Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2021 11:24 | Správy | Zahraničné správy

Moslimom sa začína pôstny mesiac ramadán: Čo dovolia veriacim jednotlivé krajiny?

Pre moslimov na celom svete sa v utorok začína pôstny mesiac ramadán, ktorý sa už druhý rok po sebe nesie v znamení obmedzení súvisiacich s pandémiou infekčnej choroby COVID-19.

Väčšina z 1,8 miliardy moslimov na svete bude posvätný mesiac sláviť zdržanlivo, v kruhu rodiny. Reštrikcie prijaté v mnohých krajinách im neumožnia tradičné večerné a nočné stretnutia v kaviarňach, veľké večere iftár s blízkymi či oslavy v uliciach. Ďalším dôsledkom pandémie je, že vo väčšine moslimských krajín bola zrušená distribúcia jedál, ktoré sociálne odkázaným ľuďom obvykle poskytovali charitatívne organizácie. Tisíce ľudí tak prídu o teplé jedlo, ktorým sa prerušuje denný pôst.

V snahe zabrániť zhromažďovaniu ľudí niekoľko krajín, napríklad Libanon, Tunisko a Maroko, zaviedlo zákaz nočného vychádzania na celý ramadán. V Libanone úrady zakázali aj tradičné veľké hostiny na záver denného pôstu, ale povolili návštevu mešít, i keď len na 30 percent ich kapacity. Veriaci tam môžu prísť po predchádzajúcej registrácii na internetovej platforme.

Vláda najľudnatejšieho moslimského štátu na svete - Indonézie - rozhodla o obmedzení počtu veriacich v mešitách na 50 percent ich obvyklej kapacity. Od veriacich sa vyžaduje, aby mali prekryté nosy a ústa a priniesli si vlastné modlitebné koberčeky. Napriek týmto opatreniam veriaci oceňujú, že sa budú môcť stretávať v mešitách aspoň obmedzene, keďže vlani to pre pandémiu nebolo možné vôbec. Niekoľko regiónov v Indonézii, kde došlo k prudkému nárastu počtov nakazených, však úplne zakázalo zhromažďovanie. Duchovní vyzvali ľudí, aby sa modlili doma. Indonézske úrady obmedzili aj možnosť cestovať po krajine, i keď návštevy príbuzných sú počas ramadánu tradíciou.

 

Úrady Saudskej Arábie, ktorá je domovom najposvätnejších svätýň islamu, potvrdili, že ramadán sa začne v utorok. Súčasne oznámili, že počínajúc týmto dňom môžu tzv. malú púť do Mekky (umrah) vykonať iba ľudia zaočkovaní proti chorobe COVID-19.

V Spojených arabských emirátoch úrady tiež zaviedli prísne opatrenia a odporúčajú vyhýbať sa počas ramadánu večerným zhromaždeniam, obmedziť rodinné návštevy a vyhnúť sa distribúcii a výmene jedál medzi domácnosťami a rodinami.

Podobne ako v Indonézii aj v Egypte sú tento rok obmedzenia počas ramadánu oveľa menej prísne ako vlani. V niektorých mešitách budú povolené spoločné modlitby s obmedzeným počtom veriacich. Zabezpečené je aj ich vysielanie naživo v televízii. Kurzy a semináre, zvyčajne organizované v mešitách, sa však konať nebudú.

Štát Johor v malajzijskej federácii síce povolil každodenné večerné modlitby v mešitách bez obmedzenia počtu ľudí. Úrady však naznačili, že tieto obrady by mali byť vyhradené predovšetkým pre mužov.

Vláda v Pakistane, ktorý zápasí s treťou vlnou pandémie, so zatiaľ s najväčším počtom úmrtí, vyzvala imámov mešít, aby povolili modlitby iba na otvorených nádvoriach a dôsledne trvali na zachovávaní rozstupov medzi veriacimi. V susednej Indii, ktorá je domovom 1,3 miliardy ľudí, zdravotníci v posledných týždňoch zápasia s obrovským nárastom prípadov, čo viedlo k vydaniu zákazov nočného vychádzania a obmedzeniu pohybu ľudí a ich aktivít.

Agentúra AFP v tejto súvislosti pripomenula upozornenie odborníkov, že zhromaždenia veľkého počtu ľudí - väčšinou bez prekrytia nosu a úst - nedávno prispeli k nárastu počtu nakazených v Indii, keď hinduistickí pútnici v meste Haridvar slávili sviatok Kumbh Méla.

Maria Van Kerkhove, technická riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre sféru COVID-19, podľa AFP uviedla, že svet sa momentálne nachádza v "kritickom bode" pandémie. "Trajektória tejto pandémie rastie ... exponenciálne. Toto nie je situácia, v ktorej by sme chceli byť po 16 mesiacoch pandémie, keďže máme k dispozícii účinné kontrolné opatrenia."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Beckov, Slovakia: Aerial view of famous Beckov Castle in Nove Mesto nad Vahom, Slovakia at clear summer day.
Váš Tip
Novinka na hrade Beckov: Je prvá kultúrna pamiatka na Slovensku, kde bude...!
Close up of a calculator and euro money in a financial analyzing concept
Štátny rozpočet v červených číslach? Vláda bude dnes schvaľovať záverečný účet!
Foto
Hudáček o svojich problémoch: Kvôli TOMUTO som nechcel ísť na MS!
Ak kliešťa odstránite rýchlo, nemusí sa stihnúť preniesť nákaza.
PRÍZNAKY chorôb z kliešťa: Ak sa po 4 dňoch sa objaví TOTO, musíte konať
Bombu zhodili na sekundárny cieľ - Nagasaki
Foto
Pred 79 rokmi skončila 2. svetová vojna: 6 vecí, ktoré vás v škole nenaučili!
(ilustračné foto)
Máte problémy so spánkom? Všetko môže zmeniť táto vec! Riešte to skôr, ako bude neskoro
(ilustračné foto)
Viete, ako správne vykať? Po tomto návode sa už nepomýlite: Dobre čítajte!
Do Benátok zavítala herečka Julianne Moore i i herec Vincent Cassel.
Foto
Svetové hviezdy si vyrazili do Benátok: VÝRAZ mladučkej frajerky Cassela hovorí za všetko!
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to