Streda 12. 5.
Pankrác
12.04.2021 11:42 | Správy | Domáce správy

Valí sa to naňho z každej strany: Hegerovi prišiel otvorený list, postaví sa Matovičovi?!

Vedci z iniciatívy Veda pomáha COVID-19 vyzývajú predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO), aby sa v mene Vlády SR ospravedlnil za neprijateľné vyjadrenia ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) na adresu slovenských vedcov a vedeckých inštitúcií, ktoré sa dotýkajú nielen ich cti, ale aj dobrého mena SR.

Vedci adresovali predsedovi vlády otvorený list, v ktorom ho zároveň žiadajú o verejnú ochranu tých, ktorí sa v dôsledku vystupovania ministra financií stali terčom nenávistných či život ohrozujúcich prejavov. Informoval o tom hovorca iniciatívy Richard Kollár.

Iniciátori výzvy zároveň uviedli, že na celom svete je zvykom, že rokovania o zdravotnej stránke pandémie sa vedú doma aj v zahraničí za prítomnosti zástupcov kompetentných rezortov. „Rozumieme delikátnosti deľby kompetencií, ale uvítali by sme, keby ste sa svojou autoritou zasadili o všeobecné akceptovanie novej situácie a nového rozdelenia úloh vo vláde,“ uviedli signatári vo výzve. Hegera tiež žiadajú, aby z pozície predsedu vlády urobil všetko pre to, aby sa dodržiavali pravidlá pri presadzovaní opatrení na zvládnutie pandémie a bola zabezpečená ich kontrola. Skonštatovali, že žiadny pragmatizmus nemôže ospravedlniť neetické správanie a hrubé porušovanie noriem slušného správania.

Signatári upozornili, že slovenské vedkyne a vedci doma aj v zahraničí dobrovoľne pomáhajú pri riešení výziev, ktoré kríza priniesla, a to aj napriek tomu, že veda a výskum nie sú na Slovensku financované rovnako štedro ako vo väčšine krajín Európskej únie (EÚ). „Preto je pre nás absolútne neprijateľné, ak ktorýkoľvek člen vlády nielenže spochybňuje prácu vedcov či vedeckých inštitúcií, ale ich aj bezdôvodne uráža, útočí na nich a osočuje ich,“ zdôraznila v liste iniciatíva. Doplnili, že slovenskí vedci postupovali vždy profesionálne, zodpovedne, apoliticky, dodržujúc zákony a etické princípy. Tak, ako je to štandardné vo všetkých moderných, kultivovaných a politicky vyspelých krajinách.

„Presne v tomto duchu, na základe požiadavky ministerstva zdravotníctva, pracovali aj kolegovia zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a Slovenskej akadémie vied na vyhodnocovaní kvality neregistrovanej vakcíny,“ uzavreli vedci z iniciatívy Veda pomáha - COVID-19.

Matovič vo svojom tlačovom vyhlásení v piatok 9. apríla potvrdil, že Rusko požiadalo Slovensko o vrátenie 200-tisíc dávok vakcíny Sputnik V, ktoré sú šesť týždňov uskladnené na Slovensku. „Dôvod, prečo sa rozhodli vypovedať zmluvu, je, že sa cítia mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie tejto vakcíny neregistrovanému laboratóriu,“ povedal Matovič.

„Predseda vlády Eduard Heger sa už vyjadril, že má v úcte vedcov na Slovensku a rovnako nepovažuje za správne, aby sa obchádzala slovenská diplomacia v rámci pracovných aktivít slovenských ústavných činiteľov v zahraničí,“ uviedol pre agentúru SITA Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Doplnili, že premiér má eminentný záujem na upokojení situácie, ktorá vznikla okolo ruskej vakcíny Sputnik V, a o návrat k vecnému dialógu a odborným argumentom.

Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Madonnina dcéra ukázala tangáče: Aká matka, taká Lourdes
Alžbeta II. má za sebou prvé veľké vystúpenie od smrti manžela: Aha, kto ju sprevádzal
Na školu v ruskej Kazani zaútočil bývalý žiak: Vraždil deti, lebo si myslel, že je boh
Izraelský minister obrany varuje islamistov z hnutia Hamas: Toto je iba začiatok
Vakcinácia v Európskej únii: Ako sa dá zabrániť výpadkom očkovacích látok? Klus to povedal na rovinu
Situácia sa vyostruje: Izraelská armáda zabila Palestínčana v Predjordánsku
Muž stratil v mori snubný prsteň za 820 €: Rybka povedala áno!
Indická rieka Ganga vyplavila ďalšie desiatky mŕtvol: Úrady si nevedia dať rady
Hamas vypálil rakety na izraelské mesto Tel Aviv: Zdravotníci potvrdili smrť ženy
Ozval sa jeden z hlavných nepriateľov Izraela: Tvrdý odkaz iránskeho vodcu
Ohavné! V Grécku zaškrtili mladú ženu v jej vlastnom dome: Vláda vypísala odmenu za informácie