Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.08.2010 16:00 | Správy | Domáce správy

Radi sa bojíte? Oravský hrad je plný paranormálnych javov!

O Oravskom hrade kolujú duchárske historky už niekoľko storočí. Málokto vie, že v roku 2008 tam americkí "lovci duchov" urobili výskum.

Ten potvrdil paranormálne javy. A zamestnanci hradu majú so "strašením" tiež svoje skúsenosti. Oravský hrad patrí k najnavštevovanejším slovenským pamiatkam. Jeho tajomná atmosféra priťahuje ľudí ako magnet. V 20. rokoch minulého storočia tu dokonca nakrútili Nemci legendárny nemý horor Nosferatu o grófovi-upírovi. Zdá sa, že strašidlá a "duchovia" majú Oravský hrad v obľube aj dnes...

Svetlo sviečky a postava

Medzi pracovníkmi múzea koluje historka o svetle v priestore hradu. "Jeden zo zamestnancov počas nočnej služby pri kontrole odrazu zazrel v okne Stredného hradu pohybujúce sa svetlo, akoby niekto niesol zažatú sviečku. Svetlo sa pohybovalo v okne Erbovej miestnosti, prešlo do Rytierskej sály a zmizlo. Podlahy boli práve čerstvo natreté, ale kolega, ktorý to tam bežal skontrolovať, na nich nevidel žiadne stopy. A nemohol to byť ani odraz mesiaca, pretože obloha bola zatiahnutá," hovorí historička Oravského múzea Iveta Floreková. "Mnoho pracovníkov, najmä tí empatickejší, cítia zvláštne vibrácie, ktoré môžu byť vyvolané aj samotným tajomným prostredím."

Medzinárodní lovci duchov

Zrejme, aby utíchli rozpory o duchoch, pred dvoma rokmi sa na Oravskom hrade uskutočnil výskum amerického tímu. Paranormálne javy skúmalo šesť špecialistov, tzv. medzinárodní lovci duchov. Hradom a jeho dejinami ich sprevádzal historik Peter Pálka. Vedcom okrem dejín „predstavil“ i najznámejších duchov Oravy.

„Biela pani bola ženou rytiera Dvonča, ktorý jej na Dušičky odsekol ruku. Neborka žila iba do Kvetnej nedele. Čierna pani bola zas druhá manželka Juraja Thurza. Bola dobrou hospodárkou a dodnes vraj kontroluje s lampášom v ruke svoje majetky.“

Špeciálny tím meral paranormálnu aktivitu pomocou tepelných prístrojov a zaznamenával zvuk. Všetci výskumníci mali v jednotlivých priestoroch hradu pocit, že sa okolo nich niečo pohybuje, videli pohybujúce sa tiene a počuli zvuky kľučky pri otváraní a zatváraní dverí.

„Jedna z výskumníčok tvrdila, že v priestore prírodovednej expozície mala pocit, akoby sa jej niečo objavilo pred tvárou a chcelo ju to zastaviť. Ďalší na základe tepelnej energie videli, že sa po schodoch v priestore citadely niečo červené prechádza,“ dodala Floreková.

Americký tím z hradu odchádzal spokojný. Rozhovory s historikom a svedkami aj výsledky meraní im potvrdili, že v priestoroch Oravského hradu naozaj sú paranormálne aktivity. Teda, že na jednom z našich najvýznamnejších hradov straší. A turisti tak majú o dôvod viac prísť si tento hrad pozrieť na vlastné oči...

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Dvojica na rozhodnutie súdu čakala viac než rok.
Foto
Veľká NOVINKA u Vinczeovcov: Súd rozhodol o adopcii Maxíka!
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?
Americká herečka Halle Berry.
Foto
Bývalá Bondgirl je hriešne sexi aj pred 60-kou: Horúci záber, na ktorom je úplne NAHÁ!
(ilustračná fotografia).
Prípravy na novú sezónu lesných požiarov vrcholia: EÚ robí opatrenia, čo sa zmení?
Julian Assange.
Odhalil tajomstvá USA, teraz kvôli tomu trpí: Čo je s väzneným Assangeom? Vážne obavy
Aké je vaše ideálne povolanie podľa znamenia zverokruhu?
Máte problém nájsť si prácu, ktorá vás baví? TOTO je ideálna robota pre vás podľa vášho znamenia!
Sad businessman sitting head in hands on the bed in the dark bedroom with low light environment, dramatic concept, vintage tone color
Chlapi, ak vám TOTO chýba, môžete mať vážny problém: Radšej konajte, dá sa to zvrátiť
Za Daniela Volopicha sa vydala v roku 2007.
Foto
FOTO Verešovej s bývalou láskou: Na široký úsmev zabudnite! Aha, ako sexica reagovala