Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2021 23:51 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Biden navštívil spustošené miesta po hurikáne Ida: Klimatické zmeny sú tu, prežívame ich práve teraz

Americký prezident Joe Biden dával smrtiace záplavy zo začiatku septembra do súvislosti s klimatickými zmenami, keď sa v stredu vydal do komunít na severovýchode Spojených štátov zasiahnutých extrémnym počasím spojeným s hurikánom Ida.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
Okrem iného vyhlásil, že meteorologické extrémy ohrozujú celé USA a že situácia sa môže ďalej zhoršovať. Biely dom vyzval Kongres, aby uvoľnil ďalšie miliardy dolárov na podporu obnovy po živelných pohromách.

Biden navštívil mestečko Manville v štáte New Jersey a následne zamieril do susedného New Yorku. V oboch štátoch spolu zomrelo najmenej 40 ľudí, keď tu prudké dažde, ktoré priniesli pozostatky hurikánu Ida, spôsobili bleskové záplavy. Poničené boli stovky domov, len New York hlásil škody na štátnom majetku vo výške 50 miliónov dolárov.

"Straty, ktorých sme dnes boli svedkami, sú hlboké. Desiatky stratených životov, zničené domovy ... poškodená infraštruktúra vrátane železničnej siete," povedal Biden po prechádzke v Manville, kde medzitým pokračovali upratovacie práce. Prezident tu hovoril s niektorými obyvateľmi a vyjadril sústrasť rodinám zasiahnutým silnou búrkou. 

Jej ničivú silu pripisoval klimatickým zmenám, ktorých zmierňovanie je významnou súčasťou jeho politického programu. "Klimatické zmeny sú tu. Prežívame ich práve teraz," povedal prezident, podľa ktorého je potrebné konať, inak bude spoločnosť "vo veľkom, veľkom probléme". "Všetky kúty krajiny, všetky kúty krajiny sa stretávajú s extrémnym počasím," citovala Bidena agentúra AP, podľa ktorej šéf Bieleho domu spomenul okrem hurikánov tiež tornáda a lesné požiare.

V deň jeho cesty do komunít zničených záplavami Biely dom zaslal Kongresu "naliehavú" žiadosť o 14 miliárd dolárov okrem iného na podporu obnovy po predchádzajúcich katastrofách, napísal denník The New York Times. Súčasťou žiadosti bol aj odhad, podľa ktorého bude treba tiež vyčleniť ďalšie miliardy na operácie spojené s následkami hurikánu Ida.

Bidenova administratíva v pondelok vyhlásila celkom 11 okresov v New Yorku a New Jersey za zóny zasiahnutej významnou pohromou a sprístupnila tak miestnym prostriedky Federálnej agentúry pre riešenie krízových situácií (FEMA). Okrem severovýchodných štátov Ida tvrdo dopadla tiež na Louisianu na juhu USA, kde 29. augusta udrela ako hurikán štvrtej kategórie. Tamojšia bilancia obetí v utorok narástla na 15 mŕtvych, zatiaľ čo státisíce domácností a podnikov zostali bez elektriny, informovala AP.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
(ilustračná foto)
Mesto Košice mení organizáciu dopravy: V ktorých častiach treba zvýšiť opatrnosť?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať
K nehode došlo v obci Kvetoslavov v okrese Dunajská Streda.
Foto
Motorkár († 45) sa zrazil s kamiónom: Stačila chvíľa a nedalo sa mu už pomôcť! Čo sa tam stalo?
Foto
O Slafkovského je v NHL obrovský záujem: Bude mať Juraj nových spoluhráčov?