Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.11.2010 13:48 | Správy | Domáce správy

Saške by pomohla liečba v USA: Primár ju nechce podpísať!

Poisťovňa by liečbu Sašky Wagnerovej s rakovinou preplatila, no bývalý ošetrujúci lekár odmieta odporúčacie dokumenty podpísať. Vraj z etických dôvodov!

Zdravotný stav Sašky Wágnerovej (2) sa po operácii v USA zlepšil. Malé dievčatko z Kremnice trpí ojedinelým zhubným nádorovým ochorením - neuroblastómom. Spolu s rodičmi preto Saška vycestovala do Ameriky, kde sa podrobila operácii. A zdá sa, že dopadla dobre! Suma za ošetrovanie malej Slovenky sa vyšplhala na viac ako 100-tisíc dolárov (71 387 €).

Zdalo sa, že príbeh malej bojovníčky speje k šťastnému koncu, avšak náklady presiahli pôvodnú sumu o 100-tisíc dolárov (71 387 €) a budú ešte rásť. Poisťovňa im zrejme túto sumu nepreplatí, aj keď tu taká možnosť je.Sme znechutení a sklamaní z prístupu primára Pavla Biciana. Odporúčajúce papiere pre poisťovňu odmieta podpísať. Vraj nesúhlasil s operáciou v Amerike a navrhoval inú liečbu. Podľa neho sme konali na vlastnú žiadosť a nepodpíše to z etických dôvodov. Na čo sme mali čakať? Kým Saška zomrie? Amerika bola posledná možnosť a my sme to využili. Máme starosti o jej život a teraz ešte takéto komplikácie,“ povedala so slzami v očiach stará mama dievčatka.

Operácia v USA zdá sa Saške pomohla.

Vyjadrenie sa Nový Čas pokúsil získať aj od Pavla Biciana, ten sa však odmietol vyjadriť. Hoci lekári na Slovensku robili pre malú Sašku, čo mohli, na jej stave podľa rodiny nebolo badať zlepšenie. „Saška absolvovala niekoľko chemoterapií v Banskej Bystrici, ale nič nepomáhalo. Bola stále slabšia a strácala sa nám pred očami. Keďže nám povedali, že podobné operácie sa u nás ani v okolitých štátoch nerobia, posledná nádej bola v Amerike,“ povedala Viera Wágnerová, stará mama dievčatka.

Saška je veľká bojovníčka a má chuť žiť. Na Slovensku sledujú jej príbeh stovky ľudí a držia jej palce.

Operácia v zámorí stála takmer 100-tisíc dolárov (71 387 €). Saške sa na ňu vyzbierali ľudia z celého Slovenska a rodina Wágnerovcov nakoniec potrebné financie získala. Teraz je dievčatko už po operácii, no čakajú ho ďalšie vyšetrenia. Náklady na liečbu tak vzrástli o ďalších viac ako 100-tisíc dolárov (71 387 €). Aspoň časť z tejto sumy by Wágnerovci mohli získať z poisťovne, kde je Saška poistená. Chýba k tomu však spomínaný podpis Pavla Biciana, primára Kliniky pediatrickej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.

Primár Kliniky pediatrickej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Pavel Bician.

Malej Saške zákerná choroba zasiahla brušnú dutinu i obličky. „Lekári v Amerike ju operovali viac ako 6 hodín a nádor i takmer všetky metastázy jej vyoperovali. Jej stav sa zlepšil, už jej dokonca rastú aj vlásky,“ dodala s nádejou Viera Wágnerová.

Stanovisko poisťovne

Na to, aby zdravotná poisťovňa mohla v zmysle platnej legislatívy schváliť plánovanú liečbu v zahraničí z prostriedkov verejného zdravotného poistenia, je potrebné, aby ošetrujúci lekár vystavil návrh na liečbu v cudzine, teda v tomto prípade v USA. „Takýto návrh od žiadneho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti nebol vystavený, preto sme sa ako zdravotná poisťovňa nemohli k schvaľovaciemu procesu vyjadriť,“ uviedla Judita Smatanová, hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne.

Zákerný neuroblastóm

Týmto ochorením bývajú postihnuté skoro výlučne malé deti do 8 rokov. V 25 až 30 percentách sa prvé príznaky ochorenia objavujú už v prvých 12 mesiacoch života dieťaťa. Pri neuroblastóme sa zvrhnú veľmi mladé bunky nervového systému, ktorý okrem iného ovplyvňuje aj krvný tlak. Pretože tieto nervy prebiehajú na zadnej stene brušnej dutiny a hrudného koša, neuroblastómy sa vyskytujú v bruchu, panve, hrudníku a na krku.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Izraelské jednotky ovládli palestínsku stranu priechodu Rafah.
Izrael mlčí: Dokazuje video, čo sa naozaj stalo v Rafahu?!
View of russian flag behind barbed wire against cloudy sky. Concept.
Zadržali ruského vysokopostaveného predstaviteľa! Zdvihne vás zo stoličky, čo mal spraviť
Poslanci neodvolali Martinu Šimkovičovú, ostáva ministerkou kultúry.
AktualizovanéFoto
Návrh na odvolanie Martiny Šimkovičovej: Poslanci rozhodli, či ostáva ministerkou kultúry
(ilustračné foto)
Chcete žiť dlhšie? Odborníci upozorňujú: TÝCHTO jedál sa zbavte!
Baňa ilustrák
Aktualizované
Tragédia v Poľsku: 15 robotníkov zavalilo v uhoľnej bani! Smutné následky
(ilustračná foto).
Hraničné zásoby krvných skupín: Transfúzna služba vyzýva na darovanie! Kto môže pomôcť?
Mestská veža v Trnave.
Dominanta Trnavy sa ponorí do ticha: Niečo také sa udeje raz za desať rokov! Čo je za tým?
Na snímke výhľad na mesto Martin.
Pritiahne mesto Martin nových obyvateľov? Do výstavby atraktívneho projektu sa vrazia milióny!
Vodička prekročila povolenú rýchlosť o 56 km/h.
Žena za volantom dupla na plyn: Mala naponáhlo! Predpísanú rýchlosť nechala ďaleko za sebou
Blinken na neohlásenej návšteve Ukrajiny
Minister z USA nečakane navštívil Ukrajinu: Putin bude zúriť, čo priniesol Zelenskému!
Magdaléna Šebestová je po nehode hospitalizovaná v nemocnici.
Foto
Modelka Šebestová po desivej autonehode: Urobila som TOTO a zachránilo mi to život!
Obrovská tragédia: Boxer zomrel po údere v ringu († 29)