Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.01.2012 12:00 | Správy | Domáce správy

Ťažko postihnutí Viktor a Martinko: Splnili sme im sen o kúpeľni

Zdravotne ťažko postihnutým chlapcom Martinkovi Prešinskému (4) z Trnovca nad Váhom a Viktorovi Keménymu (15) z Nových Zámkov sme splnili sen.

Vďaka charitatívnemu programu Nového Času Srdce pre deti sme obom chlapcom prestavali kúpeľne do takej podoby, aby v nich čo najmenej vnímali svoj hendikep. Do domu Martinka bolo ešte predtým potrebné zaviesť tečúcu vodu, ktorú si dovtedy prácne nosili zo vzdialenej studne.

Viktor (15): Už sa netlačíme ako barbiny

Telesne postihnutého športovca Viktora Keményho (15) nová kúpeľňa so sprchovacím kútom veľmi potešila. „Sníval som o sprchovacom kúte vo väčšej kúpeľni, lebo tá naša bola ako pre barbiny,“ poznamenal so šibalským úsmevom Viktor, ktorý len s kýptikmi rúk preplával jazero Balaton.

Tento statočný chlapec sa naučil plávať v siedmich rokoch a už v trinástich pokoril najznámejšie maďarské jazero! V súčasnosti sa jeho myšlienky uberajú najmä smerom k paralympijským hrám v Londýne, na ktorých by sa chcel zúčastniť. Limit pre štart na 100 m prsia už splnil. Jeho mama Beáta (45) je naňho právom hrdá.

Veľmi ju teší, že sme jej synovi novou kúpeľňou významne uľahčili život. „Je to najkrajší dar, aký sme kedy dostali,“ neskrývala radosť. Kúpeľňa je krásna. Teším sa, že mám samostatný sprchovací kút aj špeciálny záchod,“ dodal šťastný Viktor. „Teraz je nielen väčšia, ale je v nej aj opravená elektrina a znížený strop. Ďakujeme, že ste nám pomohli“ povedala na záver Beáta Keményová.

Mamička Martinka (4): Náš život sa obrátil o 180 stupňov!

Martinko Prešinský (4) z Trnovca nad Váhom (okr. Šaľa) sa z novej kúpeľne teší spolu s mamou Veronikou (32), so sestričkou Natálkou (12) a s babkou. Zo štvorčlennej rodiny sú až traja vážne zdravotne postihnutí. Martinko (4) má detskú mozgovú obrnu a je mierne mentálne postihnutý. Pohybovať sa dokáže len lozením po štyroch, pričom stále musí používať plienky. Jedinou zdravou v rodine je jeho sestrička Natálka (12).

Toaletu mali predtým na dvore a po pitnú vodu si museli chodiť až pol kilometra. Veľmi túžili po tom, aby mohli žiť ako iní ľudia. Z celkového príjmu 400 € mesačne si to však nemohli dovoliť. „Sme veľmi šťastní, že sme sa na záver roka mohli tešiť z vecí, po ktorých sme tak moc túžili,“ so slzami v očiach ďakovala Martinkova mamička Veronika. „Konečne máme do domu zavedenú vodu, kanalizáciu, zateplenú kúpeľňu s novým obkladom, plastovým oknom a opravenou elektrinou. Veľmi by sme sa chceli poďakovať všetkým, ktorí nám pomohli. Náš život sa obrátil o 180 stupňov k lepšiemu,“ dodala dojatá matka.

Poznáte dieťa, ktoré potrebuje pomoc?

Nový Čas pokračuje v pomoci chorým a trpiacim deťom na Slovensku! Ak poznáte dieťa vo vašom okolí, ktoré potrebuje nutne pomoc, napíšte o jeho ťažkom životnom osude na e-mail nadácie Pontis srdcepredeti@nadaciapontis.sk. Tá v spolupráci s Novým Časom bude po celý rok pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pápež František
Pápež František to poriadne prepískol: Ľudia neverili, že vyslovil práve toto!
Foto
Nehrajú, no mieria na vrchol: Rusi dobýjajú rebríček IIHF!
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin spochybňuje legitimitu Zelenského: Prezidentom Ukrajiny vraj nie je od TOHTO DŇA
Woman with closed eyes covering her ears in the street while vehicles are passing by fast in the background. Stressful and frustrating situation. Noise pollution concept. Radial blur filter applied.
NAJHLASNEJŠÍ zvuk na svete, by vás dokázal zabiť! Odborníci vysvetlili, prečo to tak je
Český premiér Petr Fiala.
Do českej výzvy pre Ukrajinu sa zapojilo 15 krajín: Fiala prezradil, kedy pošlú prvú muníciu
Stav Roberta Fica je stabilizovaný.
Zvrat 2 týždne po atentáte: Muž, ktorý strieľal na Fica, je v nemocnici!
Helena Vondráčková.
Vondráčková ostala z fanúšikov na Slovensku v údive: TOTO spevácku divu veľmi prekvapilo!
Prague, Czech republic - October 1, 2015: Volkswagen car maker logo on a building of dealership on October 1, 2015 in Prague, Czech republic.
Volkswagen chystá revolúciu na trhu áut: Pozrite sa, čo plánuje! Príde to už o tri roky
Foto
Športový svet oplakáva ďalší mladý život... Vychádzajúci talent mal iba 26 rokov
Najdôležitejšie je sústredené a kvalitné zacvičenie cvikov.
Chcete spomaliť starnutie? TOTO cvičenie je ako zázrak: Vyskúšajte to!
(lustračné foto)
Švédsko predstavilo balík energetickej pomoci pre Ukrajinu: Pomoc vo výške 62 miliónov
Veľkú cenu Monaka pozorne sledovali viaceré známe tváre.
Foto
V Monaku sa to hemžilo celebritami: Na populárnych pretekoch sa prevetrali vnady aj outfity!