Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2021 18:05 | Správy | Zahraničné správy

Spahn bije na poplach: Ak okamžite nepodnikneme masívne protiopatrenia, následky budú veľmi vážne

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v piatok varoval, že ak budú počty nakazených naďalej stúpať, v apríli môže dôjsť v krajine k preťaženiu zdravotníckeho systému.

Informovali o tom agentúry AP a DPA. "Počty nakazených rastú príliš rýchlo a situáciu ešte viac sťažujú varianty vírusu," uviedol Spahn na pravidelnej piatkovej tlačovej konferencii. "Ak to takto nekontrolovateľne pôjde ďalej, hrozí, že náš zdravotnícky systém sa v priebehu apríla dostane na hranu vyťaženosti," konštatoval. Navyše je potrebné počítať s tým, že infikovaných bude podobne veľa ako cez zimu.

Šéf Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler povedal, že vidieť "jasné signály", že tretia vlna nákazy, ktorá sa práve začala, môže byť ešte horšia ako predchádzajúce dve. Treba sa preto pripraviť na to, že počet nakazených prudko stúpne, nemocnice budú preťažené a "mnoho ľudí aj zomrie".

Spahn vyzval občanov Nemecka, aby počas veľkonočných sviatkov obmedzili kontakty a stretávali sa vonku a nie vo vnútri. "Ak okamžite nepodnikneme masívne protiopatrenia, následky budú veľmi vážne," vyhlásil. "Je to posledná, no najťažšia fáza pandémie," dodal.

 

Spahn vyzval spolkové krajiny, aby "dôsledne implementovali" dohodnuté pravidlá. V prípade, že počet nakazených na 100.000 obyvateľov za sedem dní bude tri dni za sebou vyšší ako 100, treba znovu zaviesť obmedzenia. Mnohé spolkové krajiny však toto pravidlo nerešpektujú, poznamenala DPA. Severné Porýnie-Vestfálsko v piatok avizovalo, že od pondelka nezruší uvoľnenie opatrení a nezatvorí znova obchody, športoviská či kultúrne zariadenia.

Sársko, kde evidujú v porovnaní s inými spolkovými krajinami len nízky počet prípadov nákazy, zase oznámilo, že po Veľkej noci zruší lockdown. Podľa tamojšieho premiéra Tobiasa Hansa má znovuotvorenie kín, telocviční a vonkajšieho sedenia reštaurácií od 6. apríla motivovať ľudí k tomu, aby sa každodenne nechali testovať na koronavírus.

Sedemdňová incidencia mala pred dvoma týždňami na celoštátnej úrovni hodnotu zhruba 70, no v piatok dosiahla úroveň 119,1. V Nemecku pribudlo za 24 hodín i 21.573 nakazených; to je takmer o 1100 menej ako deň predtým, ale zhruba o 4000 viac ako pred týždňom. RKI tiež hlásil ďalších 183 úmrtí (celkom 75.623) súvisiacich s ochorením COVID-19.

Spahn tiež informoval, že aspoň prvú dávku vakcíny proti koronavírusu doteraz dostalo desať percent Nemcov. Aktuálne sa očkovacia stratégia zameriava na šesťdesiatnikov a sedemdesiatnikov. V apríli bude k dispozícii viac dávok vakcín než bolo podaných v celom prvom štvrťroku, dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
(ilustračná foto)
Mesto Košice mení organizáciu dopravy: V ktorých častiach treba zvýšiť opatrnosť?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať
K nehode došlo v obci Kvetoslavov v okrese Dunajská Streda.
Foto
Motorkár († 45) sa zrazil s kamiónom: Stačila chvíľa a nedalo sa mu už pomôcť! Čo sa tam stalo?