Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2021 08:30 | Správy | Domáce správy

Prídu na pápeža húfy Ukrajincov? Cirkevný analytik o tom, čo môže ľudí od návštevy odradiť

Do príchodu hlavy katolíckej cirkvi, pápeža Františka, ostáva už len 6 dní a prípravy na veľkolepú udalosť v Prešove vrcholia. Na veľkom parkovisku pred mestskou športovou halou, na Ulici Jána Pavla II., sa už týči obrovský prístrešok pre pódium, kde Svätý Otec odslúži liturgiu.

Po novom sa budú môcť na udalosti zúčastniť aj neočkovaní. A na Svätého Otca sa už chystajú stovky Ukrajincov. Podľa cirkevného analytika ústupok voči neočkovaným nemusí znamenať záruku obrovského záujmu, naopak môže to odradiť očkovaných...

Ľubomír Petrík, generálny vikár Prešovskej archieparchie a hlavný koordinátor príprav návštevy pápeža v Prešove uviedol, že od 6. septembra sa na stretnutia so Svätým Otcom Františkom v Prešove, Košiciach a Šaštíne môžu prihlásiť aj ľudia v režime OTP, teda aj testovaní, aj tí, ktorí sú v 180-dňovom okne po prekonaní koronavírusu.

Otvoriť galériu

Pre týchto ľudí pripomenul, že je dôležité, aby si zabezpečili buď antigénový test nie starší ako 48 hodín, alebo PCR test nie straší ako 72 hodín pred začiatkom podujatia. „Títo účastníci budú mať samostatný vstup do sektora, ktorý bude v zadnej časti priestoru, a budú mať samostatný vstup na toalety, teda nedôjde k vzájomnému premiešavaniu sa s plne očkovanými,“ uviedol Petrík.

Naplnia kapacitu?

Ďalšou novinkou je, že na pápeža budú môcť prísť aj Ukrajinci. „Slovenská republika sa pridala k štátom, ktoré uznávajú zaočkovanosť aj na Ukrajine. Máme informácie, že niektorí ukrajinskí veriaci a kňazi sa hlásia,“ doplnil vikár s tým, že v Prešove majú už v tejto chvíli zaplnenú vyše polovicu z celkovej kapacity 50-tisíc ľudí. „Túto kapacitu budeme môcť zaplniť. Teraz sa denne prihlasuje približne tisíc ľudí,“ doplnil s tým, že všetci účastníci budú musieť mať prekrytý nos a ústa.
 

Neočkovaní môžu odradiť vakcinovaných

Imrich Gazda, cirkevný analytik

  • Niektorí zaočkovaní, ktorí podujatie vnímali ako ústretové voči nim z hľadiska bezpečnosti, môžu byť týmto rozhodnutím trocha zneistení. Pápež určite nechodí do krajín, aby mu tlieskali preplnené štadióny a aby ho vítali plné ulice. Naopak, pápež František navštevuje aj kresťanské komunity v moslimských krajinách, kde sa s ním stretne maximálne niekoľko stoviek kresťanov. Svätý Otec sa viacnásobne vyjadroval, aby ľudia COVID-19 nepodceňovali. Prirodzene, je mu jasné, že takýto zodpovedný prístup znamená menšiu účasť.

Relikvie v oltári

V Prešove bude dominovať priečeliu liturgického priestoru znak kríža a 50-centimetrový, bohato ozdobený kríž bude uložený na stolíku, ktorému sa pokloní aj pálež. „Súčasťou slávenia, priamo v oltári, budú zostatky troch blahoslavených. Liturgia sa bude sláviť na relikviách blahoslaveného Pavla Petra Gojdiča. Bude na tkanine, v ktorej sú zašité ostatky,“ uviedol generálny vikár Ľubomír Petrík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?