Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.04.2021 13:55 | Správy | Servis

Ako si na sezónu pripraviť motorku: TOP 7 vecí, ktoré treba sledovať

Servis netreba podceňovať!

ČÍTAJTE VIAC: Celebrity, ktoré prežili nehodu na motorke: Pestrosť tohto zoznamu je prekvapujúca

Vášniví motorkári si svoje stroje pripravujú aj v zime, no pred prvou poriadnou jazdou sa oplatí urobiť veľkou prehliadku stroja. Okrem toho však netreba zabúdať ani na priebežnú údržbu. Aké faktory teda treba sledovať?

 

Sledovať stav batérie

Moderné nabíjačky a udržiavačky sú síce robené špeciálne na motocykle a majú super softvér, ale napriek tomu sú aj nové batérie, ktoré zimu neprežijú. Medzi osvedčené recepty preto patrí aj baterku úplne vybrať, uložiť do izbovej teplote a z času na čas skontrolovať napätie. Ak je pod 12,4 V, napojiť ju na udržiavačku alebo nabíjačku, až dokým neukáže, že je všetko v poriadku. Potom odpojiť a nechať tak, až kým napätie zase neklesne pri 12,4 V. Baterka môže zostať aj v stroji, ak je v garáži teplota aspoň nad 15 stupňov.

 

 

Odstaviť do sucha

Garáž je super, nie však vlhká, to je peklo pre celý motocykel. Rovnako tak aj nepriedušné prekrytie. Ak motorka zimuje v interiéri, netreba ju zakryť úplne celú, lebo pod nepriedušnou plachtou (čo je väčšina dostupných) sa zráža vlhkosť. Môže vznikať hrdza a niekde aj plesne, napríklad na sedle. Preto je lepšie zakryť iba zvrchu, aby na ňu nepadal prach a z času na čas odkryť a prevetrať. A občas vyvetrať aj celý priestor, v ktorom je motocykel. Alebo si ho nasťahujte do obývačky ako dekoráciu.

 

Čistota pol života

Zima je najvhodnejší čas na detailnú hygienu. Čupnite si k motocyklu, popozerajte všetky zákutia, vyčistite všetko, na čo sa počas sezóny ani nepozriete. Pri takomto detailnom obzeraní možno nájdete nečakané veci: priesak oleja, zvyšky zrazeného vtáka (stalo sa mám), skrutku v pneumatike, hrdzu a podobne. Zima je zároveň najvhodnejšie obdobie na objednanie prípadných poškodených dielcov. Kto nechce svojmu stroju uškodiť a nemá ho iba ako spotrebný materiál, nemal by s ním jazdiť po nasolených cestách (ani keď sa náhle oteplí, lebo soli je tam stále dosť).

 

Ošetrujte s rozumom

Ak človek nie je barbar, pri čistení by nikdy nemal používať drôtenú stranu kuchynskej špongie. Tá vie narobiť škrabance do laku, hliníka a najmä na plexištít. Vhodné sú utierky z mikrovlákna, jelenica alebo staré dobré flanelové košele.

 

Namazať zabudnuté

Ľudia často zabúdajú na takú drobnosť, ako je namazanie čapu brzdovej a spojkovej páčky, pritom ich chod veľmi ovplyvňuje jazdu (uchytenie treba rozobrať a vybrať, inak to nemá zmysel). Rovnako zámok sedla. Na tieto veci je najlepšie použiť vazelínu, ktorá vydrží dlhšie než mazadlo v spreji. Prípadne, ak máte, tak aj prípravky s prídavkom teflónu či grafitu.

 

Pozor na brzdy

Keď už sa človek pri motocykli skláňa, môže rovno vyčistiť brzdové kotúče, strmene a celé kolesá. Treba však použiť čistič na brzdy v spreji, nič iné. Podstatné je, aby majiteľ sám nič nerozoberal, pretože všetko okolo bŕzd sa doťahuje na presný moment a s lepidlom na závity. Rovno môžete vyčistiť aj ráfiky a lúče kolesa. Často sa po takomto vyčistení ľudia sami čudujú, aké majú zrazu pekné kolesá a brzdové strmene.

Otvoriť galériu

Škodlivá pena

Verejné umyvárky nie sú pre motocykle vhodné. A pena, ktorá sa na nich používa, môže byť pre motocykle až škodlivá. Viacero výrobcov používa brúsený hliník bez lakovania a na ňom zostávajú fľaky. Niektoré motocykle majú nálepky na laku, nie pod ním, prípadne 3D nálepky, a to všetko môže vysoký tlak vody poškodiť. Poctivá ručná robota je kľúčová vec, a kto si ju chce zjednodušovať verejnou umyvárkou, má zarobené na problémy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: AUTO MOTOR A ŠPORT

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka