Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.04.2013 09:34 | Správy | Domáce správy

Ničivý tatranský požiar v obrazoch: Čo nemá krídla, zahynie!

Hasiči pokračujú v likvidácii požiaru suchého porastu, ktorý vo štvrtok (25.4.) vypukol pri Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách.

Hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Peter Kovalík informoval TASR, že požiar, ktorý sa vo štvrtok vo večerných hodinách podarilo lokalizovať, sa v priebehu noci ďalej nešíril a požiarisko monitorovali hliadky.

"V ranných hodinách sa uskutočnil letecký monitoring územia v spolupráci s posádkou vrtuľníka letky Ministerstva vnútra SR, ktorý potvrdil zastavenie šírenia požiaru. Ohniská budú teraz dohášať smerom od vonkajšieho okruhu do vnútra požiariska," konštatoval hovorca.

Pripomenul, že na likvidáciu požiaru boli opäť nasadené jednotky HaZZ z Popradu, Kežmarku, Levoča, Starej Ľubovne, letecký modul z Prešova a Záchranná brigáda HaZZ z Humenného.

"Spolu by malo byť nasadených približne 50 príslušníkov HaZZ. Veríme, že v priebehu niekoľkých hodín sa nám podarí definitívne požiar zlikvidovať, pretože ak bude opäť vietor, mohlo by to situáciu skomplikovať," povedal Kovalík.

Dodal, že príčina vzniku požiaru je stále v štádiu zisťovania. Najpravdepodobnejšou príčinou však bude nedbanlivosť neznámych osôb a neopatrná manipulácia s otvoreným ohňom v blízkosti suchého porastu.

Podľa doterajších zistení požiar zasiahol plochu niekoľkých desiatok hektárov porastu na území v správe Štátnych lesov TANAPu, kde bola v roku 2004 veterná kalamita.

Oheň spálil 22 hektárov mladého lesa. Štátne lesy Tatranského národného parku vyčíslili materiálne škody na viac ako 48 000 eur. „Environmentálne škody sú nevyčísliteľné,“ uviedla Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAP-u.

"Je to apokalypsa pre všetko živé. Momentálne tu hniezdia vtáky, sú tu aj obojživelníky. To, čo nemá krídla alebo nohy, zahynie. Hmyz kompletne. Sme v národnom parku a škody sú obrovské," povedal riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko, ktorý tiež pomáhal hasiť.

Obvodný lesný úrad v Poprade vydal ešte vo štvrtok popoludní zákaz vstupu do lesa. Zákaz sa týka všetkých lesných pozemkov na území Tatranského národného parku. Netýka sa značkovaných turistických chodníkov, ktoré sú pre verejnosť prístupné. Lesníci žiadajú návštevníkov Tatranského národného parku o rešpektovanie zákazu vstupu, ako aj zdržania sa akejkoľvek manipulácie s otvoreným ohňom v národnom parku.

Riziko vzniku požiaru je podľa Lenky Burdovej v národnom parku aj osem rokov po vetrovej kalamite veľmi vysoké. Dôvodom je najmä veľké množstvo suchého kalamitného dreva v objeme viac ako 600 000 metrov kubických ponechaných ako biomasa. Rizikom je aj viac ako 3 000 hektárov suchého lesa v bezzásahovej zóne, ktoré v posledných piatich rokoch zničil lykožrút.Ďalšie fotografie nájdete v galérii.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať