Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2021 08:00 | Šport | Futbal | ME vo futbale 2020

Fanúšikovia odmietajú politické gestá: Vo Wembley Angličanov „vybučali“, Chorvátom zatlieskali

Anglickí futbalisti to určite nečakali, že ich vo vlastnom futbalovom svätostánku - vo Wembley vypískajú vlastní priaznivci.

Časť z nich odmenila pokľaknutie „bučaním“ a na sociálnych sieťach sa opäť raz objavili odkazy, že politika a politické gestá do futbalu nepatria. Lenže aj tento šampionát už ponúkol príklady, že to tak nie je. Politika je vo futbale!

Futbalisti Anglicka, ktorí takto vyjadrili svoje nie rasizmu vo svete, boli zaskočení bučaním. Nespokojní fanúšikovia sú však presvedčení, že pokľaknutie je politické gesto, ktoré nemá vo futbale čo robiť. Zrejme aj preto chorvátskym súperom zatlieskali za to, že nepokľakli. V úvodných zápasoch vyjadrili podporu hnutiu Black Lives Matter (Na černošských životoch záleží) pokľaknutím pred štyrmi zo 14 tímov. K Anglicku a Walesu sa pridali Belgičania a Švajčiari. Čudný postoj zaujali Škóti, doma v Hampden Parku nepokľanú, ale vo Wembley v piatok v súboji s Anglickom áno...Naopak Maďari toto gesto odmietli s tým, že odporuje pravidlám FIFA i UEFA, ktoré politické projavy nedovoľujú. Pokľaknutie odmietli aj Slováci, Česi, Chorváti, Poliaci a Holanďania.

Tvrdá reakcia Orbána

„Politika nemá v športe čo hľadať,“ vyhlásil Viktor Orbán po kritike, ktorá zaznela na adresu maďarských fanúšikov. Tí v prípravnom zápase s Írskom „vybučali“ kľačiacich hráčov súpera. Podľa Orbána si Maďari kľakajú iba pred Bohom, pred svojou vlasťou a ak žiadajú milovanú osobu o ruku. Nemajú morálnu povinnosť voči krajinám, história ktorých bola spätá s otroctvom.

Dráždiaci slogan ostal

UEFA prikázala Ukrajincom heslo z dresov odstrániť po sťažnosti Ruska, ktorému sa nepáčili slogan, no najmä mapa zahŕňajúca aj poloostrov Krym, ktorý Rusko považuje za svoje územie. Šéf ukrajinského futbalu Andrije Pavelka oznámil, že rokovania boli nesmierne komplikované, ale došlo ku kompromisu. Z jeho príspevku na facebooku vyplýva, že slogan „Sláva hrdinom“ bude na vnútornej strane dresu a bude súčasťou ozdobného prvku spolu s mapou Ukrajiny, trojzubcom a heslom „Sláva Ukrajine“.

Znamená to, že pre UEFA bol slogan „Sláva hrdinom“ jasne politický, no neprekáža jej slogan „Sláva Ukrajine“, ktoré podľa nej samo osebe politické vyznenie nemá a pre využitie na dresoch ho schválila v roku 2018. Odmietla však spojenie oboch hesiel, lebo formulácia „Sláva Ukrajine! Sláva hrdinom!“ bola jedným z hlavných hesiel na kyjevskom Majdane v roku 2014. Za povšimnutie stojí, že UEFA nevypočula ruské výhrady k mape s čiernomorským polostrovom Krym.

Slováci nepokľaknú

Raz to urobili - vlani pred duelmi s Írskom a Škótskom, vtedy to bola, ako ozrejmila hovorkyňa SFZ Monika Jurigová, aktivita UEFA, aby sa všetky barážové duely začínali takýmto pokľaknutím. Aj negatívne komentáre fanúšikov sa postarali o to, že sa to opakovať nebude. „Slováci kľačať nebudú,“ potvrdila pre Startitup Jurigová pred prvým zápasom našich na EURO 2020.

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: uka, čtk I  Foto: tasr, sita

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!