Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.04.2021 12:45 | Správy | Domáce správy

Vášáryová, Kukan a ďalší naložili Matovičovi: Slová, po ktorých minister ani nezaspí!

Bezprecedentné poníženie a zneváženie slovenskej diplomacie, ignorovanie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, nerešpektovanie kompetenčného zákona a porušovanie pravidiel a diplomatických zvyklostí v medzinárodných stykoch i poškodenie povesti a dobrého obrazu SR v zahraničí.

Aj takto vnímajú bývalí slovenskí diplomati udalosti okolo zahraničných ciest ministra financií a expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) v uplynulom týždni.

"My bývalí diplomati, ktorí sme v minulosti prispievali k budovaniu úspešného obrazu nášho štátu a presadzovaniu jeho záujmov v zahraničí, veríme, že vláda ako celok bude spoločne s ostatnými ústavnými činiteľmi dbať o to, aby nedochádzalo k poškodzovaniu dobrého mena Slovenska v zahraničí, a, naopak, v oblasti vnútornej a zahraničnej politiky bude konať v prospech národných a štátnych záujmov Slovenskej republiky a jej občanov. V tomto vidíme ďalšiu perspektívu pre Slovensko ako rešpektovaný členský štát medzinárodného spoločenstva," uviedli v spoločnom stanovisku.

Hovoria o bezprecedentnom ponížení a znevážení slovenskej diplomacie pri organizácii a realizácii Matovičových ciest do Moskvy a do Budapešti. Tvrdia, že v oboch prípadoch bol ignorovaný rezort diplomacie a došlo k nerešpektovaniu kompetenčného zákona a k hrubému porušeniu v medzinárodných stykoch zavedených pravidiel a diplomatických zvyklostí.

 

"Navyše sa pán minister financií veľmi ponižujúco vyjadril voči rešpektovaným odborným inštitúciám nášho štátu. Nepochybne bol v zahraničí poškodený obraz a povesť Slovenskej republiky ako štátu a zvlášť jej výkonnej moci. Od Slovenska ako člena EÚ a NATO sa očakáva štandardné vystupovanie a súladné konanie všetkých členov vlády, ktorí majú v zahraničí reprezentovať jednotnú politiku štátu," poznamenali. Zdôraznili, že zodpovednosťou každého predstaviteľa štátu je prispievať k budovaniu dobrého mena vlastnej krajiny. "Čo nie je možné zabezpečiť svojvoľným konaním a neštandardným vystupovaním, ako sa to stalo v týchto prípadoch," dodali.

Pod stanovisko sa podpísali bývalí diplomati Pavol Demeš, Igor Furdík, Peter Holásek, Mária Krásnohorská, Eduard Kukan, Stanislav Vallo, Magdaléna Vášáryová, Ján Voderadský, Peter Weiss.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas
V Titanicu hral postavu kapitána "nepotopiteľnej" lode.
Foto
Zomrel kapitán († 79) z Titanicu! Na FOTO krátko pred smrťou bol na NEPOZNANIE
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Rázny krok z Česka! S tým Putin nebude spokojný: Znamená to len jednu vec