Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.04.2021 09:00 | Správy | Domáce správy

5 pochybností okolo vakcíny Sputnik V: Prečo sa ňou toľko Rusov odmieta očkovať?!

Nekonečný príbeh! Sputnik V máme na Slovensku už dva mesiace, no stále ním neočkujeme.

„Za normálnych okolností je určité, veľmi malé množstvo prípustné a nespôsobuje to problémy. Samozrejme, pokiaľ by mal byť podiel toho replikujúceho sa adenovírusu vyšší, tak môže nastať infekcia. Ale do akej miery by mohla byť infekcia adenovírusom v mieste vpichu nebezpečná, to si netrúfam hodnotiť,“ povedal virológ Boris Klempa pre Nový Čas. Rusi si následne v stredu odviezli 600 dávok vakcíny zo Slovenska na svoje testy, ktoré by mali trvať zhruba mesiac. Skôr sa očkovanie ruskou vakcínou u nás nezačne.

 

4. Chýbajúce údaje o výrobe

Podmienkou strany SaS, aby sa mohlo Sputnikom očkovať na Slovensku skôr, ako vakcína prejde procesom registrácie EMA, bolo, aby ju otestoval a vydal stanovisko aspoň náš Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Ten však uviedol, že im chýba zhruba 80 % dát a o vakcíne nemôžu povedať, či je bezpečná alebo nie. „Dáta mali byť dodané výrobcom, ale ani po opakovaných výzvach podstatná časť údajov dodaná nebola,“ uviedol ŠÚKL v stanovisku.

Na chýbajúce dáta sa tento týždeň posťažovala Brazília, ktorá dala ruskej vakcíne stopku a najnovšie aj Česká republika. Tamojší liekový ústav neudelí výnimku na očkovanie Sputnikom, pretože dodané dokumenty nestačili, aby mohli vakcínu posúdiť. „Chýbajú napríklad pasáže týkajúce sa výroby alebo kvality,“ povedala riaditeľka českého SÚKL Irena Storová pre Radiožurnál a označila dokumenty za absolútne nedostatočné. Výrobca podľa nej dodal len zlomok toho, čo je v podobných prípadoch bežné.

 

5. Nízka zaočkovanosť Rusov

Ruská vakcína bola zaregistrovaná príslušným národným úradom ako prvá na svete a v krajine ju začali používať už koncom minulého roka. Sputnikom sa v súčasnosti očkuje v približne 50 krajinách sveta, z Európskej únie je to len Maďarsko. Zaujímavé však je, že práve v Rusku, odkiaľ vakcína pochádza, je zaočkovanosť dosť nízka. Krajina vyváža vakcíny do sveta, no z vyše 140 miliónov obyvateľov podali prvú dávku 19 miliónom ľudí a obe dávky siedmim miliónom.

V marcovom prieskume sa v Rusku ukázalo, že až 62 % obyvateľov odmieta Sputnik. Viaceré oblasti zas hlásili jeho výpadok, pre ktorý museli vakcináciu na chvíľu pozastaviť. Nedôveryhodnosť vzbudzuje aj fakt, že prezident Vladimír Putin sa zaočkoval za zavretými dverami namiesto toho, aby tak urobil pred kamerami a povzbudil občanov k tomu, aby sa nebáli vakcinácie. „Nechcem sa hrať na opicu, takže to nebudem robiť pred kamerami, ale určite si dám našu vakcínu, ktorú považujem vo všetkých ohľadoch za najlepšiu na svete,“ povedal ruský prezident.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh