Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.04.2021 13:55 | Správy | Servis

Ako si ochrániť vozidlo pred krádežou: 8 trikov, ktoré zlodejov dostanú do úzkych

Zlodeji majú zálusk na nové aj ojazdené autá. Krádeži sa však dá predísť, alebo aspoň minimalizovať riziko odcudzenia správnou metodikou zabezpečenia vozidla. Na čo treba myslieť, keď opúšťate auto?

ČÍTAJTE VIAC: Ako zlodeji vedia, v ktorom aute je mobil či notebook? Majú na to jednoduchú metódu, môžete si ňou overiť bezpečnosť aj vy

Alarm/kontrola polohy vozidla

Ponuka alarmov je veľmi bohatá. Od jednoduchých až po zložité. Viac ochrany ponúkajú systémy, ktoré snímajú aj pohyb vo vozidle. Novinkou sú alarmy, ktoré nečakaný pohyb vozidla nahlásia priamo majiteľovi na mobilný telefón. Takisto môžu nedovolenú manipuláciu s vozidlom hlásiť aj priamo na políciu. V tom prípade pomáha aj sledovanie vozidla cez GPS. V tomto smere veľmi pokročili aj automobilky. Mnohé už ponúkajú prepojenie vozidla s mobilným telefónom pomocou aplikácie. Tá priamo hlási, kde sa vozidlo nachádza. A dokáže poslať výstražnú správu, ak sa do vozidla snaží niekto dostať, prípadne ak opustí vami vyhradenú oblasť.

Odpojenie batérie

 

Okrem alarmov existuje aj ďalšie zariadenie, ako si auto ochrániť pred zlodejmi. Ide o prerušenie dodávky prúdu do elektrickej inštalácie vozidla. Diaľkovým ovládaním sa preruší napájanie z batérie. Zariadenie sa montuje medzi akumulátor a napájací kábel tak, že jeho demontáž je veľmi náročná. Premyslenejšie systémy odpájajú viacero elektronických okruhov a spoja sa len vtedy, keď zistia prítomnosť potrebného zariadenia.

Ochranné fólie na sklá

Sťažujú rozbitie okna, a tak aj vniknutie do vozidla. Pomáhajú najmä vtedy, ak by sa zlodeji chceli dostať k predmetom vo vozidle. Cena takejto ochrany sa odvíja od veľkosti presklenej plochy.

Pieskovanie skiel

Prístupnosť VIN čísla, čo je niečo ako rodné číslo závisí každého automobilu, záleží od jeho umiestnenia. Ak si ho dáte pieskovaním vyznačiť na bočné okná a cenné dielce, uľahčíte jeho prístupnosť policajtom pri pátraní po zmiznutom vozidle, prípadne dielce pre zlodeja znehodnotíte.

Zámok radenia

Zámok v blízkosti radiacej páky či prevodovky pomáha tak, že po zaradení vopred definovaného stupňa (najčastejšie spiatočka, jednotka, v prípade vozidiel s automatickou prevodovkou poloha P) mechanicky zablokuje radiacu páku či volič automatickej prevodovky. Výhodou je bezpečnostný zámok, ako aj to, že mechanizmus je ťažko prístupný.

Ochrana na ventil

Nádstavec na ventil pneumatiky funguje tak, že po rozjazde ho odstredivá sila uvoľní a následne sa vypustí vzduch v pneumatike. Treba si však dávať pozor, aby sa vám takéto zariadenie nevypomstilo. To v prípade, ak ho pred odjazdom zabudnete sňať z ventila.

Ochranný kryt na kľúč

Keďže mnoho vozidiel s bezkľúčovým prístupom sa dá otvoriť tak, že zlodeji si načítajú vysielacie frekvencie kľúča, jednou z možností, ako im znemožniť ich prácu, je uložiť kľúč do špeciálneho puzdra, ktoré chráni pred elektromagnetickým žiarením. Je to veľmi podobné ako v prípade ochrany platobných kariet. Účinnosť je však otázna, odporúčame vyskúšať si to priamo v predajni.

Mechanická ochrana

Vozidlo si pred krádežou môžete ochrániť aj mechanicky. Dnes to už veľmi nevídať, no kedysi bývali veľmi populárne tyče na riadenie a zámky na pedále. Tie svojím umiestnením a polohou zabraňovali otočeniu volantu, prípadne stlačeniu pedálov. Alternatívou je niečo veľmi podobné ako policajná papuča na koleso, ktorá sťaží jeho pohyb.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: AUTO MOTOR A ŠPORT

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva