Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.01.2012 09:00 | Správy | Domáce správy

Odborníci radia, ako prežiť rok 2012: Pracujte, šetrite a voľte!

Turbulentný, nevyspytateľný, otázny, nevýnosný... Takto opisujú rok 2012 viacerí odborníci. Zároveň vám však poradia, ako tento krízový rok zvládnuť čo najľahšie.

Hlavnými krédami bude udržať si pracovné miesto a šetriť prostriedky na horšie časy. Slovákov navyše v marci čakajú aj parlamentné voľby. Politológ radí, aby sme sa v nich rozhodovali s chladnou hlavou.

1141859:small:false:false:trueEva Sadovská (analytička Poštovej banky): Nezamestnanosť porastie

- Dnes už asi nikto nepochybuje o tom, že slovenská ekonomika v budúcom roku spomalí. Náš odhad hovorí o celoročnom tempe rastu na úrovni 1,8 %. Menej ako trojpercentné tempo rastu znamená v slovenských podmienkach neschopnosť vytvárať nové pracovné miesta. Nezamestnanosť v našej krajine zostane teda aj v budúcom roku vysoká. Rady na úradoch práce sa neskrátia, očakávame dokonca mierny nárast nezamestnanosti, v prípade evidovanej miery nezamestnanosti bude atakovaná hranica 14 %. Dôvodom budúcoročného spomalenia je a aj bude neistá situácia vo svete, spomalenie globálnej ekonomiky. Dôjde tak k oslabeniu zahraničného dopytu po našich výrobkoch a následne aj k oslabeniu produkcie. Pod vplyvom pretrvávajúcej vysokej miery nezamestnanosti zostane slovenský spotrebiteľ naďalej opatrnejším, a preto spotreba domácností bude skôr stagnovať.

Rada: Uplynulé roky ukázali, že Slováci si neprestávajú sporiť ani v horších časoch. Domácnostiam radíme nežiť na doraz. Naše výdavky by sme vždy mali prispôsobiť našim príjmom. Mať akúkoľvek rezervu nie je nikdy na škodu. Zíde sa nám, keď sa dostaneme do ťažkostí alebo máme mimoriadne výdavky. Slováci ani v horších časoch neprestávajú šetriť. To však neznamená, že si nemôžu zobrať úver. Nové bývanie by si napríklad bez pomoci v podobe úveru mohol dovoliť iba zlomok mladých slovenských párov. Treba dbať o to, aby mesačná splátka bola zvládnuteľná a aby vám aj po zaplatení spotrebných výdavkov zostala aspoň nejaká ušetrená suma. Tú môžete následne investovať a peniaze tak zhodnotiť.

1141858:small:false:false:trueMartin Kvietok (odborník na Zákonník práce zo spoločnosti Allexis): Mzdy hore nepôjdu

- Rok 2012 by som nazval „rokom otáznika“, ktorý do veľmi významnej miery ovplyvní vývoj v dlhšom časovom horizonte. Určite by sme si nemali nasadzovať ružové okuliare, ale mať triezvy a racionálny pohľad. Najnovšie prieskumy priniesli historicky najnegatívnejšie čísla týkajúce sa nálad a očakávaní zamestnancov, ale aj zamestnávateľov, čo je len prirodzeným odrazom všeobecne panujúcej neistoty. Určite nemôžeme očakávať rapídne zvyšovanie miezd či masívnu tvorbu nových pracovných príležitostí, môžeme iba dúfať, že všetky opatrenia, ktoré bude potrebné prijať, ale aj tie, ktoré boli doteraz realizované, prinesú želaný efekt. Prelom rokov je už tradične spojený so stanovovaním nových cieľov, mét, očakávaní. Rok 2012 je však špecifický v tom, že možno najväčším želaním veľkej väčšiny z nás je iba jednoduché prianie, aby nebol výrazne horší ako rok 2011.

Rada: Najdôležitejším je udržať si prácu. Ako? Pracovať a snažiť sa plniť pracovné úlohy a nedať dôvod na to, aby sa zamestnávateľ zamýšľal nad tým, či som ako zamestnanec pre neho prínosom, alebo nie. To ostatné už, bohužiaľ, nie je v rukách žiadneho konkrétneho zamestnanca, ale externých faktorov, ktoré z pozície zamestnanca, no často ani zamestnávateľa nevieme ovplyvniť. V prípade nezamestnaných určite platí, že lepší je kompromis ako nič. Je potrebné si uvedomiť, že výraz „práca pod moju úroveň“ je subjektívna chiméra, lebo úroveň každého z nás  je vlastne naša schopnosť uplatniť sa na trhu práce.

91447:small:false:false:trueGrigorij Mesežnikov (politológ z inštitútu IVO): Nová vláda to bude mať ťažké

- Rok 2012 bude politicky dosť turbulentný. Voľby i predvolebná kampaň veľmi zasiahnu do života krajiny. Z ekonomického hľadiska to bude rok ťažkých rozhodnutí v ekonomickej politike. Na politických predstaviteľov sa bude vyvíjať tlak, aby sa nejakým spôsobom s tým vyrovnávali. Protesty budú výraznejšie ako doteraz. Môžeme sa pripraviť na podobné situácie ako s lekármi. Z tohto hľadiska tento rok nebude veľmi príjemný. Odhliadnuc od toho, kto bude novú vládu formovať, či bude stredopravá, alebo stredoľavá, to bude rok nepopulárnych opatrení. Niet čo závidieť nikomu, kto do takej vlády vstúpi.

Rada: Slováci by nemali zabúdať na to, čo všetko táto krajina prekonala. Náš príbeh je príbeh neuveriteľného úspechu napriek mečiarizmu či Ficovej vláde so Slotom a s Mečiarom. Dnes je Slovensko demokratickou a slobodnou krajinou, ktorá je v NATO. Ekonomika je v pomerne dobrom stave. S prihliadnutím na to, že dobré roky boli, treba udržať, čo sa dá a s pokorou prijať to, čo je nepríjemné. Vo voľbách treba prihliadať na to, kto za posledných 20 rokov čo urobil. Za akej vlády si občania zlepšili svoje postavenie a situácia v krajine sa zlepšovala. Vyhodnotiť to nebude ľahká vec, najmä po skúsenostiach s poslednou vládou, ktorá problémy ľudí riešila, ale nakoniec sa rozpadla. Treba mať chladnú hlavu pri rozhodovaní.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Joe Biden ukazuje prstom na izraelského premiéra: Naozaj môže toto robiť?
Ilustračné foto
Za podpaľačstvo roky v base: Ruský súd bol nekompromisný, pozrite sa, koľko si chlap odsedí
Hasiči v Hornom i Dolnom Rakúsku majú v dôsledku silných dažďov stovky výjazdov.
Foto
Rakúsko je na nohách! Silné dažde im robia problémy: Aká je situácia na Dunaji?
Dmitrij Peskov.
Kremeľ reaguje na želanie Turecka vstúpiť do zoskupenia BRICS: Aha, čo povedal Peskov
Hrubý retiazkový náhrdelník zabránil guľke vraziť do krku.
Foto
Po vyostrenej hádke sa strieľalo: „Fejk“ na krku chlapíkovi zachránil život!
(ilustračné foto).
Smutná správa: Zomrel najsilnejší muž Československa (†73)
(ilustračné foto)
V Česku po takmer 250 rokoch padol teplotný rekord: Niečo také ešte nezažili!
Umelkyňa je medzi mladými ako ryba vo vode.
FotoVáš Tip
Sklovská dojatá k slzám: Od svojho študenta dostala nevšedný dar! Keď ho uvidíte, hneď pochopíte
Ilustračná fotografia.
Foto
Český umelecký svet v slzách: NAVŽDY odišiel známy herec a režisér
Belgicko pred eurovoľbami zasiahol štrajk farmárov.
Foto
PROTEST v Bruseli aj Poľsku: Farmári sa ostro búria proti EÚ! Blokády a... TOTO sa im nepáči
(ilustr. foto)
Invalida priviezla do nemocnice sanitka: A cesta domov? Slová sestričky ho šokovali
V Bratislave bol v utorok ráno prekročený prvý stupeň povodňovej aktivity
AktualizovanéFoto
VIDEO rozliateho Dunaja: Zo záberov naskakujú zimomriavky! Viaceré oblasti museli uzavrieť