Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2021 11:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Herec Romančík o tom, prečo musel skončiť s vyučovaním na konzervatóriu: Je to nezmysel!

Herec Ivan Romančík (71) je súčasťou generácie hercov, ktorá sa z Martina presúvala za prácou do Bratislavy. Toto rozhodnutie neoľutoval, no mrzí ho, že jeho manželka mala oveľa menej hereckých príležitostí.


A neľutovali ste teda nikdy?

  • Nie. Martin bol výborný a v tom čase známy tým, že to bola taká liaheň hercov, ktorí išli potom do Bratislavy. Z mojej generácie to boli Emil Horváth, Ľubo Paulovič, Peter Bzdúch… Tá výmena bola veľmi dobrá, pretože my sme hrali hlavné postavy a keď sme odchádzali, tak tí, čo hrali druhé postavy, sa stali hlavnými. A ani divadlo nebolo zatrpknuté, všetci nám podali ruku, a že nám držia palce v Bratislave. Veď nakoniec, v Martine začínali môj otec, Kroner, Filčík, Kvietik…


Čo je v domácnosti vašou doménou?

  • Manželke sa nestarám do varenia, je skvelá kuchárka a výborne pečie. Každú chvíľu jej volajú kamarátky a pýtajú si recepty. Ja si zas trúfam na zástrčku, čo-to vyvŕtať, a takéto veci.


Čo ste robili počas pandémie, keď bol lockdown? Vlastne, aj v škole ste mali pauzu…

  • Učiť herectvo cez obrazovku je o ničom. Niečo sme si povedali cez obrazovku, a potom sme sa v malej skupine mohli stretnúť aj mimo školy a pracovať na tom.


Ako ste vnímali lockdown a pre prácu potrebné testovania?

  • No, že keď mi pichne do sliznice, tak mám problém s dlhodobou nádchou, neviem prečo. Keď to inde ide zo slín, prečo nie aj u nás? Keď som bol prvýkrát – a ja som sa musel testovať kvôli škole – už nikto tam nebol a už sa tam sestričky nudili, tak som si začal nohavice rozopínať... jaj, aha, to z nosa beriete. Tak sa začali smiať.


Zažili ste ako herec obidva režimy, v ktorom sa vám lepšie žilo?

  • Vtedy bola cenzúra. Ale pre nás bolo rajcovné, že sme prepašovávali na javisko inotaje. Múdri ľudia tomu rozumeli, no a tí miestni gubernátori – keď sa smejú ostatní, budeme sa aj my... Totiž, pred premiérou vždy prišli súdruhovia a rozhodli, či to môže mať premiéru. Teraz nie je veľmi dobré, že môžete povedať všetko – malo by to mať svoje hranice. V rámci morálky aj slušnosti. Javisko je javisko.


Takže dnešnú dobu vnímate ako horšiu?

  • Poviem vám, čo som už hovoril asi päť rokov po revolúcii. Povedal som: keď som prišiel k doktorovi, vážil som si jeho prácu. Keď prišiel doktor do divadla, vážil si moju prácu. Vážil som si zvárača, ako zvára. On prišiel so ženou do divadla a vážil si moju robotu. A teraz sa to všetko zlialo do jednej riavy a len money, money, money. Vyskočil som na breh a krútim hlavou – čo sa to tu deje?


Spomínali ste Jula Satinského († 61) a Milana Lasicu († 81). Aká spomienka sa vám pri nich vynorí?

  • Hrali sme spolu bulharskú hru Duel, kde bol Milan, Julo, ja a Ferko Kovár. Mali sme tam nádherné dialógy. Rozumeli sme si. S Milanom sme sa stretávali tak, že on chodil do jednej z kaviarničiek na promenáde pri Dunaji a ja chodievam do inej. Často sme sa náhodne stretli a on vždy zdiaľky – Ivo, máme nový? Akože nový fór. No jasné, že som povedal nový fór, zasmial sa, poďakoval a išiel na kávičku so svojou partiou a ja so svojou. Mali sme na diaľku taký príjemný vzťah. S Julom to bolo iné. Julo bol môj anjel strážny. Ja som bol kedysi divoch. Točili sme s Julom, niečo sa tam popilo, a ja že idem autom do Martina. Julo mi zobral kľúče, zobral ma na Dunajskú – tu sa vyspíš. Ráno som sa zobudil, dal mi bujón, kľúče od auta – môžeš ísť do Martina. S Julom sme mali veľmi pekný vzťah.


Asi aj vás prekvapil nedávny nečakaný odchod pána Lasicu.

  • To sa nedá narežírovať. Ja som optimista – pokloním sa a umriem. Tak toto už nevymyslí nikto! Neskutočné, ale klobúk dolu – krajšie sa to nedá.


Minulý rok ste oslávili 70-ku. Aká bola oslava?

  • Super. Dal som si polievku, minerálku, pozreli sme si nejaký film a išli sme spať. Doslova. Mali sme to pripravené, aj zabeštelovanú reštauráciu, hostí, všetko. Napokon sme boli dvaja - moja žena a ja. Chcela prísť aj korona, ale tú sme nepustili (smiech).
späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Karolína Jančošková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Psíka Jeffa našli na ulici v dezolátnom stave
Foto
Keď ho našli na ulici, odpadávala z neho koža: Uvidíte ho teraz, roztopíte sa! Rozkošný chlpáč
Odborníčka na reč tela si všimla na Putinovom prejave zvláštnosť.
Foto
Odborníčka na reč tela o prejave Putina: TOTO bilo do očí, z významu vás strasie!
Aplikácia sleduje aj blížiace sa termíny očkovania.
Foto
Rodičia, vyskúšajte APKU, ktorá pomôže s mnohými problémami: Čo všetko v nej nájdete?
Pápež František
Pápež František vyzval politikov! Slová, ktoré niekto musel povedať
Poprad, Slovakia, October 15, 2014 - People are boarding a Regional Train of the Slovak Railway ZSSK at Poprad Station.
Hororová scéna na železničnej stanici v Pezinku: Rušňovodič bol bezmocný!
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska.
Foto
Čo sa to v Poľsku deje?! Ulice zaplnili protestujúci: Európska únia nebude mať radosť
Brad Pitt a Angelina Jolie
Špina sa už valí! Smutné, čo vyšlo na povrch o Angeline Jolie: TOTO že hovorila deťom?!
 Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto
Čaputová v Kyjeve: Obrovská pocta! Od Zelenského dostala...
Polícia pátra po 26-ročnom Danielovi Drienovi z Hôrky
Foto
Daniel po príchode do nemocnice spravil niečo čudné a ZMIZOL: Toto je jediná STOPA
F-15 Eagle fighter jets flying above clouds at sunset
Dobré správy pre Ukrajinu: Príde očakávaná zásielka už čoskoro?!
Mária Čunderlíková zomrela vo veku 73 rokov.
Zomrela uznávaná odborníčka Čunderlíková († 73): Za svoj život pomohla tisíckam pacientov
Hokejový ošiaľ prepukol: Slováci zaplavili Ostravu!