Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2021 15:12 | Správy | Domáce správy
Foto

Premiér po zasadnutí pracovnej skupiny: Vláda je odhodlaná k zásadnému kroku

Premiér Eduard Heger (OĽANO) očakáva prvé konkrétne návrhy pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát už tento týždeň.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
Skupina má problémy identifikovať, analyzovať a navrhnúť riešenia. Uviedol to v pondelok, keď skupina zasadla po prvý raz. "Vláda si plne uvedomuje a rešpektuje procesnú samostatnosť orgánov činných v trestnom konaní. Ak sa však ukáže, že pre zvýšenie kvality spravodlivosti treba systémové zmeny, vláda je pripravená ich uskutočniť," deklaroval premiér.

V pracovnej skupine majú nominantov ministerstvá zahraničných vecí a európskych záležitostí, vnútra, financií, obrany, životného prostredia, ale aj investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie i spravodlivosti. Stretnutí sa zúčastňujú aj zástupcovia predsedu vlády, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Špecializovaného trestného súdu, Rady prokurátorov SR, Generálnej prokuratúry SR a Súdnej rady SR. Odbornosťou je podľa Hegera skupina bezprecedentná.

Úrad špeciálnej prokuratúry v skupine nemá zastúpenie, hoci pôvodne sa mal do skupiny zapojiť jeho šéf Daniel Lipšic. Premiér potvrdil medializované informácie, že Lipšicovu účasť neodsúhlasil generálny prokurátor Maroš Žilinka. Zastúpenie má iba Generálna prokuratúra, ktorá nominovala Barboru Hubertovú.

"Vzhľadom na charakter orgánov Prokuratúry Slovenskej republiky ako jednotnej sústavy štátnych orgánov bol zastupovaním prokuratúry a prezentovaním jednotného stanoviska poverený jeden zástupca," vysvetlil pre TASR hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

"Toto nepovažujem za signál o spolupráci kľúčových inštitúcií pre oblasť spravodlivosti," reagovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na zákaz účasti Lipšica na pracovných stretnutiach k témam, ktoré podľa nej súvisia s procesom trestného konania, či už na úrovni premiéra, alebo ministerky spravodlivosti.

Premiér potvrdil, že účasť odmietol Najvyšší súd SR aj Ústavný súd SR. Poznamenal, že ich oslovili pre ich praktické skúsenosti a pre urýchlenie procesov. Neobáva sa, že by odborníci boli účasťou v skupine zdiskreditovaní.

Zriadenie pracovnej skupiny schválila minulý týždeň bezpečnostná rada štátu ako reakciu na situáciu v bezpečnostných zložkách.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené