Pondelok 27. 9.
Cyprián
12.04.2021 11:42 | Správy | Domáce správy

Valí sa to naňho z každej strany: Hegerovi prišiel otvorený list, postaví sa Matovičovi?!

Vedci z iniciatívy Veda pomáha COVID-19 vyzývajú predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO), aby sa v mene Vlády SR ospravedlnil za neprijateľné vyjadrenia ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) na adresu slovenských vedcov a vedeckých inštitúcií, ktoré sa dotýkajú nielen ich cti, ale aj dobrého mena SR.

Vedci adresovali predsedovi vlády otvorený list, v ktorom ho zároveň žiadajú o verejnú ochranu tých, ktorí sa v dôsledku vystupovania ministra financií stali terčom nenávistných či život ohrozujúcich prejavov. Informoval o tom hovorca iniciatívy Richard Kollár.

Iniciátori výzvy zároveň uviedli, že na celom svete je zvykom, že rokovania o zdravotnej stránke pandémie sa vedú doma aj v zahraničí za prítomnosti zástupcov kompetentných rezortov. „Rozumieme delikátnosti deľby kompetencií, ale uvítali by sme, keby ste sa svojou autoritou zasadili o všeobecné akceptovanie novej situácie a nového rozdelenia úloh vo vláde,“ uviedli signatári vo výzve. Hegera tiež žiadajú, aby z pozície predsedu vlády urobil všetko pre to, aby sa dodržiavali pravidlá pri presadzovaní opatrení na zvládnutie pandémie a bola zabezpečená ich kontrola. Skonštatovali, že žiadny pragmatizmus nemôže ospravedlniť neetické správanie a hrubé porušovanie noriem slušného správania.

Signatári upozornili, že slovenské vedkyne a vedci doma aj v zahraničí dobrovoľne pomáhajú pri riešení výziev, ktoré kríza priniesla, a to aj napriek tomu, že veda a výskum nie sú na Slovensku financované rovnako štedro ako vo väčšine krajín Európskej únie (EÚ). „Preto je pre nás absolútne neprijateľné, ak ktorýkoľvek člen vlády nielenže spochybňuje prácu vedcov či vedeckých inštitúcií, ale ich aj bezdôvodne uráža, útočí na nich a osočuje ich,“ zdôraznila v liste iniciatíva. Doplnili, že slovenskí vedci postupovali vždy profesionálne, zodpovedne, apoliticky, dodržujúc zákony a etické princípy. Tak, ako je to štandardné vo všetkých moderných, kultivovaných a politicky vyspelých krajinách.

„Presne v tomto duchu, na základe požiadavky ministerstva zdravotníctva, pracovali aj kolegovia zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a Slovenskej akadémie vied na vyhodnocovaní kvality neregistrovanej vakcíny,“ uzavreli vedci z iniciatívy Veda pomáha - COVID-19.

Matovič vo svojom tlačovom vyhlásení v piatok 9. apríla potvrdil, že Rusko požiadalo Slovensko o vrátenie 200-tisíc dávok vakcíny Sputnik V, ktoré sú šesť týždňov uskladnené na Slovensku. „Dôvod, prečo sa rozhodli vypovedať zmluvu, je, že sa cítia mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie tejto vakcíny neregistrovanému laboratóriu,“ povedal Matovič.

„Predseda vlády Eduard Heger sa už vyjadril, že má v úcte vedcov na Slovensku a rovnako nepovažuje za správne, aby sa obchádzala slovenská diplomacia v rámci pracovných aktivít slovenských ústavných činiteľov v zahraničí,“ uviedol pre agentúru SITA Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Doplnili, že premiér má eminentný záujem na upokojení situácie, ktorá vznikla okolo ruskej vakcíny Sputnik V, a o návrat k vecnému dialógu a odborným argumentom.

Autor: SITA

Výsledky volieb v Nemecku sú tesné: Sociálni demokrati sú na čele
Nemecko žije politikou: Krajinské voľby poznačili značné problémy
Speváčka Grimes a miliardár Elon Musk: Sú aj spolu, aj od seba!
Mladí v Nemecku volili predovšetkým liberálov: Sociálni demokrati ostali ďaleko v úzadí
PR článok
Umelé kvety - budúcnosť, alebo predsudky?
Debakel konzervatívcov v Nemecku! Slabý líder, deficit znalostí: Dôvody, pre ktoré nevyhrali
Manželstvá osôb rovnakého pohlavia budú realitou: V referende ich podporilo 64,1 % voličov
Novú vládu chcú v Nemecku pred Vianocami: Merkelová však môže ostať kancelárkou ešte celé mesiace
Mourinhov AS prehral v rímskom derby nad Laziom: Juventus sa otrepal a opäť zvíťazil
Do parlamentu v Hornom Rakúsku sa dostali odporcovia povinného očkovania: Aký je ich ďalší plán?
Spišská deklasovala v zápase nováčikov Prešov: Úradujúci majster prehral doma rozdielom triedy
Stúpajúca forma Arsenalu Londýn: V londýnskom derby uštedril „facku“ Tottenhamu!