Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2021 18:35 | Správy | Domáce správy

Minister Krajčí o pandemickej situácii na Slovensku: Konečne pozitívne správy

Minister zdravotníctva Marek Krajčí prehovoril o súčasnej epidemiologickej situácii.

Marek Krajčí priniesol Slovákom konečne pozitívne správy. Situácia na Slovensku sa za uplynulý týždeň mierne zlepšila, krivka nárastu sa zlomila. "Predpoklad na ďalšie obdobie je, že sa nám začne postupne zlepšovať epidemiologická situácia," povedal s tým, že je to vďaka zodpovednosti ľudí, ktorí dodržiavajú opatrenia a tiež vďaka očkovaniu. Horšia situácia začíňa byť u naších susedov - najmä v Česku a v Maďarsku.

Sedemdňový priemer vykonaných antigénových a PCR testov sa znížil z 5313 na 4716. Pozitivita vykonaných PCR testov je na hodnote 20 percent a pozitivita antigénových testov sa dlhodobo drží na jednom percente. Mierne klesol počet osôb na umelej pľúcnej ventilácii z 376 na 373.  Za posledný týždeň mierne stúpol počet hospitalizovaných z 4042 na 4048. Celkovo sa proti ochoreniu COVID-19 dalo zaočkovať 544.986 ľudí, z toho druhú dávku dostalo 188.450 osôb.

 

Situácia je podľa štátneho tajomníka rezortu zdravotníctva Petra Stachuru veľmi vážna na ventilovaných lôžkach a na oddeleniach anestéziológie a intenzívnej medicíny. Uviedol tiež, že počet výjazdov zdravotníckych záchranárov k pacientom klesá. 

Mobilita obyvateľov od 3. marca klesla, čo je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího veľkým prínosom k tomu, aby sme pandémiu začali dostávať pod kontrolu. 

Testy ukázali, že britská mutácia absolútne na Slovensku dominuje. Objavili ho v 90 percentách vzoriek. Minister zdravotníctva zároveň ukázal, že Slovensko je na 17. mieste v počte úmrtí na 100-tisíc obyvateľov. Pred nami je Portugalsko, Taliansko, ale aj Česká republika.

Otvoriť galériu
Aktuálna epidemiologická situácia k 15. marcu
Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva

35 čiernych okresov

Od budúceho pondelka (15. 3.) bude podľa COVID automatu 35 okresov v čiernej zóne, teda v štvrtom stupni varovania. V bordovej zóne ich bude 41, v červenej budú tri. Celkovo je Slovensko v čiernej fáze. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) predpokladá, že ďalší týždeň sa situácia zlepší. Uvažuje o tom, že pre pendlerov by malo platiť, aby sa preukazovali nie sedemdňovým, ale 72-hodinovým testom.

V štvrtom stupni varovania sa budú nachádzať po novom okresy Bánovce nad Bebravou, Čadca, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Gelnica, Humenné, Ilava, Košice I - IV, Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Martin, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Šaľa, Senica, Skalica, Trebišov, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom.

V treťom stupni sa budú nachádzať Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I - V, Brezno, Bytča, Detva, Hlohovec, Komárno, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nitra, Partizánske, Pezinok, Poltár, Poprad, Prešov, Prievidza, Sabinov, Senec, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žilina a Zlaté Moravce. V druhom stupni varovania sa budú nachádzať len okresy Kežmarok, Nové Zámky a Tvrdošín.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, tasr, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane