Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2021 21:49 | Správy | Zahraničné správy

Kanadský premiér Trudeau plánuje vyhlásenie predčasných volieb: Je za tým jasný cieľ

Kanadský premiér Justin Trudeau údajne plánuje na 20. septembra vyhlásiť predčasné parlamentné voľby a získať tak od voličov súhlas so zamýšľanými nákladnými opatreniami proti pandémii ochorenia COVID-19.

Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters odvolávajúc sa na nemenované, dobre informované zdroje. Trudeau by mal konanie predčasných volieb podľa týchto zdrojov oznámiť v nedeľu. Na kanadskej politickej scéne sa už mesiace špekuluje o tom, že vládnuca Liberálna strana sa bude snažiť, aby sa voľby konali pre koncom roka 2021, a teda o dva roky skôr, než je ich riadny termín, uvádza Reuters.

Justin Trudeau vedie len menšinovú vládu, a tak sa pri presadzovaní legislatívy týkajúcej covidových opatrení musí spoliehať na podporu iných parlamentných strán. V posledných mesiacoch sa v tejto súvislosti sťažoval na obštrukcie zo strany opozície.

Vládnuci kanadský liberáli dosiahli v ostatnom čase rekordnú úroveň štátneho dlhu, keďže vynaložili veľké finančné prostriedky na ochranu firiem aj jednotlivcov pred dôsledkami pandémie. Ekonomiku krajiny plánujú v priebehu troch rokoch podporiť 100 miliardami kanadských dolárov (68 miliárd eur), čo predstavuje asi 3-4 percentá tamojšieho HDP.

Oživenie ekonomického rastu sa aktuálne v Kanade, ktorá je vo svete jedným z lídrov v zaočkovanosti populácie proti covidu, očakáva v treťom štvrťroku, uvádza Reuters.

Trudeau sa dostal k moci v roku 2015, keď jeho Liberálna strana vo voľbách získala väčšinu z celkových 338 kresiel tamojšej Dolnej snemovne. Vo voľbách z roku z roku 2019 si však značne pohoršil, a to pre zverejnenie fotografií z večierku spred 20 rokov, na ktorých mal tvár zafarbenú na čierno. Odvtedy vedie len menšinový kabinet.

Najsilnejšia opozičná Konzervatívna strana považuje výdavky Trudeauovej vlády za prehnané a tvrdí, že na ne doplatia budúce generácie. Aj samotní Liberáli pripúšťajú, že predčasné voľby by mohli byť riskantným krokom, keďže strane by sa podľa najnovších prieskumov nemuselo zaručene podariť získať v parlamente väčšinu kresiel, hoci je to možné. Zároveň je tu momentálne aj hrozba štvrtej vlny pandémie.

Podľa výsledkov prieskumu inštitútu Abacus, ktoré boli zverejnené vo štvrtok, majú aktuálne Liberáli 37-percentnú a Konzervatívci 28-percentnú podporu voličov.

Na to, aby mohol oficiálne vyhlásiť predčasné voľby, potrebuje Trudeau súhlas generálnej guvernérky Mary Simonovej, ktorá v Kanade - patriacej do Britského spoločenstva národov - zastupuje britskú kráľovnú Alžbetu II. Rozpustenie parlamentu totiž musí odobriť práve Simonová, ktorá s ním však podľa analytikov v tejto otázke súhlasí, približuje Reuters. Stretnutie s ňou má premiér podľa nemenovaných zdrojov naplánované na nedeľu ráno.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Igor Matovič 2,18 %
Matovičov človek pomohol bankám: Za odmenu mu bankári ponúkajú lukratívny job
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Richard Raši.
Raši: Od Česka chceme odkopírovať všetky dobré riešenia
Magdino zápästie zdobí meno jej dcérky.
Foto
Exmisska Šebestová prežila hororovú autonehodu: Bolestivé NÁSLEDKY po desivej kolízii
(ilustračná foto)
Foto
Na večnosť odišiel veľký človek: Zomrela slovenská spevácka a tanečná legenda
Polícia zadržala muža medzinárodne hľadaného pre pokus o úmyselné zabitie.
Lovci lebiek zadržali medzinárodne hľadaného muža! Desivé, čo mal spraviť
(ilustračné foto)
Všetkým na očiach ušiel špeciálne sledovaný väzeň! Takéto scény boli doteraz len vo filmoch
(ilustračné foto)
Potraviny na Slovensku lacnejú: Bude tento trend pokračovať?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Prísny trest pre ruského opozičného politika: Najvyšší súd zamietol odvolanie
Princ Harry s manželkou Meghan
Harry a Meghan budú chodiť po kanáloch: HANBA, čo vyplávalo na povrch! To FAKT?
(ilustračné foto)
Pozor, podvodníci opäť úradujú! Polícia varuje: Takto vás ľahko pripravia o úspory
Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) a juhokórejský minister pre zjednotenie Kim Jong-ho
Minister Blanár: Kórejské firmy by u nás mohli preinvestovať desiatky miliónov eur
Judge holding gavel in courtroom
Je rozhodnuté! Voľby starostu v tejto obci sú neplatné: Toto je dôvod