Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.09.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Okuliare, kontaktné šošovky alebo laserová operácia očí? Spoznajte ich výhody a nevýhody

Zrak je najdôležitejší ľudský zmysel zo všetkých, práve vďaka nemu dokážeme vnímať až tri štvrtiny všetkých podnetov.

Ľudský organizmus však prirodzene starne, čo sa podpisuje aj na našom zraku. Navyše, niektorí ľudia s ním majú problémy už od skorého detstva, a to v dôsledku vrodených chýb. Dioptrické okuliare, kontaktné šošovky či laserová operácia očí sa tak stávajú nevyhnutnou súčasťou nášho života. Ako sa však hovorí, všetko má svoje výhody a nevýhody.

O plusoch a mínusoch dioptrických okuliarov sa toho popísalo už veľa. Predsa len ide o najstarší spôsob korekcie zraku. Hoci v priebehu histórie boli značne inovované a na trhu nájdeme naozaj moderné kúsky, nie každý ich považuje za praktické a pohodlné. Kontaktné šošovky majú oproti okuliarom výhodu, že neskresľujú periférne videnie a nezahmlievajú sa. Avšak aj napriek tomu, že sú mäkké, stále je to cudzie teliesko a nie každý si dokáže na ne zvyknúť a tiež je potrebné pri ich aplikovaní dodržiavať aj správne hygienické návyky.

Koniec nepohodlia

Mať teda niečo na očiach alebo v očiach nie je pre väčšinu ľudí pohodlné a komfortné. Okuliare alebo šošovky problém iba upravujú, ale nevyriešia. Laserová operácia očí dnes už však dokáže vyriešiť väčšinu zrakových chýb, napríklad krátkozrakosť, ďalekozrakosť či astigmatizmus.

Ak by sme mali porovnať výhody a nevýhody laserovej operácie očí, tak výhod je nepomerne viac. Zákrok je rýchly, presný, bezbolestný, môžete ísť hneď po ňom domov, neostáva vám na oku žiadna ranka a už na druhý deň môžete normálne fungovať. A do cca týždňa si užívate ostrý zrak. Niekto by možno povedal, že nevýhodou môže byť cena, ale ani to nie je celkom pravda. Okuliarové rámy vás častokrát stoja aj stovky eur a môžu sa aj pokaziť. Pri šošovkách je zase nevýhodou, že je ich potrebné meniť ešte častejšie ako dioptrické okuliare, a to sa výrazne odrazí aj na vašej peňaženke. Ak si teda prepočítate celkové náklady na okuliare či šošovky počas vášho života, zistíte, že operácia laserom vychádza v konečnom dôsledku lacnejšie. Navyše, jej výhodou je aj to, že sa na ňu vzťahuje doživotná záruka, a to dnes garantujú naozaj málokde.

Otvoriť galériu

Výber očnej kliniky je dôležitý

Pred podstúpením operácie pacient potrebuje vedieť, že je v tých správnych rukách. Špecializovaný lekársky tím očnej kliniky iClinic má s očnou chirurgiou dlhoročné skúsenosti. Rôznymi operačnými metódami zoperovali spolu už vyše 50 000 pacientov. iClinic sa radí medzi profesionálne európske kliniky so špičkovým technologickým vybavením, ktoré pravidelne inovuje. Pri operáciách používa laserové prístroje nemeckej, americkej a švajčiarskej kvality od spoločností CARL ZEISS, ZIEMER a ALCON. Tieto firmy patria medzi svetovú jednotku v oblasti výroby medicínskej techniky v tomto odbore. V roku 2020 získala iClinic ocenenie Najdôveryhodnejšia značka 2020 (kategória Očné kliniky). Je tiež držiteľom certifikátu kvality TÜV, používa systém manažérstva kvality v oblasti Ambulantnej oftalmológie a refrakčnej, laserovej a kataraktovej chirurgie oka.

iClinic sa podieľa na vývoji nových operačných metód

Lekári očnej kliniky iClinic sa podieľajú aj na vývoji nových operačných metód. Jej zakladateľ a hlavný očný lekár – MUDr. Ivo Ďurkovič, MPH, sa spolu so švajčiarskou spoločnosťou Ziemer spolupodieľal na vývoji úplne novej certifikovanej metódy CLEAR, ktorá sa využíva na liečbu krátkozrakosti (od -1,5 do -10 dioptrií) a astigmatizmu (od -0,5 do -6,0 dioptrií). Tá sa realizuje formou novej extrakcie tkanivovej lentikuly zo stromy rohovky pomocou femtosekundového laseru FEMTO LDV Z8. Historicky úplne prvá operácia na svete realizovaná metódou CLEAR sa vykonala v očnej klinike iClinic v máji 2021 v Bratislave.

Operácia 2 očí za cenu jedného

Okrem toho, že očná klinika iClinic garantuje najnižšiu cenu na Slovensku, bez ohľadu na to, v akej je pacient zdravotnej poisťovni, teraz ponúka limitovanú akciu operácie 2 očí za cenu jedného, v rámci ktorej reaguje na negatívne ekonomické dopady pandémie koronavírusu na naše peňaženky. Akcia sa vzťahuje na vybrané laserové operácie (Femto Z-Prelex, Relex Smile 3D a Z-Lasik Premium). Vďaka nej môžete sebe či svojim blízkym splniť sen o bezchybnom zraku aj v tomto zložitom období. Operácie v tejto akcii sú realizované v rovnako vysokom štandarde ako ostatné operačné zákroky, na ktoré sa zľava nevzťahuje.

Pre veľký záujem iClinic predlžuje akciu do 30. septembra 2021. Pre získanie tejto limitovanej zľavy je potrebné ísť na stránku www.iclinic.sk a poslať nezáväzný kontaktný formulár s heslom „LETO“. Samotnú operáciu je možné podstúpiť až do 31. 12. 2021. Termín zákroku si určíte sami po dohode s očnou klinikou. Zákrok je možné zakúpiť si aj formou darčekového poukazu alebo na splátky.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Foto
Premiér by chcel rozvíjať vzájomnú spoluprácu s TOUTO krajinou! Aha, koho pozval na Slovensko
Minister obrany Robert Kaliňák
Robert Kaliňák vyzdvihol vysokú úroveň ťažkého a obranného priemyslu SR: Ide o lákadlo pre mnohé krajiny
(ilustračné foto).
Záchranná akcia lode prevážajúcej ukrajinský tovar: Zablokovala dôležitý prieplav!
Kráľ Karol III. bojuje s rakovinou.
Obrovská RANA pre chorého kráľa: TOTO si vo svojom stave nezaslúžil! Môže mu to priťažiť
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Rušné chvíle v Bruseli: Polícia prehľadala kancelárie europoslanca, kto mal donášať tajné informácie?
ilustračné foto
Aktualizované
Rozsah bombových hrozieb je EXTRÉMNY: Vyhrážky obdržalo takmer 1000 škôl a desiatky iných pobočiek!
ilustračné foto
Rusko v bojoch na Ukrajine nepoľavuje: Masívny útok si vyžiadal jednu obeť, ďalší sú ranení
Muža, ktorý potreboval pomoc viacerí odignorovali.
Váš Tip
Zarážajúci príbeh z Trenčína: Muž kričal o pomoc, ľudia ho obchádzali!
Študentská kvapka krvi sa tento rok začína 18. októbra a končí 19. novembra.
Národná transfúzna služba bije na poplach: Zásoby týchto krvných skupín sú hraničné!
Man sitting by the street
Opitý Američan sa vlámal do detskej knižnice: Súd mu klepol po prstoch!
Český zlodej ukradol náprsný šperk bývalého pápeža Benedikta XVI.
Čech mal lepkavé prsty: Ukradol šperk pápeža Benedikta XVI. († 95)! Kde sa vzácnosť nachádza teraz?
(ilustračné foto)
Ďalšia bombová hrozba: Po školách policajti uzavreli a evakuovali aj TIETO miesta!