 prepad počtu cudzincov dosiahol 87 % a pri domácich návštevníkoch 57 %.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať