Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.04.2021 19:00 | Tip od Vás | Slovensko

Škandál v mestskej časti Košíc! Poslanec obvinil starostu z gamblerstva, priniesol dôkaz: Reakcia zaskočila všetkých

Škandál v košickej samospráve! Konflikt medzi starostom mestskej časti Sídlisko Ťahanovce Milošom Ihnátom (54) a miestnym i mestským poslancom Miroslavom Špakom (46) vyvrcholil výzvou o odstúpení z postu starostu.

Ihnát vyzval poslancov, aby predložili čo i len jediný dôkaz o tom, že vhodil mincu do herného automatu, a v tom momente odstupuje a vyhlasujú sa nové voľby. Poslanec na miestnom zastupiteľstve ako dôkaz vytiahol súdnu zápisnicu, ktorá má Ihnáta usvedčovať z gamblerstva. Starosta odstúpiť odmieta.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

S prichádzajúcimi voľbami do samospráv sa stupňuje aj boj o voliča.
Atmosféra v košickej mestskej časti Sídlisko Ťahanovce by sa dala doslova krájať. Spor starostu Miloša Ihnáta a poslanca Miroslava Špaka vyvrcholil verejnou výzvou adresovanou všetkým ťahanovským poslancom. Starosta vo vlastnej výzve uviedol, že ak sa dokáže, že čo i len raz hodil mincu do automatu, okamžite sa vzdá mandátu.

Poslanec Špak výzvu prijal a na aprílovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva predložil zápisnicu košického okresného súdu z roku 2013, ktorá detailne opisuje spor Ihnáta s jeho bývalou ženou o výživné. Vo verejne prístupnom dokumente súdna zapisovateľka uviedla, že Ihnát začal chodiť po reštauráciách a hrať hazardné hry a z peňazí, ktoré vysúdil od bývalého zamestnávateľa, mu nič neostalo. Taktiež sa tam uvádza, že Ihnát peniaze prehral na automatoch.

S informáciami v zápisnici Špak konfrontoval Ihnáta naživo počas aprílového zastupiteľstva. „Vy ste nás vyzvali, že stačí jeden náznak a vzdávate sa. Takže ja vás prosím, zbaľte si veci, vypratajte si šuplíky a splňte výzvu, ktorú ste verejne dali všetkým poslancom,” vyzval poslanec starostu. Ten však odmietol odstúpiť. Starosta v reakcii pravosť a autentickosť zápisnice nespochybňoval.

 

“Možno som klamal na súde, poviem pravdu tak, ako je. Čiže som zavádzal určitým spôsobom,“ odvetil Ihnát. Zo slov starostu ostali mnohí poslanci ako obarení. “Naozaj som čakal, že dodrží slovo chlapa a ako vyštudovaný právnik nebude popierať svoju výpoveď na súde,” povedal poslanec. Špak skritizoval, že starosta tak stratil dôveryhodnosť. “Môžeme sa len zamyslieť, akú výpovednú hodnotu majú jeho vety a činy, ktoré ako funkcionár používa, keď zastupuje mestskú časť a ako poslanec mesto a Košický kraj,” upozornil Špak.

Podľa jeho slov výzva, ktorú dal poslancom, nie je splnená. “Pán Ihnát tvrdí, že klamal na súde a teda automaty nehral. Odstúpiť teda kvôli tejto výzve nemusí,” zhodnotil Špak s komentárom, že ako dokáže voličom obhájiť takúto obrovskú špinavosť, je len na ňom a pamäti voličov.

Starosta Ihnát opisuje, že výzve o vzdaní sa postu starostu predchádzalo
dlhodobé vyrývanie a útočenie poslanca Špaka na jeho činnosti, aktivity a prácu. “Hodnotím to ako zásah do súkromia. V rámci predmetného konania bol som v statuse účastníka konania a nie svedok,” opísal starosta Ihnát. Zdôraznil, že vo výzve adresovanej poslancom uviedol, že z postu starostu odstúpi, ak preukáže, že zahral výherný automat a vhodil do automatu mincu. “Toto žiadnym spôsobom nepreukázal a ja som automaty nikdy nehral a vlastne to ani neovládam,” dodal Ihnát.

Vysvetľuje, že jeho súkromný prípad opisovaný v súdnej zápisnici bol veľmi citlivý. Po medializácii získania odškodného 300-tisíc eur od spoločnosti U.S. Steel Ihnáta okamžite kontaktovala jeho bývalá manželka a v súdnom spore žiadala 50-tisíc eur. “Na súde som bol z tohto jej konania nesmierne rozhorčený. Vrátili sa mi všetky zlé spomienky na to, že mi v podstate ukradla moje dieťa. A je pravda, že som tvrdil rôzne veci, ktoré mali moje peniaze ochrániť,”
uviedol Ihnát.

Starosta tvrdí, že nemá dôvod odchádzať z funkcie. “Nepoškodil som nikdy nikoho z občanov ani samosprávu. Svoju verejnú činnosť si vykonávam s plným nasadením. Možno niekto vníma moje konanie vtedy na súde za nevhodné, či možno amorálne. Chcem však vidieť jedinú osobu, ktorá by konala tak, že by sa v obdobnej situácii vzdala sumy 50-tisíc v prospech osoby, ktorá mu zlomila srdce a zničila vzťah s dcérou,” odôvodňuje Ihnát svoje konanie. Dodal, že sa nepreukázalo, že zahral výherný automat a vhodil do automatu mincu. “Časť poslancov sa od začiatku proti mne postavila, boli to najmä neúspešní kandidáti na moju funkciu, asi to nie je ojedinelý prípad. V závere však v podstate odsúhlasia všetky návrhy, lebo myslím že s tímom úradu pripravujeme kvalitné návrhy, ktoré posúvajú mestskú časť vpred a tá sa rozvíja, aj keď s ťažkosťami kvôli katastrofálnej situácii s pozemkami,” dodal starosta.

Čo na situáciu hovorí Michal Kaliňák - odborník na miestnu
samosprávu?

“Vyjadrenie starostu o výzve o odstúpenie nekorešponduje s kompetenciami zastupiteľstva ani samotného starostu. Bolo to možno jeho všeobecné konštatovanie, ktoré sa stalo predmetom politických sporov. Tu by si mali poslanci aj starosta uvedomiť, že ich nevolili preto, aby sa osočovali, ale aby v deň volieb mohli ohodnotiť výsledky ich práce. Z hľadiska kompetencií môže starosta kedykoľvek odstúpiť, nemusí k tomu udať dôvod. Ak by aj došlo v týchto dňoch k odstúpeniu, bol by menovaný zástupca starostu, aby doviedol mestskú časť do doplňujúcich volieb. Nový starosta by vládol už len niekoľko pár mesiacov. Ak by sa doplňujúce voľby mali uskutočniť najneskôr 6 mesiacov do volieb, v tom prípade by už doplňujúce voľby neboli."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov