Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.05.2021 15:00 | Správy | Servis

Najužitočnejší pomocníci v aute: Aké príplatkové doplnky majú naozaj zmysel?

Pokiaľ sa pri výbere vozidla zameriate na najdôležitejšie príplatkové doplnky, môžete ušetriť veľa peňazí.

Ktoré príplatky majú teda naozaj zmysel? Existujú doplnkové prvky, ktoré je lepšie mať na palube a tým zvýšiť hodnotu vozidla pri ďalšom predaji. Preto sme pre každú triedu vybrali zoznam najužitočnejsích pomocníkov.

Čítajte viac: Takto sa na Slovensku kradnú autá! Vieme, čo láka zlodejov najviac

Pre malé vozidlá základom klíma aj navigácia

Pri najmenších vozidlách je každý príplatok cítiť na cene. Napriek tomu by sme nešetrili na rádiu či klimatizácii, tá v horúcich dňoch ovplyvňuje koncentráciu vodiča a následne aj bezpečnosť. Navigácia v mobilnom telefóne dostáva pravidelné aktualizácie a dovedie vás do cieľa relatívne lacno. V ponuke sú dve verzie: buď telefón prenesie svoj obraz na stredový displej pomocou rozhraní Apple CarPlay či Android Auto, alebo ho upevníte do držiaka a napájať ho budete zo siete. 

Otvoriť galériu

 

V strednej triede LED svetlá a kvalitné sedadlá

Väčšina vozidiel sa musí pripraviť na veľa kilometrov. Preto odporúčame príplatok za čo možno najlepšie sedadlá, navigáciu s veľkým displejom a online hlásenie dopravnej situácie. Bezpečnosť zvyšujú LED svetlomety ako aj parkovacia kamera. K tomu sa hodí aj dobré prepojenie telefónu s vozidlom či bezdrôtové nabíjanie štandardom Qi. Otázkou priorít potom zostáva investícia do príjmu digitálneho rádiového vysielania DAB, prípadne do lepšieho audiosystému priamo od výrobcu. Jeho dodatočná montáž býva drahá.

Vo vyššej triede lepší podvozok

V tejto triede to už nemusí byť iba o úžitkovej hodnote, ale aj o radosti z luxusu. Vzduchové pruženie môže najmä v ťažších vozidlách pomôcť vyhladiť nerovnosti vozoviek, dvojité bočné sklá znížia hluk v interiéri. Pohon všetkých kolies zlepší prenos výkonu nielen vozidiel so zadným pohonom a nielen v zime, natáčanie zadnej nápravy výrazne zjednoduší manévrovanie.

LED Matrix svetlomety prinášajú nový zážitok z jazdy v tme, navyše neosvetľujú vodičov idúcich oproti. Pri parkovaní oceníte okrem kamery aj pohľad z vtáčej perspektívy na celé vozidlo. A pokiaľ to potrebujete a využijete, tak sa zamyslite aj nad tretím radom sedadiel v SUV, ktoré pôsobia aj ako rodinné taxíky.

 

Otvoriť galériu

Automobilky združujú prvky výbav do balíkov alebo paketov, pričom ich cena býva výhodnejšia ako súčet jednotlivých prvkov. Nevýhodou však je, že môžu obsahovať aj prvky, ktoré by ste si z nejakého dôvodu nekúpili. Preto si ich vyberajte obozretne. Sú však aj výrobcovia, najmä z Ázie, ktorí ponúkajú niekoľko pevne daných úrovní výbavy a zopár doplnkov. Niekedy si môžete vybrať iba farbu laku či čalúnenia.

Aj tu však platí, že v najvyšších verziách sa nachádzajú už iba prvky, ktoré nemusíte potrebovať. Pokiaľ jazdíte naozaj málo, môžete sa skúsiť zamyslieť nad celoročnými pneumatikami. Ich schopnosti priľnavosti, záberu, brzdnej dráhy a komfortu nedosahujú špeciálne letné či zimné pneumatiky, no ušetríte za výmenu. Za zváženie stojí možnosť väčšej palivovej nádrže. Príplatok býva nízky a zvýši sa celkový dojazd.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: AUTO MOTOR A ŠPORT

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
Ilustračné foto
KVÍZ Máte dobrý všeobecný prehľad? Otestujte sa! 10 otázok preverí vaše znalosti
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?