Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.04.2010 15:24 | Správy | Domáce správy

Zmeny na Pohode po páde stanu: Menej ľudí a posilnená bezpečnosť

Na tohtoročný hudobný festival Pohoda sa dostane asi len 20-tisíc platiacich návštevníkov.

Väčší počet zdravotníckych vozidiel, špeciálne stredisko či osobná prítomnosť meteorológov majú zlepšiť bezpečnosť ďalšieho ročníka hudobného festivalu Pohoda, ktorý sa tradične uskutoční v júli na trenčianskom letisku. Novinárom to dnes povedali organizátori. Tohtoročné prípravy na 14. ročník jedného z najväčších open air hudobných festivalov v krajine ovplyvnila vlaňajšia tragédia, keď si pád festivalového stanu vyžiadal dve obete.

"Sú tam niektoré výnimočné záležitosti ako napríklad zriadenie riskového centra priamo na festivale, alebo zriadenie priameho pracoviska Slovenského hydrometeorologického ústavu priamo na festivale, k čomu by sme možno po minuloročnom nešťastí nepristúpili," povedal ČTK riaditeľ festivalu Michal Kaščák. Úlohou takzvaného risk centra bude podľa Radovana Bránika z tímu krízovej intervencie Modrý anjel zabezpečovať v prípade potreby spojenie všetkých organizačných jednotiek. "V krízovom režime sa toto centrum stane akýmsi komunikačným centrom festivalu," upresnil Bránik.

K informovanosti a bezpečnosti návštevníkov má prispieť aj špeciálny evakuačný plán a stredisko. Komunikáciu zdravotníkov by zasa malo zlepšiť používanie vysielačiek. K dispozícií bude tiež viac zdravotníckych vozidiel. Presný počet však usporiadatelia neuviedli.

K väčšiemu komfortu návštevníkov má podľa Kaščáka napomôcť aj obmedzenie počtu účastníkov festivalu. Limit stanovili na 30.000 ľudí vrátane účinkujúcich a médií, ktorí údajne tvoria jednu tretinu z celkového počtu. Z lístkov v predaji sa už vraj predala viac ako polovica.

Festival sa tento rok uskutoční výnimočne druhý a nie tretí júlový víkend. Dôvodom je, že by sa prekrýval s púťou na Skalke pri Trenčíne. Snahou usporiadateľov bolo po dohode s mestom zabrániť, aby sa v okolí Trenčína konali dve veľké podujatia, tvrdil Kaščák.

Na festivale, ktorý sa začne 8. júla, bude deväť scén. "Opäť to bude kombinácia veľkých scén ako sú open-air pódiá so zastrešenými priestormi až po malé priestory intímnych arén," poznamenal Kaščák.

Medzi ťahúňov tohtoročného festivalu bude patriť britská kapela The xx, punkrocková legenda The Stranglers, kráľovná štýlu funky Sharon Jones. Retro disco osemdesiatych rokov prinesie zasa americké kvarteto Scissor Sisters. Zo slovenských interpretov sa predstaví Jana Kirschner, skupina Collegium Musicum či kapela Para. Kaščák tiež upozornil na vystúpenie Baletu Slovenského národného divadla. Zaujímavosťou bude podľa neho aj účasť Štátnej filharmónie Košice, ktorá pod vedením dirigenta Petra Breinera odohrá hymny približne 25 krajín, z ktorých pochádzajú účastníci festivalu.

Pohoda je najviac navštevovaným festivalom na Slovensku. Naposledy na ňu prišlo asi 33.000 ľudí. Jeho 13. ročník však poznačilo nešťastie, po ktorom organizátori zvažovali, že ho zrušia. Po zmene počasia totiž vietor zvalil stan prikrývajúci jednu z tanečných scén. Pod jeho konštrukciou zomrel mladý muž, v nemocnici neskôr zraneniam podľahlo i mladé dievča. Pri tragédii sa tiež zranili desiatky ľudí.

Kaščák odmietol, že by za vlaňajšiu tragédiu niesli zodpovednosť organizátori. Odborné analýzy podľa neho preukázali pochybenie dodávateľa stanu. Polícia vyšetrovanie ešte neukončila. Veľkokapacitný stan aj napriek vlaňajšej nehode nebude chýbať na Pohode ani tento rok. O jeho bezpečnosť sa bude podľa Kaščáka starať renomovaný dodávateľ zo zahraničia.

Podobne ako po iné roky, organizátori očakávajú i mnoho návštevníkov z okolitých krajín. Približne 15 až 20 percent z celkového počtu účastníkov prichádza podľa Kaščáka z Česka.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!