Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2013 12:00 | Správy | Domáce správy

Cestujúci sa sťažovali na rýchlu jazdu vodičov MHD: Toto ich určite pribrzdí!

Rýchla a zbesilá jazda vodičov MHD v hlavnom meste sa skončila. Dopravný podnik zavádza do autobusov technológiu, ktorou chce pirátov ciest kontrolovať.

Bratislavský dopravný podnik tak reaguje na veľké množstvo sťažností od cestujúcich. Tým často prekáža nebezpečný štýl jazdy niektorých šoférov, ktorý ohrozuje ich bezpečnosť.

Rozhorčení cestujúci MHD sa dočkali opatrení, ktoré majú zamedziť agresívnym jazdám niektorých šoférov. Do vozidiel bratislavského dopravného podniku zabudovali GPS navigácie, ktoré dokážu zmerať rýchlosť idúceho autobusu. „Sledovanie rýchlosti sa vykonáva už niekoľko rokov a zaznamenávalo sa na dátovú kartu vodiča. Vyhodnocovanie však bolo zdĺhavé a problematické. Ďalším nedostatkom bolo, že sa vykonávalo cielene, len na základe podkladov od cestujúcej verejnosti,“ zdôvodňuje zavedenie nového postupu generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Nový systém v bratislavskej MHD dokáže naopak zaznamenať každé vozidlo, ktoré v sledovaných úsekoch prekročí najvyššiu povolenú rýchlosť. Znamená to, že ak vozidlo prekročilo rýchlosť na Bajkalskej o 25 km/h, tento presný údaj bude v krátkom čase známy aj dopravnému podniku. Vyhnú sa tak zdĺhavému a komplikovanému vybavovaniu sťažností.

Prvotnou úlohou nových zariadení však nebola kontrola rýchlosti, ale mali zabrániť krádežiam nafty. Tento systém totiž dokáže odhaliť prípady, keď si vodiči ulievajú naftu na svoje osobné účely. Dopravný podnik tak ušetrí slušnú sumu. Okrem znižovania nákladov chcú takto tiež zlepšiť komfort cestujúcej verejnosti.

Čo sa týka vodičov, o inštalácii GPS vedia. „Väčšina vodičov tento nový systém prijala bez výhrad, našli sa však aj výnimky, ktoré kontrolu vnímajú negatívne. V skúšobnej prevádzke systému sme zatiaľ k finančným postihom neposlušných vodičov nepristupovali, iba sme ich upozornili. Po definitívnom zavedení systému však nedisciplinovaným vodičom strhneme určitú sumu z prémií. Suma závisí od počtu a závažnosti priestupku,“ dopĺňa Ľubomír Belfi.

Šoféri: Je to len zbytočná šikana

Cestujúci nové GPS vo vozidlách MHD privítali, vodiči sú však pobúrení. Podľa niektorých ide o šikanu zo strany vedenia dopravného podniku. „Šoférov by mala pokutovať polícia, nie podnik!“ hovorí nahnevaný dlhoročný zamestnanec a vodič autobusu. Podľa neho pre hustú premávku často meškajú a niekde to potom musia dohnať a, samozrejme, že neriskujú. „Z nízkej mzdy, asi 700 €, nám chcú ešte škrtať. Prekročenie rýchlosti je diskutabilné, GPS nie sú ciachované, údaje na tachometri mi nesedia s palubnou doskou,“ sťažuje sa nespokojný šofér. K sťažnostiam cestujúcich sa šoféri nemôžu nijako vyjadriť ani sa obhájiť. Dostanú pokutu a hotovo. „Viem, že sú aj neslušní šoféri, no my robíme, čo je v našich silách. Táto práca ma baví, a to je jediné, čo ma tu drží,“ dodáva vodič.

Cestujúci: Nedisciplinovaných vodičov treba pokutovať!


- V každom povolaní musí byť disciplína. Šoféri sú zodpovední za naše životy, mali by dodržiavať rýchlosť. Najväčšie chrapúnstvo je, keď niekto dobehne na zastávku a šofér mu zavrie dvere pred nosom.


- Podľa mňa strhávať vodičom z  platov za prekročenie rýchlosti nie je dobrá vec. Zbytočne to šoférov demotivuje. Navyše si myslím, že keď idú trocha rýchlejšie, tak to nie je úmyselné.


- Keď musia ostatní dodržiavať predpisy, tak by mali aj šoféri. Takže ich sankcionovanie je v poriadku. Občas idú rýchlejšie, ale také markantné to nie je. Oveľa viac prechádzajú na červenú.


- Pokutovanie šoférov MHD a  ich kontrola nadriadenými je podľa mňa správna vec. Ako môžem povedať aj podľa moj ich vlastných skúseností, väčšinou jazdia po hlavnom meste dosť rýchlo.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Meky patril k hudobným legendám našej doby.
Foto
Je to tu! Fanúšikovia Žbirku († 69) sa môžu tešiť na nezabudnuteľný zážitok: O čo ide?
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael stanovil ultimátum: Počká ešte pár hodín a potom začne konať
Nadrogovanému vodičovi opäť zadržali preukaz, v Lučenci spôsobil nehodu
Nadrogovaný vodič havaroval v Lučenci: Šokujúce zistenie pri kontrole! Ako je to možné?
Útok mečom v Británii
Foto
Šialený útok v Londýne: Muž samurajským mečom na ulici zabil dieťa († 13)
Hollie na tento zážitok spomína so smiechom.
Foto
Objednala si veľkú pochúťku: Keď uvidíte čo jej priniesli, nebudete sa vedieť prestať smiať!
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko zúri nad tým, čo spravili Spojené štáty: Zatykač na Putina a teraz toto?
Zuzana Belohorcová zvolila na leto nový účes s ofinkou.
Váš Tip
Belohorcová tesne pred 50-kou popiera zákony starnutia: Pre takýto SEXI zadok by vraždili aj dvadsiatky!
Izraelská polícia (ilustračná fotografia).
Turek v Jeruzaleme zaútočil na izraelského policajta: Muži zákona s ním nemali zľutovanie
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Kto dostal od prezidentky Čaputovej významné ocenenie? Hlava štátu prehovorila o vstupe do NATO
Kráľ Karol
Foto
Neuveriteľné: Kráľovi Karolovi len pred pár mesiacmi zistili rakovinu a teraz...
Lauren si sama všimla, že sa s jej telom deje niečo zvláštne.
Gynekologička si sama diagnostikovala rakovinu: Trápili ju len 2 PRÍZNAKY!
Český prezident Petr Pavel.
Odborníci odporučili sprísniť bezpečnostné opatrenia v Česku: Čo sa deje?!