Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.04.2010 12:01 | Správy | Domáce správy

Boj o kreslo primátora v Košiciach: Lazar chce zažalovať Knapíka!

Kandidát na primátora Košíc Ladislav Lazar zvažuje podanie trestného oznámenia na súčasného primátora Františka Knapíka.

Kandidát na primátora Košíc Ladislav Lazar po porade s právnikom zvažuje, že podá trestné oznámenie za založenie organizovanej skupiny na ľudí, ktorí systematicky pripravovali, organizovali, navrhli a schválili navýšenie základného imania v spoločnosti Kosit za účelom investície v tejto spoločnosti, ktorá má s mestom uzatvorenú zmluvu na odvoz a likvidáciu odpadu a v ktorej je mesto Košice aj menšinovým vlastníkom.

"Projekt a investícia energetického zhodnotenia odpadu pre mesto Košice – Modernizácia spaľovne – etapa 1, sú pripravené neštandardným a nedôveryhodným spôsobom, ktoré poškodzujú záujmy Košičanov," uviedol dnes pre novinármi Lazar. Ako dodal, základom projektu je rekonštrukcia kotla a zakúpenie nového turbogenerátora. Mesto tu navyšuje základné imanie o čiastku 1,2 milióna eur, celková investícia je 22,5 milióna eur, teda ide o najväčšiu investíciu v histórii Kositu.

"Výsledkom investície je, že ju realizuje firma A.T.I., ktorá je prepojená so spoločnosťou Kosit. Čiže majitelia Kositu sami sebe dodajú technológiu. Košičania tak budú dvakrát platiť cenu za odpad," dodal Lazar. Spresnil, že všetci Košičania sa budú musieť takto poskladať na úver, ktorý si mesto bude musieť zobrať, paradoxne od samotnej spoločnosti Kosit.

"Celá transakcia je čudná, netransparentná a amatérska. Primátor mesta klamal, keď tvrdil, že sa to nedá zrealizovať cez eurofondy, pretože na to nie sú výzvy. To nie je pravda. Jedna výzva bola v roku 2009 a druhá je v tomto roku," podčiarkol Lazar. Doplnil, že do Kositu bola privezená používaná a repasovaná turbína a to je dôvod, prečo sa nemohlo mesto uchádzať o fondy z EÚ, ktoré sú viazané na nákup novej technológie. Táto turbína už bola v areáli Kositu uskladnená v októbri 2009, to znamená, že akcia je pripravovaná už dlhodobo. Navyše pri prezentácii investičnej akcie bolo uvedené, že ju bude vykonávať spoločnosť A.T.I. Bez výberového konania, ako dodal Lazar.

"Toto sa mohlo udiať len s vedomím primátora Knapíka, ľudí okolo neho a takisto aj s vedomím pravicovej koalície, ktorá ma v mestskom parlamente väčšinu. Zdá sa, že poslanci a primátor, ktorí tušia, že v ďalšom volebnom období už nebudú na svojich stoličkách, chcú ešte veľmi rýchlo uzavrieť niekoľko zmlúv, ktoré nie sú výhodné pre Košičanov, ale pre niekoho iného," poznamenal ďalej Lazar. Ako dodal, okrem trestného oznámenia chce podať podnet aj na Úrad pre verejné obstarávanie pre podozrenie z porušenia zákona.

"Nie som proti investícii a modernizácii Kositu. Tá je naozaj potrebná a prinesie pre mesto aj benefity. Ale tento spôsob je neuveriteľný," uzavrel Lazar.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol III. a princ Harry
Veľký zvrat v kráľovskej rodine: Harry sa s chorým otcom Karolom III. nestretne!
Foto
Hudáček o svojich problémoch: Kvôli TOMUTO som nechcel ísť na MS!
Z mladej ženy sa stala vdova len 34 hodín po sobáši.
Foto
Laura si vzala svoju životnú lásku († 25) v nemocnici: Vdovou po 34 hodinách!
Do Benátok zavítala herečka Julianne Moore i i herec Vincent Cassel.
Foto
Svetové hviezdy si vyrazili do Benátok: VÝRAZ mladučkej frajerky Cassela hovorí za všetko!
(ilustračné foto).
Rusi sa obuli do americkej mimovládnej organizácie: Vyhlásili ju za neželateľnú, čo im prekáža?
water drop dripping from the tap and water shortage
Používanie vody podľa pravidiel: Katalánsko pristúpilo k vážnym krokom, po mesiacoh prišla nádej
Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc