Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2021 00:00 | PR články
PR článok

Do nového Lexusu NX sa zamilujete už na prvý pohľad

Úplne nový model NX otvára revolučnú kapitolu spoločnosti Lexus. Ohlasuje nové smerovanie v oblasti dizajnu, pohonu vrátane prvého plug-in hybridu.

Vylepšenia dynamiky, multimediálneho systému a technológií na zaistenie vyššej bezpečnosti, komfortu a pohodlia vás zaručene dostanú.

V novom modeli Lexus NX je dokonale prepojená dynamická obratnosť a použitie pokročilých technológií. Je vytvorený tak, aby vyhovoval pestrému životnému štýlu zákazníkov na celom svete. Prináša vynovenú podobu svojich silných stránok, čo umocňuje jeho príťažlivosť.

Otvoriť galériu
Novy Lexus NX
Zdroj: Toyota

Nové smerovanie dizajnu

Neoddeliteľnou súčasťou dizajnu je tvar kultovej vretenovitej mriežky chladiča. Zadnú časť auta charakterizujú nové svetlá v tvare písmena L. Použitím názvu „LEXUS“, namiesto znaku „L“ na kufri, vznikol čistý a moderný vzhľad.

V porovnaní s prvou generáciou sa jeho celková dĺžka zväčšila o 20 mm, rázvor kolies o 30 mm, šírka o 20 mm a výška o 5 mm. To zaisťuje optimálne usporiadanie auta, ale aj viac miesta pre cestujúcich.

Otvoriť galériu
Novy Lexus NX
Zdroj: Toyota

Nová architektúra kabíny

Usporiadanie ovládacích prvkov a informačných zdrojov sú optimalizované v duchu hesla „ruky na volante a oči na ceste“. Prepínače na volante si vodič môže prispôsobiť tak, aby nimi ovládal svoje preferované funkcie. Keď sa použije konkrétny prepínač, jeho tvar sa zobrazí na projekčnom displeji, takže vodič sa nemusí pozerať dolu na volant.

Na stredovej konzole sú všetky informačné zdroje – obrazovka, displej, kombimeter s jedným číselníkom, centralizované ukazovatele a projekčný displej.

Spúšťacie tlačidlo, ovládače klimatizácie a prepínač režimu jazdy sú v dosahu vodiča a ich obsluha je zjednodušená a intuitívna. Prierez volantu bol stanovený tak, aby zabezpečoval čo najlepší úchop a jednoduchú obsluhu. Ako aj radiaca páka, aby dobre priliehala do ruky.

Otvoriť galériu
Novy Lexus NX
Zdroj: Toyota

Pohodlie a zážitok Omotenaši

Nové prvky v kabíne odrážajú princíp Omotenaši, ktorým sa riadi spoločnosť Lexus v prístupe k zákazníkom. Charakterizuje ho predvídanie potrieb iných a zabezpečenie ich pohodlia. K týmto prvkom patrí svetelná sekvencia pri nastupovaní a spustení motora či osobné privítanie na displeji. Systém okolitého osvetlenia ponúka na výber 64 farieb, ktorými si môžu cestujúci navodiť atmosféru na cestu.

Hnacie sústavy a výkon

Elektrifikovaný model je vybavený 2,5-litrovým hybridným motorom a dobíjacím lítiovo-iónovým akumulátorom s kapacitou 18 kWh, čo je najvyššia kapacita v jeho triede. Prídavný elektromotor vzadu zaisťuje výkon pohonu všetkých štyroch kolies. Dosiahne zrýchlenie 0 – 100 km/h len za 6 sekúnd. Odhadované emisie CO₂ na úrovni menej ako 40 g/km a spotreba paliva menej ako 3 l/100 km by mali byť v danej triede najlepšie.

Veľkosť a kapacita akumulátora sú zárukou prvotriedneho elektrického dojazdu 63 km a umožňujú jazdu v plne elektrickom režime pri rýchlosti až 135 km/h.

Plug-in hybridný Lexus si zachováva vysokú účinnosť aj pri vybití akumulátora. V modeli NX 450h+ je východiskovým nastavením efektívny systém hybridného pohonu bez nutnosti dobíjania. Účinnosť je až o 20 % vyššia ako u konkurencie.

Otvoriť galériu
Novy Lexus NX
Zdroj: Toyota

Hybridná technológia štvrtej generácie

Výkon a účinnosť hybridného modelu NX 350h sa posunuli na novú úroveň vďaka zavedeniu 4. generácie technológie hybridného pohonu, ktorá poskytuje o 25 % vyšší výkon ako systém v aktuálnom modeli. Zrýchlenie z nuly na 100 km/h sa zvýšilo o 15 % a dosahuje 7,7 sekundy. Zároveň došlo k očakávanému zníženiu emisií CO₂ približne o 10 %.

Pokročilé systémy

Lexus NX je vybavený 3. generáciou balíka bezpečnostných funkcií Lexus Safety System +. Ponúka komplexnú súpravu aktívnych bezpečnostných a asistenčných funkcií a určuje nový štandard v oblasti určovania rizika a prevencie dopravných nehôd. Vďaka nim dokáže prednárazový bezpečnostný systém rozpoznať a pomôcť zabrániť hroziacim dopravným nehodám až o 36 % efektívnejšie než doposiaľ.

Na Slovensku sa predpredaj novinky Lexus NX začne koncom júla 2021, kedy budú zverejnené ceny. Prvé vozidlá prídu do showroomov Lexus v novembri.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalá kozmetička prežíva veľmi nepríjemné obdobie.
Foto
Drevenková otvorene o pikantnostiach: Čo prezradila o tantre a jej mužoch?
Hasiči hasia požiar po útoku ruskej armády na mesto Charkov na východe Ukrajiny.
To nechcel nikto počuť! Zlé správy z Ukrajiny: Útok Ruska má vážne následky
Kráľ Karol III. so synom Harrym
Kráľ zasadil Harrymu ďalšiu boľavú RANU: Najprv odmietol stretnutie a teraz... Sila!
Rieka Slaná je poniže obce Nižná Slaná bez života...
Čo sa to deje s riekou Slaná? Obec hovorí o katastrofe! Envirorezort rokuje o opatreniach
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
Váš Tip
Muž v centre Bratislavy spadol, pristavil sa pri ňom cyklista: Policajti neverili očiam, všetko zachytila kamera!
Foto
Slováci už otestovali halu v Ostrave: Takto by mali nastúpiť proti Nemcom!
Mnohé deti boli z toho, čo sa deje, vystrašené a plakali.
Foto
Ostré vyjadrenia bezpečnostného analytika o bombových hrozbách: Krajine boli spôsobené značné škody!
Ukrajinský parlament
Čo sa to na Ukrajine deje? Ďalšie odvolanie! Vo funkcii končí tento muž
(ilustračné foto).
Posun v kauze Corrumpere 1: Vyšetrovateľ navrhol prokurátorovi podať obžalobu
ÚVZ upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov.
Foto
V známej kozmetike našli nebezpečné prvky: Ak máte doma TIETO výrobky, vyhoďte ich!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Šokujúce, čo sa v Rusku deje! Týka sa to vysokopostaveného muža
Foto
Miliónové zárobky a neskutočný talent: Hviezdy z NHL to na MS roztočia!