Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2021 16:00 | Správy | Zahraničné správy

Moderní piráti prepadávajú lode a zarábajú ťažké milióny: Dánskej rodine pripravili peklo

Jednookí piráti a škriekajúce papagáje pod čiernou vlajkou s prekríženými hnátmi vyzerajú romanticky iba na televíznych obrazovkách. Stretnúť živého piráta nebolo zábavné ani za zlatých čias pirátstva v 17. a 18. storočí, keď sa po morských vlnách preháňali notoricky známi Kapitán Kidd, Čierna brada či Dlhý Ben.

Po zajatí lode žiadajú piráti výkupné za plavidlo alebo posádku. Neraz ide o milióny eur a vyjednávania trvajú celé týždne i mesiace. 
Na tieto technicky náročné námorné operácie si piráti požičiavajú od rôznych „sponzorov“ či bývalých obchodníkov. Obmedzenie rybolovu postihlo silne ekonómiu celej krajiny a obživu stratili nielen rybári ale aj predavači, spracovatelia a vývozcovia.


Všetko pre peniaze
Ak je akcia s výkupným úspešná, investorom sa požičané peniaze vrátia aj s bohatými úrokmi. V prípade, že sa podarí získať výkupné za posádku, je prepustená na slobodu. Kým sa tak stane, bývajú námorníci celé mesiace uväznení na svojom plavidle neraz bez pitnej vody, stravy, elektriny či akejkoľvek starostlivosti. Ak majú šťastie, tak im únoscovia poskytnú aspoň základné zásoby.

Priemerná dĺžka strávená v zajatí je päť mesiacov a uväznení námorníci sa stávajú aj živými ľudskými štítmi. Zatiaľ čo po roku 2000 sa pirátmi v oblasti Adenského zálivu stávali bývalí rybári, v uplynulých rokoch sú to zvyčajne rôzni dobre organizovaní zločinci, ktorí sa nechávajú najímať bez predošlej skúsenosti s plavbou a pobytom na mori. 

O výnosnosti ich vystrájania v medzinárodných vodách svedčí fakt, že len na výkupnom získali piráti v oblasti vyše 95 miliónov eur a napríklad v roku 2008 bolo zajatých v somálskych vodách vyše 3 000 námorníkov. K tomu treba pripočítať zisky z ukoristeného tovaru, prípadne plavidiel. Po nezaplatení výkupného je väčšina lodí spálená a potopená. V Somálsku i na iných miestach existujú i tzv. pirátske prístavy, v ktorých neraz tieto lode získajú novú, falošnú identitu. 

Výkupné za posádku je však najväčšou istotou, prepadávať lode kvôli ich nákladu je riskantné. Na tovar potrebujú piráti odbyt, teda ho musia predať, čo sa dá len v najnepokojnejších regiónoch, kde miestna vláda proti pirátom nedokáže účinne bojovať. 


Nebezpeční a po zuby ozbrojení
Hoci sú moria v okolí Somálska povestné pre pirátske útoky, je podľa odborníkov jednoznačne najkritickejšia situácia na opačnej strane afrického kontinentu. Konkrétne ide o neslávnu oblasť Guinejského zálivu. Piráti nemusia vymýšľať nič svetoborné. 

Moderné technológie i staré osvedčené triky im pomôžu identifikovať zraniteľné a zaujímavé plavidlá. Pomocou aplikácií a satelitov dokážu sledovať lodné trasy a vytypovať si vhodné plavidlá, ktoré sa oplatí napadnúť. Na palube sa prevážajú okrem tovaru aj vysoká hotovosť a moderná elektrotechnika, ktorá sa dá speňažiť jednoduchšie. K útokom nedochádza len v pobrežných oblastiach. Vďaka dobrej výbave si piráti trúfnu operovať až na vzdialenosť 1 800 kilometrov. 

Prepad lode je zvyčajne dobre organizovaný. Z diaľky poskytuje rýchlym člnom potrebnú podporu materská pirátska loď, zatiaľ čo z člnov útočia ozbrojení piráti, ktorí obsadia loď. Samopaly, granáty, dokonca rakety patria k ich bežnej výbave. Ak sa posádke podarí ukryť a zabarikádovať v tzv. bezpečnej miestnosti, dobýjajú ju útočníci nielen pomocou zbraní.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Andrea Kvintová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
Ilustračné foto
KVÍZ Máte dobrý všeobecný prehľad? Otestujte sa! 10 otázok preverí vaše znalosti
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?
Novela robí v systéme povolení akúsi hrubú čiernu čiaru
Novela stavebného zákona umožňuje amnestiu: Chcete zlegalizovať čiernu stavbu? Návod ako na to
Profesionálna MMA bojovníčka Melissa Balic.
Chlapi slintajú, ženy závidia: Na scéne nová najkrajšia MMA bojovníčka!
Roman Michelko
Michelko avizuje zmeny: Týkať sa majú tohto návrhu novely zákona! Súvisí to s umením
(ilustračná foto)
Žralok brutálne zmasakroval muža na dovolenke: Uzavreli niekoľko pláží! Mrazivý opis útoku