Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2021 00:00 | PR články
PR článok

Tretinu vášho taniera by mali tvoriť bielkoviny. Ste si istí, že ich jete dosť?

Nedostatok sa najčastejšie prejavuje únavou, zníženou imunitou i neustálym hladom. Aby telo fungovalo správne, potrebuje 1 gram bielkovín na kilogram hmotnosti.

Bielkoviny, ktoré sa zvyknú označovať aj ako proteíny, zohrávajú v našom tele mimoriadne dôležitú úlohu – sú súčasťou protilátok, hormónov či enzýmov, podieľajú sa na stavbe orgánov a sú tiež významným zdrojom energie.

Podľa odborníkov by mali tvoriť až 30 % celkového energetického príjmu. Spolu so sacharidmi a tukmi, patria medzi základné živiny, nevyhnutné pre ľudské zdravie. „Z hľadiska výskytu v potravinách ich delíme na bielkoviny rastlinného alebo živočíšneho pôvodu,“ hovorí Ing. Zuzana Chlebová, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Aké zdroje sú najlepšie?

Odborníci sa zhodujú na názore, že ideálna je konzumácia kvalitnej a pestrej stravy, s čo najširším zastúpením všetkých druhov minerálov, vitamínov a ďalších dôležitých látok. Bielkoviny rastlinného pôvodu sa vo väčších množstvách nachádzajú najmä v strukovinách, teda v hrachu, bôbe, sóji, fazuli alebo šošovici.

„Aj napriek tomu, že ich ľudské telo dokáže využiť, majú horšiu stráviteľnosť a nižšiu využiteľnosť oproti živočíšnym bielkovinám,“ objasňuje odborníčka. Živočíšne bielkoviny predstavujú zdroj čistých bielkovín, a to s obsahom všetkých potrebných esenciálnych aminokyselín. Sú ľahko stráviteľné a telo ich dokáže dobre využiť.

„Vo všeobecnosti sa uvádza, že obsah bielkovín v mäse je približne 18 až 22 percent, no jednotlivé druhy mäsa majú rozdielne percentuálne zastúpenie proteínov,“ dodáva Ing. Zuzana Chlebová, PhD. Dobrými zdrojmi sú aj vajcia, ryby a mliečne výrobky.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Koľko je dosť?

Z energetického hľadiska, bielkoviny poskytujú nášmu telu energiu 17 Kj, teda 4 kcal. „Podľa zásad zdravého stravovania je odporúčaný denný príjem čistých bielkovín je stanovený na 0,7 až 1,0 gramu na 1 kilogram telesnej hmotnosti človeka,“ spresňuje Ing. Z. Chlebová, PhD.

Niektoré potraviny ich obsahujú viac, niektoré menej, preto je niekedy ťažké odhadnúť, koľko bielkovín počas dňa v skutočnosti skonzumujete. V prípade, že aktívne športujete, váš nárok na proteíny sa ešte zvyšuje. Ich nedostatok sa okrem iného prejavuje ubúdaním svalstva, hoci by ste čakali presne opačný efekt. Objavujú sa tiež problémy s pleťou, nechtami, vlasmi či zhoršeným spánkom.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Pri nákupoch vám poradí Nutri-Score

Hoci je ich obsah uvádzaný na etiketách, pokiaľ sa touto problematikou nezaoberáte detailnejšie, ľahko sa vám môže stať, že sa vo všetkých tých číslach, tabuľkách a údajoch doslova stratíte. Podobne ako iné výživové údaje, aj informácie o obsahu bielkovín nájdete na etiketách potravín, ktoré bežne kupujete.

S cieľom zjednodušiť nákupy svojim zákazníkom, používa Kaufland ako jeden z prvých predajcov potravín na Slovensku, moderné označovanie potravín Nutri-Score. Namiesto dlhého študovania obalov sa jedným pohľadom na prednú stranu obalu výrobku presvedčíte, ktorá potravina je výživovo najvýhodnejšia a ktorú by ste naopak mali brať ako spestrenie vašej stravy. „V rámci systému hodnotenia Nutri-Score sa vysoký obsah proteínov radí do kategórie pozitívnych hodnôt, čo znamená, že kladne ovplyvňuje výslednú hodnotu Nutri-Score pre daný produkt,“ zdôrazňuje odborníčka na výživu.

Tento moderný systém zjednodušeného označovania výživovej hodnoty potravín odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a nájdete ho vo viacerých štátoch v Európe. Na Slovensku ho nájdete na výrobkoch niektorých privátnych značiek Kaufland už dnes a postupne pribúdajú ďalšie.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Roman Michelko
Michelko avizuje zmeny: Týkať sa majú tohto návrhu novely zákona! Súvisí to s umením
(ilustračná foto)
Žralok brutálne zmasakroval muža na dovolenke: Uzavreli niekoľko pláží! Mrazivý opis útoku
Tina hovorí, že priateľstvo s tanečníkom Vildom Šírom sa po šou neskončí.
Foto
Tina výrazne ZMENILA vzhľad: Po Let´s Dance je z nej iná žena! FOTO hovoria za všetko
young woman on beach with suntan lotion
Chcete mať pokožku ako čokoláda? Tieto ZLATÉ pravidlá pri opaľovaní musíte dodržať: Je to jednoduché
Monika Babišová a Andrej Babiš boli partnermi 30 rokov.
Babiš prekvapil rozchodom s manželkou: Našiel si už NÁHRADU za Moniku? Má ňou byť TÁTO žena
Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!
Pri výsadbe nemusíte zostať len pri letničkách či trvalkách.
Foto
Vysaďte si najkrajší balkón v meste! TOP rastliny a bylinky do črepníkov
Stanka patrí v šou medzi favoritky.
FotoVáš Tip
Sexi Stanka z Ruže pre nevestu: Zbalila ju NAKA kvôli drogám!
vojaci
Máme nedostatok vojakov? Ministerstvo obrany pripravuje zmeny: Toto môže niekoho presvedčiť
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný