Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.09.2021 09:43 | Správy | Domáce správy

Šéf SFZ Kováčik na súde v kauze zmeniek: Američania ho poverili rokovať s Kočnerom a Ághom

Podnikateľ a šéf Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik sa o existencii miliónových zmeniek, za ktoré mala ručiť spoločnosť Markíza Slovakia, dozvedel až v roku 2016 z médií.

Uviedol to v piatok v rámci svojej svedeckej výpovede v procese so Štefanom Ághom na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku. Ako ďalej povedal, v roku 2000 bol poverený americkou spoločnosťou CME vyjednávať s Marianom Kočnerom a Štefanom Ághom v rámci riešenia takzvanej kauzy Gamatex, teda sporu o vlastníctvo Markízy. Kováčik uviedol, že vec sa nakoniec riešila prevodom 80 miliónov vtedajších korún Kočnerovi.

„To bola v súvislosti s týmto rokovaním najvyššia suma," ozrejmil Kováčik. Ďalej priblížil, že keď neskôr od bývalého riaditeľa Pavla Ruska kupoval podiel v Markíze, lebo ten sa chystal vstúpiť do politiky, pýtal sa ho, či má spoločnosť nejaké finančné záväzky. Rusko podľa neho odpovedal, že finančné záväzky sa týkajú len jeho osobne a nie spoločnosti.

Na dnešnom pojednávaní vypovedal aj podnikateľ Milan Fiľo, ktorý v minulosti tiež vlastnil podiel v Markíze. „Neviem o zmenkách, neviem o tom nič konkrétne," povedal. Zároveň uviedol, že keby v roku 2000, keď kupoval podiel v Markíze, vedel o miliónových záväzkoch, do celej veci by nešiel. „Nikdy by som do toho nevstúpil, určite," zdôraznil. Pojednávanie v tejto kauze bude pokračovať 28. septembra.

Podľa obžaloby vytvoril Štefan Ágh v bližšie neurčenom období od roku 2013 do roku 2016 po dohode s podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom dve zmenky, ktoré boli datované do júna 2000. Jedna zo zmeniek bola v hodnote osem miliónov eur, druhá vo výške 26 miliónov eur. Vyplatenia zmeniek sa na súde následne domáhala spoločnosť Správa a inkaso zmeniek Mariana Kočnera, vyplatiť ich mal Rusko ako žalovaný v prvom rade a spoločnosť Markíza Slovakia ako žalovaný v druhom rade.

Štefan Ágh sa svojím konaním podľa prokuratúry dopustil obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov. Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi uložil ŠTS v roku 2020 v rámci kauzy zmenky tresty zhodne po 19 rokov väzenia. Najvyšší súd SR tresty potvrdil na verejnom zasadnutí 12. januára tohto roku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas